Spotshare, fotografie gear blog

Top 5 beste Sinterklaas- en kerst cadeau's voor de fotograaf

Geüpdatet op 12 november 2022 #Tips en tricks

Cadeau voor de fotografie liefhebber: De ultieme gids. De feestdagen komen er weer aan en dat betekent dat de cadeautjes weer rond je oren vliegen. Grote kans dat je een familielid of vriend(in) hebt die fotograaf is en laat je nou nét zijn of haar lootje getrokken hebben! Maar wat moet je iemand geven die van fotografie houdt? Heeft je favoriete fotograaf geen verlanglijstje aan je gegeven? Geen probleem! Wij hebben verschillende cadeautips opgesteld voor de fotograaf die perfect zijn als Sinterklaas- of kerstcadeau!

Cadeau voor fotograaf: onze top 5

Onze top 5 cadeautips voor de fotografie-liefhebber voor de feestdagen, zoals Sinterklaas en kerstmis! Om voor elk budget een leuk cadeau onder de boom of in de schoen te kunnen leggen, hebben we tips voor verschillende budgets samengesteld. Zo is er voor ieder wat wils!

Voor elk budget een fotografie cadeautje

De beste fotografen hebbedingetjes van dit moment.

# Cadeau Budget
1.

Canon Lens drinkbeker

Vanaf €14,95
2.

Canon Lens spaarpot

€14,95
3.

Fotografieboek

€27,50
4.

Cadeaubon

€10 - €500
5.

Canvas/Xpozer

€10 - €125
6. Bonus tips Bekijk nog meer tips »

Cadeautips voor fotografen onder de 20 euro

1. De welbekende drinkbekers, helemaal in de vorm van een cameralens. Hoe vet is dat! Hier maak je natuurlijk elke fotografieliefhebber blij mee. Geschikt voor zowel koude als warme dranken! ;-)

drinkbekers cadeautip fotograaf

2. Een Canonlens spaarpot. Een beetje hetzelfde idee als de bekers, maar dan een spaarpot. Zo maak je niet alleen de fotograaf blij met het cadeau, maar kan hij ook nog eens sparen voor een nieuwe lens of camera! 

Cadeau voor fotografen tussen de 20 en 50 euro

3. Een landschapsfotografie boek. SpotShare zou SpotShare niet zijn als we geen landschapsfotografie boek aan zouden raden. Hiervoor hebben we het boek ‘Focus op fotografie: Landschap en Architectuur’ van de bekende landschapsfotograaf Bas Meelker uitgekozen. Op zoek naar een ander boek? Gelukkig zijn er nog talloze andere fotografieboeken te verkrijgen tussen de 20 en 50 euro.

4. Een cadeaubon van een fotografiewinkel. Wanneer je wel iets waardevols wilt geven, maar niet precies weet wat je moet kopen (want zeg nou zelf, de fotograaf weet natuurlijk zelf wat hij het meest nodig heeft ;-) ) zit je met een cadeaubon altijd goed. Bijvoorbeeld een cadeaubon van Coolblue of CameraNu. Beide webwinkels zorgen ervoor dat je de dag na je bestelling het product in huis hebt en hebben een geweldige service.

Cadeautips voor fotografen boven de 50 euro

5. De vijfde en laatste tip is eigenlijk voor alle budgets, omdat je het in dit geval zo groot kan maken als je zelf wilt. Een fotograaf is als een kind zo blij wanneer zijn of haar werk zichtbaar en tastbaar is, op een canvas, xpozer of gewoon een foto afdruk dus. Druk dus bijvoorbeeld de favoriete foto van de fotograaf af en geef dit als cadeau. Je kan uiteraard ook voor de eerder genoemde cadeaubon kiezen om de keuze aan de fotograaf over te laten.

Maar 5 tips? Ontdek nog meer cadeau's!

Natuurlijk zijn er nog veel meer andere cadeaus waar je fotograferende familielid, vriend, vriendin of kennis blij mee kunt maken. Mocht het perfecte cadeau niet in onze top 5 staan, hebben we nog talloze andere suggesties. Wat dacht je van een fotografiecursus, foto op print of een mini-studio, om zelfs tijdens de naderende donkere, koude dagen te kunnen fotograferen. Binnen weliswaar ;-)

Nog meer fotografieboeken

Als fotograaf heb je nooit boeken genoeg! Er bestaan zoveel verschillende onderwerpen binnen de fotografie, waar je je als fotograaf in kunt verdiepen. Denk bijvoorbeeld aan een specifiek boek voor zijn of haar camera merk, of een boek over een bepaalde tak van fotografie. Ook over nabewerking in Photoshop of Lightroom zijn er veel boeken te vinden. Genoeg keuze dus om cadeau te doen!

Bekijk alle fotografieboeken »

Een fotografie tijdschrift

Naast boeken is een tijdschrift of een abonnement op een tijdschrift ook een leuk cadeau. Deze tijdschriften hebben elke maand onderwerpen specifiek voor die tijd van het jaar en zijn dus altijd relevant en bruikbaar. Denk aan een abonnement van zoom.nl of de digifotopro. Als hij of zij ook nog actief is op de website van het blad is er ook nog kans dat zelfgemaakte foto’s in het blad verschijnen. Hoe leuk is dat!

Vette en kleurrijke camera straps

Camera’s zien er altijd best saai uit met zijn grijs-zwarte body, knopjes, lenzen en nekbanden. Geef ze eens een hip kleurtje door middel van een leuke camera strap. Weg met die saaie banden, geef een kek kleurtje cadeau en zelfs in de winter ziet de camera er zomers en vrolijk uit.

camerastraps fotograaf cadeau

Een oldschool polaroid camera

Fotografen zijn altijd op zoek naar de nieuwste snufjes op een camera. De snelste autofocus, het grootste ISO bereik en de meeste megapixels zijn voorbeelden waarvan ze helemaal warm kunnen worden. Verras ze eens met een polaroid camera! Lekker origineel en je herinnert ze er nog eens aan hoe fotografen vroeger ‘struggelde’ met beperkte functies. Heeft natuurlijk ook iets nostalgisch, dat wapperen met je net gemaakte foto! ;-)

Een digitale fotolijst

Een foto afdrukken is natuurlijk leuk, maar wat als je steeds een andere foto kan instellen? Of nog leuker: als vrienden en familie ook beelden naar jouw fotolijst kunnen sturen? Deze fotolijst gaat nooit vervelen!

Digitale fotolijsten bij Coolblue »
Digitale fotolijsten bij CameraNu »   

digitale fotolijst cadeau doen

Nooit genoeg geheugenkaartjes

Een fotograaf heeft nooit genoeg geheugenkaartjes! Koop er een met lekker veel GB’s, zo kan de fotograaf naar hartenlust fotograferen, zonder zich druk te maken of er wel genoeg geheugen vrij is.

Bekijk geheugenkaarten bij CameraNu »
Bekijk geheugenkaarten bij Coolblue »

Een handige walkstool

Landschapsfotografen zijn vaak voor een langere tijd op dezelfde plek, wachtend op dat perfecte moment om de foto te nemen. Soms is het natuurlijk vervelend om misschien wel uren achter elkaar achter je camera te staan. Voor deze situaties is een stoeltje, of een Walkstool zoals dit genoemd wordt, heel handig.

cadaeutip walkstool

Fotoreizen en workshops

Om beter te worden in fotograferen en jezelf te ontwikkelen als fotograaf, is een workshop ideaal. Je gaat samen met andere fotografen op pad en deelt zo kennis en ervaring. Om nog meer ervaring, ook in het buitenland, op te doen zijn fotoreizen een uitkomst. Deze fotoreizen kunnen echter wel wat duurder uitvallen, dus misschien is een cadeaubon of voorschot voor zo’n reis wel voldoende.

Mini-studio voor de donkere en koude dagen

Een mini-studio kun je heel makkelijk meenemen en opzetten en is ideaal voor productfotografie en dan met name voor kleinere producten. Bij de meeste mini-studio's worden kleine lampen en meerdere achtergronden meegeleverd om de producten zo goed mogelijk vast te leggen.

Een statief voor het leven

Mag het cadeau wat meer kosten? Een fotograaf, vooral de landschapsfotograaf, heeft zijn hele leven lang baat bij een goed statief. Het is een eenmalige investering maar zal de kwaliteit van de foto’s ontzettend ten goede komen. Lees hier waar een goed statief aan moet voldoen en welke statieven de beste aankoop zijn.

De Plastic Fantastic

Nog eentje die iets duurder is, maar zeker een waardevol cadeau voor de fotograaf: de Plastic Fantastic, ofwel een 50mm lens met een diafragmawaarde van f1.8. Met dit maximale diafragma kan een fotograaf voor een relatief goedkope prijs oefenen met een groot diafragma en wat het met het resultaat van de foto doet. De lens is goedkoper dan andere lichtsterke lenzen, omdat de behuizing van plastic is, maar is een must in de cameratas van een (beginnend) fotograaf.

Bekijk de Canon lens 50mm F1.8
Bekijk de Nikon lens 50mm F1.8

Gorillapod

Hoe vaak komt het voor dat je een vette zonsondergang ziet maar niet je camera of statief bij je hebt? Met een gorillapod heb je een mogelijkheid om een goede compositie te bepalen zonder de last van een zwaar statief. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om met verschillende statiefkoppen je spiegelreflexcamera, maar ook je systeemcamera of zelfs gewoon je smartphone te bevestigen.

Bekijk Gorillapods bij Coolblue »
Bekijk Gorillapods en mini statieven bij CameraNu »

cadaeutip gorillapods voor fotograaf

Gimbal

Wanneer je naast fotografie ook vaak met filmen bezig bent of graag in selfiestand scherpe foto's wilt hebben is een Gimbal ideaal. Deze kleine handstatief zorgt ervoor dat je camera recht blijft, ongeacht welke beweging je maakt. Hierdoor creëer je stabiele en vloeiende beelden. Gimbals zijn verkrijgbaar voor zowel smartphones als verschillende type camera's.

Heb jij ook een leuke tip voor cadeaus voor fotografen tijden de feestdagen? Deze zijn natuurlijk van harte welkom in de reacties. Wat heb jij dit jaar aan de Goedheiligman gevraagd?

Plaats een reactie