Spotshare, fotografie gear blog

Beste externe SSD / HDD harde schijf voor fotografen

Geüpdatet op 31 mei 2022 #Gear guides

Wanneer je net thuis komt van een fotografie opdracht, wil je je net geschoten materiaal natuurlijk veilig opslaan en je kaartjes leeg maken voor je volgende fotografie uitstapje. Opslaan van je foto’s kan natuurlijk op je laptop of computer, maar al snel zul je merken dat de hoeveelheid beschikbare opslag kleiner wordt. Dan is een externe harde schijf om je foto’s op te slaan of backups te maken heel erg handig!

We nemen je in dit artikel mee naar de verschillende soorten opslag, en natuurlijk de beste externe harde schijven voor fotografen, zodat je laptop of computer nooit meer vol komt te staan en zodat je zeker weet dat al je foto’s veilig opgeslagen zijn.

Belangrijke specificaties van een externe harde schijf

  • Soort opslag: SSD of HDD? De voornaamste verschillen tussen een SSD en HDD schijf zijn de schrijf en leessnelheid van je schijf, en de grootte van de opslag. Zo is een SSD tot 25x sneller dan een HDD, maar kan een HDD tot 20TB opslaan tegenover maximaal 4TB op een externe SSD.
  • Totale opslagcapaciteit: Hoeveel opslag heb je nodig? Dit hangt sterk af van wat je fotografeert. Als je bijvoorbeeld een sony a7r III systeemcamera hebt, waarbij je foto’s maakt van boven de 40 megapixel heb je meer opslagcapaciteit nodig dan dat je een oudere of instap spiegelreflex hebt die bijvoorbeeld 24 megapixel heeft. Of maak je naast foto’s ook video’s? Of ben je fan van timelapse-fotografie of panorama’s? Ook dan heb je meer capaciteit nodig.
  • Mac/Windows geformatteerd: Ook de compatibiliteit met je besturingssysteem is van belang. Sommige externe schijven zijn namelijk of alleen voor windows of alleen voor mac geformatteerd, en andere voor beide systemen. Let daar dus op bij je aankoop.
  • Schokbestendigheid: Hier denk je waarschijnlijk niet zo over na bij de aankoop van opslag, maar zit wel degelijk een verschil in tussen een HDD of SSD. Een HDD schijf heeft namelijk draaiende onderdelen binnenin zitten voor bijvoorbeeld ventilatie. Deze kunnen kapot gaan wanneer de schijf schokken op moet vangen. Bij een SSD heb je deze onderdelen niet en is daarom beter tegen een stootje.
  • USB 2.0 / USB 3.0: Ook de soort USB aansluiting is een verschil tussen een HDD of SSD, een SSD ondersteund namelijk geen USB 2.0 meer, dus als je specifiek naar 2.0 opzoek bent, is een HDD de enige oplossing voor je opslag.

Beste externe SSD

Beste basisklasse externe SSD
Sandisk Portable SSD 1TB

Sandisk Portable SSD 1TB

Deze Sandisk Portable SSD heeft 1TB geheugenopslag, waar je ongeveer 100.000 foto’s (van 24 megapixels) op kan slaan. Meer dan genoeg dus voor de hobby fotograaf. De SSD een leessnelheid van 520mb/s zodat je razendsnel je foto’s van je geheugenkaart kunt overzetten, of kunt openen bewerken vanaf je SSD. Ook heb je een schok, trillingsbestendigheid en valbestendigheid tot een hoogte van 2 meter.

Wat nog een hele handige functie is op deze SSD, is de backup functie. Zo raak je geen belangrijke bestanden meer kwijt. Ook is deze disk voorzien van encryptie, zodat mensen die proberen ‘in te breken’ op je schijf niet zomaar toegang hebben tot je gegevens. Op deze SSD krijg je 3 jaar garantie van SanDisk.

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »
Beste topklasse externe SSD
Sandisk Extreme Pro Portable SSD 4TB V2

Sandisk Extreme Pro Portable SSD 4TB V2

Wanneer je de Sandisk Extreme Pro Portable SSD V2 van 4TB aanschaft, heb je eigenlijk een aankoop voor het leven. Naast de ontzettend grote opslagcapaciteit, heeft de SSD ook een schrijfsnelheid van 2000 MB/s (!) waardoor je bijvoorbeeld 1.000 foto’s in zo snel als 2,5 seconde kunt overzetten.

De externe SSD is ook uitgerust met encryptie, maar ook met wachtwoordbeveiliging. Deze SanDisk SSD is schok-, water- en stofbestendig en kan dus tegen een stootje. Bovendien krijg je van SanDisk 5 jaar garantie op deze SSD.

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Amazon.nl »

 

Beste externe harde schijf HDD

Beste basisklasse externe HDD
SanDisk Professional G-Drive ArmorATD Rugged Portable Usb C 4TB

SanDisk Professional G-Drive ArmorATD Rugged Portable Usb C 4TB

De G-Drive ArmorATD is zowel te gebruiken op Windows als Mac, heeft 4TB geheugen en een basis schrijf- en leessnelheid (5400 rpm) zodat je gemakkelijk al je foto’s op je geheugenkaart kunt overzetten.

Deze harde schijf is schok-, regen-, stof- en drukbestendig en valbestendig tot 3 meter hoog, wat ‘m geschikt maakt voor extreme omstandigheden. Ook gaat de stroom bij deze externe harde schijf via de usb kabel, zodat je geen voedingskabel nodig hebt. Je krijgt zowel een usb-C en standaard usb A kabel meegeleverd, zodat je de G-Drive ArmorATD eenvoudig aansluit op laptops met een usb A of usb C poort.

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Coolblue »Amazon.nl »
Beste topklasse externe HDD
SanDisk Professional G-Drive Desktop Usb C 12TB

SanDisk Professional G-Drive Desktop Usb C 12TB

Deze externe harde schijf heeft maarliefst 12 TB opslagruimte en een schrijf- en leessnelheid van 7200 rpm waardoor je snel je foto’s kan importeren of kan uitlezen in je favoriete fotobewerkingsprogramma. Door de aluminium behuizing is deze harde schijf in vergelijking met andere meer schokbestendig en kan dus tegen een stootje, mocht er wat gebeuren. Ook bij deze harde schrijf krijg je een usb-C en standaard usb A kabel meegeleverd, zodat je ‘m eenvoudig aansluit op laptops met een USB-A of USB-C poort.

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Coolblue »Amazon.nl »

Welke externe opslag is voor mij het meest geschikt?

Zoals je ziet zijn er nogal wat specificaties waar je op moet letten bij het aanschaffen van extern geheugen. Welk besturingssysteem gebruik je? Is je externe schijf daar geschikt voor?

Is lees- en schrijfsnelheid voor jou belangrijk? Dan is een SSD schijf een must. Of wil je juist veel materiaal opslaan, en heb je meer terabyte nodig? Dan ga je voor de HDD! Deze hoeveelheid TB en schrijf en leessnelheid is voor ieder weer persoonlijke voorkeur. Als je veel of groot materiaal gaat opslaan is een hoger aantal terabyte aan te raden, of wanneer je hier de komende jaren geen omkijken meer naar wilt hebben. Voor de hobby fotograaf zal 1 tot 2 TB zeker voldoen.

Plaats een reactie