Wat is de beste lens voor landschapsfotografie?

Wat is de beste lens voor landschapsfotografie?

Er is helaas niet één beste lens die je per se moet gebruiken voor landschapsfotografie. De ideale lens voor landschapsfotografie bestaat namelijk niet. De lens die je gaat gebruiken wordt in feite bepaald door het eindresultaat wat je voor ogen hebt. In dit artikel bekijken we welke lens je wanneer kan gebruiken.

Snel naar:

 

Een landschap wordt meestal indrukwekkend door het totaalplaatje dat je ziet en niet per sé door een specifiek onderwerp. Om zoveel mogelijk vast te leggen van het landschap, heb je dus een lens nodig met een grote beeldhoek, een groothoeklens. Een groothoeklens heeft meestal een brandpuntafstand van tussen de 10 en 35mm. Maar zoals eerder aangegeven is er niet één soort lens die geschikt is voor landschapsfotografie. Ook 24-70mm lenzen zijn zeker bruikbaar wanneer je erop uit gaat.

Diafragma voor landschappen

Wanneer je een landschap wilt fotograferen, heb je in principe geen groot diafragma nodig (laag f-getal). Je hebt dus genoeg aan een groothoeklens die een maximaal diafragma van f5.6 kan hanteren. Snelle lenzen, dus met een groot maximaal diafragma (bijvoorbeeld f2.8), zijn over het algemeen ook duurder in de aanschaf, maar hebben een betere bouwkwaliteit én beeldkwaliteit. De beeldkwaliteit wordt eveneens bepaald door wat voor soort lens je hebt: een zoomlens of een prime-lens. Met een prime-lens heb je een vast brandpuntafstand, bijvoorbeeld 50mm, en heb je niet de mogelijkheid om in- of uit te zoomen. Zo zou je dus zelf moeten manoeuvreren om de juiste compositie te bepalen, maar zal de kwaliteit van je foto wel beter zijn dan wanneer je een zoomlens gebruikt.

Stel dat je naast landschapsfotografie je lens ook wilt gebruiken voor het fotograferen van de Melkweg of noorderlicht in het buitenland - waar zeker ook een groothoeklens voor nodig is - dan heb je juist wel een groot diafragma nodig. Houd hier dus rekening mee wanneer je een lens wilt aanschaffen die je voor verschillende doeleinden wilt gebruiken.

Waarom je camera van belang is bij het kiezen van een lens

In fotografie maken we een onderscheid tussen zogenaamde ‘crop camera’s’ en full-frame camera’s. Crop camera’s maken gebruik van een andere sensor (de aps-c sensor) dan een full-frame camera. De term crop camera is ontstaan omdat deze sensor standaard een 1.6x (of 1.5x afhankelijk van het merk) zo groot brandpuntafstand heeft dan een full-frame camera. Dit wil zeggen dat wanneer je een 24-70mm lens gebruikt op een full frame camera, je met dezelfde lens op een crop camera een brandpuntafstand hebt van 38-112mm (1.6 keer zo groot). Je krijgt dan als het ware een meer ‘ingezoomd’ beeld te zien op je crop camera, wanneer je op beide toestellen met hetzelfde aantal mm fotografeert.

Voor de twee verschillende soorten sensoren zijn er ook twee verschillende type lenzen. Canon hanteert de EF-lenzen voor full frame camera’s, en de EFS-lenzen voor crop camera’s. Let er dus op bij het kiezen van je lens voor landschapsfotografie, dat je het juiste type lens koopt, maar ook dat het aantal mm dat op de lens staat bij crop camera’s nog eens 1.6x zo groot wordt. Voor systeemcamera’s heb je weer andere objectiefvattingen nodig. Systeemcamera’s hebben per merk een eigen sensor grootte, en dus ook andere objectiefvattingen. 

Ultra groothoeklenzen

Ultragroothoeklenzen zijn lenzen met een extreem groot brandpuntafstand. Deze beginnen meestal vanaf 11mm tot 24mm. Deze lenzen gebruik je meestal als je heel dicht op je onderwerp staat en meer van het landschap in beeld wilt krijgen. Door met een heel grote beeldhoek, zoals 11mm te werken krijg je dit makkelijk voor elkaar.

Standaard groothoeklenzen

Wanneer je op een normale afstand van je onderwerp staat voldoet een groothoeklens vanaf 24mm tot 50mm zeker. Een veelgebruikte lens in deze categorie is de 24-70mm die voldoende mogelijkheden biedt om zoveel mogelijk van het landschap vast te leggen. Door de zoom tot 70mm heb je ook de mogelijkheid om een mooie uitsneden te maken die je compositie nog beter maken. Zo zie je maar dat er geen ideale lens is voor landschapsfotografie, maar dat je al uit vele verschillende lenzen kan kiezen met een brandpuntafstand tussen de 11 en 70 mm.

Telelenzen

Het is zelfs mogelijk om met een telelens prachtige landschapsfoto's te maken. Door met een telelens te fotograferen druk je als het ware de achtergrond en voorgrond tegen elkaar aan waardoor er minder diepte in de foto lijk te zitten. Dit kan hele interessante foto's opleveren.

welke telelens voor landschapsfotografie

Deze foto is gemaakt met een brandpuntafstand van 100mm.

Hoe bepaal je de juiste, beste lens voor landschapsfotografie?

Omdat er nogal wat verschillende lenzen zijn, is het handig om erover na te denken wat je graag vaak wilt gaan fotograferen. Bepaal je locaties en zoek bijvoorbeeld op Spotshare foto’s van die locatie en kijk welke lens andere fotografen hebben gebruikt om tot die foto te komen. Is het een groothoeklens of een ultra groothoeklens of zelfs een telelens? Wat is het brandpuntafstand dat ze hebben gekozen? Staan ze dichtbij de voorgrond of hebben ze nog genoeg ruimte gehad om te kunnen zoomen of rond te lopen? Als je een beeld hebt van de verschillende lenzen kun je een beslissing maken welke lens het beste voor jou is.

Groothoeklenzen geschikt voor camera’s met cropfactor

 1. Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

  Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

  De Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM is een extreme groothoeklens voor Canon camera's met een APS-C sensor. Met een beeldhoek van 107 graden leg je grote gebouwen en weidse landschappen moeiteloos vast. Dankzij de beeldstabilisatie kun je ook bij langere sluitertijden uit de hand blijven fotograferen. De lens is voorzien van speciale coatings en glaselementen die ervoor zorgen dat je foto's voorzien zijn van sprekende kleuren en contrast, tegelijkertijd worden lensfouten voorkomen.

    Bekijk de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM bij Coolblue
    Bekijk de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM bij CameraNu
 2. Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM

  Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM

  De Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM is een groothoekzoomobjectief. Door de grote hoek is hij geschikt voor fotografie van landschappen, architectuur of interieurs. Het objectief is onderdeel van de EX-reeks van Sigma. Deze objectieven hebben speciale glaselementen die kleuraberraties, vertekeningen en schitteringen tegengaan. De Super Multi Coating voorkomt lensfouten. Interne focus en een stille scherpstelmotor voorkomen dat je onderwerp schrikt als je hem van dichtbij fotografeert. Het voorste glaselement beweegt niet tijdens het focussen, waardoor de scherpstelafstand gelijk blijft. Zo fotografeer je een onderwerp al van een afstand van 25 cm.

    Bekijk de Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM bij Coolblue
    Bekijk de Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM bij CameraNu

Groothoeklenzen voor full-frame camera’s

 1. Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

  Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

  De Canon EF 16-35mm f/4L IS USM is een ultragroothoeklens voor Canon camera's met een full frame sensor. Dankzij de grote beeldhoek van 108 graden is geen onderwerp te groot. Ook kun je experimenteren met de grote beeldhoek en je onderwerp van een nieuwe kant bekijken. De Canon EF 16-35mm f/4L IS USM is voorzien van beeldstabilisatie zodat je ook bij langere sluitertijden uit de hand kunt blijven fotograferen.

    Bekijk de Canon EF 16-35mm f/4L IS USM bij Coolblue
    Bekijk de Canon EF 16-35mm f/4L IS USM bij CameraNu
 2. Nikon AF-S 16-35mm f/4G ED VR

  Nikon AF-S 16-35mm f/4G ED VR

  De Nikon AF-S 16-35mm f/4G ED VR is een groothoeklens met zoom voor spiegelreflexcamera's van Nikon. Met de lens leg je uitgestrekte stranden en grote landschappen vast. De beeldstabilisatie in het objectief zorgt ervoor dat je langer uit de hand kunt fotograferen. Verschillende asferische en ED-glaselementen voorkomen lensfouten. Dit zorgt ervoor dat het beeld een hoge resolutie en veel contrast heeft. Om de glaselementen schoon en helder te houden is de lens voorzien van afdichtingen tegen stof. Vlekjes op je foto's door stof in de lens zijn vanaf nu verleden tijd.

    Bekijk de Nikon AF-S 16-35mm f/4G ED VR bij Coolblue
    Bekijk de Nikon AF-S 16-35mm f/4G ED VR bij CameraNu
 3. Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art

  Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art

  De Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art is een groothoeklens met zoom voor spiegelreflexcamera's. Hiermee fotografeer je weidse landschappen en hoge gebouwen. Wanneer je inzoomt, heeft de lens een bereikt van 24 mm voor het maken van detailfoto's. De lens heeft een vast diafragma van f/2.8, waarmee jouw beelden scherp blijven als je inzoomt. Ook in situaties met weinig licht. Met de 3 FLD, 3 SLD en asferische elementen in de lens voorkom je een zachte waas op en vervorming van je foto's. Dankzij de spatwaterdichte behuizing blijft de lens schoon en helder, ook bij slechter weer. Deze lens is geschikt voor Nikon camera's met F vatting.

    Bekijk de Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art bij Coolblue
    Bekijk de Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art bij CameraNu

Groothoeklenzen voor systeemcamera’s

 1. Sony Vario-Tessar T* E 16-70mm f/4 ZA OSS

  Sony Vario-Tessar T* E 16-70mm f/4 ZA OSS

  De Sony Vario-Tessar T* E 16-70mm f/4 ZA OSS is een groothoekobjectief met zoom en een constant diafragma. Ghosting en flare in je afbeeldingen worden voorkomen met de Carl Zeiss T*-coating. Met de optische beeldstabilisatie worden zichtbare camerabewegingen tot 4 stops gecompenseerd, waardoor foto's altijd scherp en helder zijn. Aan de binnenkant van het objectief bevinden zich 4 asferische elementen die lensfouten voorkomen.

    Bekijk de Sony Vario-Tessar T* E 16-70mm f/4 ZA OSS bij Coolblue
    Bekijk de Sony Vario-Tessar T* E 16-70mm f/4 ZA OSS bij CameraNu
 2. Canon EF-M 15-45mm f/3.5-5.6 IS STM

  Canon EF-M 15-45mm f/3.5-5.6 IS STM

  De Canon EF-M 15-45mm is een compacte lens met een hoog zoombereik voor Canon camera's met een APS C sensor. Dankzij het zoombereik van 15-45mm zet je de lens in verschillende situaties in. Van groothoeklens tot telefoto. De lens heeft optische beeldstabilisatie tot 3,5 stops. Je stelt geruisloos scherp waardoor je dit niet hoort op videobeelden. Door het gewicht van 130 gram en een diepte van 4,5 centimeter is hij eenvoudig mee te nemen. In de lens zitten 3 asferische elementen die chromatische abberaties en vervormingen tegengaan. De lenscoatings zorgen voor minder lensflares en een hoger contrast.

    Bekijk de Canon EF-M 15-45mm f/3.5-5.6 IS STM bij Coolblue
    Bekijk de Canon EF-M 15-45mm f/3.5-5.6 IS STM bij CameraNu
 3. Canon EF-M 15-45mm f/3.5-5.6 IS STM

  Canon EF-M 15-45mm f/3.5-5.6 IS STM

  De Canon EF-M 15-45mm is een compacte lens met een hoog zoombereik voor Canon camera's met een APS C sensor. Dankzij het zoombereik van 15-45mm zet je de lens in verschillende situaties in. Van groothoeklens tot telefoto. De lens heeft optische beeldstabilisatie tot 3,5 stops. Je stelt geruisloos scherp waardoor je dit niet hoort op videobeelden. Door het gewicht van 130 gram en een diepte van 4,5 centimeter is hij eenvoudig mee te nemen. In de lens zitten 3 asferische elementen die chromatische abberaties en vervormingen tegengaan. De lenscoatings zorgen voor minder lensflares en een hoger contrast.

    Bekijk de Canon EF-M 15-45mm f/3.5-5.6 IS STM bij Coolblue
    Bekijk de Canon EF-M 15-45mm f/3.5-5.6 IS STM bij CameraNu

Plaats reactie
Ook interessant

Verschil tussen de Canon 6D Mark II en 5D Mark IV

Verschil tussen de Canon 6D Mark II en 5D Mark IV

De Canon 6D Mark II en 5D Mark IV zijn spiegelreflex modellen van Canon, ontzettend sterke units die prachtige resultaten geven. Er is echter wel een groot prijsverschil tussen beide modellen. Wat zijn de verschillen?

Discover functie Lightroom

nieuws

Discover functie Lightroom

De Discover functie in Lightroom, niet heel bekend maar legt alle geheimen van de workflows van bekende fotografen op tafel. Blessing or a curse?

Supermaan fotograferen

landschap

Supermaan fotograferen

In deze blog vertelt fotograaf Peter Abbes hoe hij de supermaan heeft gefotografeerd. Hij neemt je mee met zijn planning, de instellingen en hoe de uiteindelijke foto tot stand is gekomen.