Spotshare, fotografie gear blog

Wat is de beste lens voor landschapsfotografie?

Geüpdatet op 17 mei 2022 #Gear guides

Er is helaas niet één beste lens die je per se moet gebruiken voor landschapsfotografie. De ideale lens voor landschapsfotografie bestaat namelijk niet. De lens die je gaat gebruiken wordt in feite bepaald door het eindresultaat wat je voor ogen hebt. In dit artikel bekijken we welke lens je wanneer kan gebruiken.

Snel naar:

 

Een landschap wordt meestal indrukwekkend door het totaalplaatje dat je ziet en niet per sé door een specifiek onderwerp. Om zoveel mogelijk vast te leggen van het landschap, heb je dus een lens nodig met een grote beeldhoek, een groothoeklens. Een groothoeklens heeft meestal een brandpuntafstand van tussen de 10 en 35mm. Maar zoals eerder aangegeven is er niet één soort lens die geschikt is voor landschapsfotografie. Ook 24-70mm lenzen zijn zeker bruikbaar wanneer je erop uit gaat.

Diafragma voor landschappen

Wanneer je een landschap wilt fotograferen, heb je in principe geen groot diafragma nodig (laag f-getal). Je hebt dus genoeg aan een groothoeklens die een maximaal diafragma van f5.6 kan hanteren. Snelle lenzen, dus met een groot maximaal diafragma (bijvoorbeeld f2.8), zijn over het algemeen ook duurder in de aanschaf, maar hebben een betere bouwkwaliteit én beeldkwaliteit. De beeldkwaliteit wordt eveneens bepaald door wat voor soort lens je hebt: een zoomlens of een prime-lens. Met een prime-lens heb je een vast brandpuntafstand, bijvoorbeeld 50mm, en heb je niet de mogelijkheid om in- of uit te zoomen. Zo zou je dus zelf moeten manoeuvreren om de juiste compositie te bepalen, maar zal de kwaliteit van je foto wel beter zijn dan wanneer je een zoomlens gebruikt.

Stel dat je naast landschapsfotografie je lens ook wilt gebruiken voor het fotograferen van de Melkweg of noorderlicht in het buitenland - waar zeker ook een groothoeklens voor nodig is - dan heb je juist wel een groot diafragma nodig. Houd hier dus rekening mee wanneer je een lens wilt aanschaffen die je voor verschillende doeleinden wilt gebruiken.

Waarom je camera van belang is bij het kiezen van een lens

In fotografie maken we een onderscheid tussen zogenaamde ‘crop camera’s’ en full-frame camera’s. Crop camera’s maken gebruik van een andere sensor (de aps-c sensor) dan een full-frame camera. De term crop camera is ontstaan omdat deze sensor standaard een 1.6x (of 1.5x afhankelijk van het merk) zo groot brandpuntafstand heeft dan een full-frame camera. Dit wil zeggen dat wanneer je een 24-70mm lens gebruikt op een full frame camera, je met dezelfde lens op een crop camera een brandpuntafstand hebt van 38-112mm (1.6 keer zo groot). Je krijgt dan als het ware een meer ‘ingezoomd’ beeld te zien op je crop camera, wanneer je op beide toestellen met hetzelfde aantal mm fotografeert.

Voor de twee verschillende soorten sensoren zijn er ook twee verschillende type lenzen. Canon hanteert de EF-lenzen voor full frame camera’s, en de EFS-lenzen voor crop camera’s. Let er dus op bij het kiezen van je lens voor landschapsfotografie, dat je het juiste type lens koopt, maar ook dat het aantal mm dat op de lens staat bij crop camera’s nog eens 1.6x zo groot wordt. Voor systeemcamera’s heb je weer andere objectiefvattingen nodig. Systeemcamera’s hebben per merk een eigen sensor grootte, en dus ook andere objectiefvattingen. 

Deze foto is gemaakt op 12mm (ultra groothoeklens).

Ultra groothoeklenzen

Ultragroothoeklenzen zijn lenzen met een extreem groot brandpuntafstand. Deze beginnen meestal vanaf 7mm tot 24mm. Deze lenzen gebruik je meestal als je heel dicht op je onderwerp staat en meer van het landschap in beeld wilt krijgen. Door met een heel grote beeldhoek, zoals 12mm zoals de foto hierboven, te werken krijg je dit makkelijk voor elkaar.

Waar je wel op moet letten is de vervorming die deze lenzen geven aan de zijkanten van je foto. Dit zie je goed bij de foto hierboven. Meestal kun je in de nabewerking nog wel een en ander rechtrekken, of zoek je juist naar zo'n effect.

Bekijk alle ultra groothoek lenzen »

Deze foto is gemaakt met een brandpuntafstand van 24mm (standaard groothoeklens).

Standaard groothoeklenzen

Wanneer je op een normale afstand van je onderwerp staat voldoet een groothoeklens vanaf 24mm tot 50mm zeker. Een veelgebruikte lens in deze categorie is de 24-70mm die voldoende mogelijkheden biedt om zoveel mogelijk van het landschap vast te leggen. Door de zoom tot 70mm heb je ook de mogelijkheid om een mooie uitsneden te maken die je compositie nog beter maken. Zo zie je maar dat er geen ideale lens is voor landschapsfotografie, maar dat je al uit vele verschillende lenzen kan kiezen met een brandpuntafstand tussen de 11 en 70 mm.

Bekijk alle groothoeklenzen van 7mm tot 50mm »

Telelenzen

Het is zelfs mogelijk om met een telelens prachtige landschapsfoto's te maken, die tot wel 300mm in kunnen zoomen. Door met een telelens te fotograferen druk je optisch als het ware de achtergrond en voorgrond tegen elkaar aan waardoor er minder diepte in de foto lijkt te zitten. Dit kan hele interessante foto's (zoals die hieronder) opleveren.

Bekijk alle telelenzen »

welke telelens voor landschapsfotografie

Deze foto is gemaakt met een brandpuntafstand van 100mm (telelens).

Hoe bepaal je de juiste, beste lens voor landschapsfotografie?

Omdat er nogal wat verschillende lenzen zijn, is het handig om erover na te denken wat je graag vaak wilt gaan fotograferen. Bepaal je locaties en zoek bijvoorbeeld op Spotshare foto’s van die locatie en kijk welke lens andere fotografen hebben gebruikt om tot die foto te komen. Is het een groothoeklens of een ultra groothoeklens of zelfs een telelens? Wat is het brandpuntafstand dat ze hebben gekozen? Staan ze dichtbij de voorgrond of hebben ze nog genoeg ruimte gehad om te kunnen zoomen of rond te lopen? Als je een beeld hebt van de verschillende lenzen kun je een beslissing maken welke lens het beste voor jou is.

Om echt een goed beeld te krijgen, behandeld deze video het verschil tussen de verschillende brandpuntafstanden en wat voor resultaten je krijgt bij hoeveel mm.

Groothoeklenzen geschikt voor APS-C spiegelreflexcamera's

Canon camera's »

Nikon camera's »

Groothoeklenzen voor full-frame spiegelreflex camera’s

Nikon camera's »

Canon camera's »

Groothoeklenzen voor systeemcamera’s

Voor Canon M camera's »

Voor Canon R camera's »

Voor Nikon FX »

Voor Nikon DX »

Plaats een reactie