Beste systeemcamera voor beginners

Beste systeemcamera voor beginners

Op zoek naar een systeemcamera voor beginners? We zetten de beste voor je op een rijtje, zodat je meteen aan de slag kunt met fotograferen met je nieuwe systeemcamera. De laatste jaren is de systeemcamera flink in opkomst. Waar vroeger nog door de fotografen gezworen werd bij de spiegelreflexcamera stappen veel fotografen over naar een systeemcamera.

Vergelijk de top 5 systeemcamera’s voor beginners

 

Specificatie Canon EOS M200 Sony Alpha A6000 Sony Alpha A5100 Canon EOS M50 Sony Alpha A7
Megapixels 25,8 24,3 24,3 24,1 24,3
Frames per seconde  6  11  6  7  5
Scherpstel punten 143 179 179 144 117
Video 4K Full HD Full HD 4K Full HD
max ISO 25600 25600 25600 51200 25600
Prijs €€ €€€ €€ €€ €€€€
Aanbieder Bol.com » Bol.com » Bol.com » Bol.com » Bol.com »
Aanbieder CameraNu » CameraNu » CameraNu » CameraNu » CameraNu »

De beste systeemcamera voor beginners

 1. Canon EOS M200

  Canon EOS M200

  De Canon EOS M200 is de opvolger van de simplere M100, en in vele opzichten goed verbeterd. De M200 is een uitgebreide systeemcamera, ideaal voor de beginnende fotograaf. De systeemcamera heeft een touchscreen op de achterkant en deze is draai- en kantelbaar zodat je vanuit iedere hoek kunt fotograferen. Met 25.8 megapixels schiet je foto’s van fraaie kwaliteit die je op verschillende groottes kunt laten afdrukken zonder kwaliteitsverlies. Via wifi, bluetooth en de Canon Connect App zet je jouw foto's draadloos over naar een smartphone of tablet. Met een ISO van 100 tot 25600 heb je alle vrijheid om te fotograferen bij weinig licht, zeker met de bijgeleverde lens, met een maximaal diafragma van 3,5 - 6,3. Deze lens is geschikt voor zowel portret als landschapsfotografie!
    Bekijk de Canon EOS M200 bij Bol.com
    Bekijk de Canon EOS M200 bij CameraNu

 2. Sony Alpha A6000

  Sony Alpha A6000

  De Sony Alpha A6000 is op dit moment de populairste systeemcamera in zijn prijsklasse. Met 24.3 megapixel, ISO 100-25.600 en 179 scherpste punten mis je geen moment meer. Je kunt zelf functies toekennen aan de knoppen op de camera zodat je er snel aan went en binnen no-time de juiste instellingen kunt instellen, ideaal voor beginners dus! Met 11 beelden per seconde fotografeer je moeiteloos bewegende onderwerpen en kies je achteraf de beste foto uit je reeks. De live-view van de Sony Alpha A6000 komt met nieuwe functies, zoals bijvoorbeeld focus peaking. Zo kun je door middel van rode puntjes op je display precies zien welke delen van je foto in focus zijn, heel handig bij handmatig scherpstellen!
    Bekijk de Sony Alpha A6000 bij Bol.com
    Bekijk de Sony Alpha A6000 bij CameraNu

 3. Sony Alpha A5100

  Sony Alpha A5100

  Bij de Sony Alpha A5100 systeemcamera krijg je naast de 16+50mm kit-lens ook nog een 55-210mm zoom lens, waarbij je dus veel voordeel hebt van een groot zoombereik. In vergelijking met de A6000 is deze variant iets kleiner van formaat en iets goedkoper in prijs. Ook deze systeemcamera heeft 24.3 megapixel, een ISO bereik van ISO 100-25.600. De Sony A5100 legt maar 6 beelden per seconde vast, maar wanneer je deze niet voor bijvoorbeeld sportfotografie gebruikt, maar voor andere takken van fotografie is dit ook nog uitstekend voor beginners. De camera heeft een kantelbaar touchscreen en via wifi en NFC zet je foto's draadloos over naar een smartphone.
    Bekijk de Sony Alpha A5100 bij Bol.com
    Bekijk de Sony Alpha A5100 bij CameraNu

 4. Canon EOS M50

  Canon EOS M50

  De Canon EOS M50 systeemcamera is ideaal voor beginners. Met een kantelbaar scherm kun je fotograferen vanuit elke hoek en je schiet mooie scherpe foto’s door de sensor met 24,1 megapixels. De camera is compact en verrassend licht waardoor je hem makkelijk overal mee kunt nemen. Je schiet tot 10 beelden per seconde, en je kunt met deze camera zelfs in 4K filmen als je dat zou willen. Door de Creative Assist functie kun je diverse instellingen op de camera leren kennen, ideaal voor beginners. Via wifi, nfs of bluetooth stuur je de beelden draadloos naar je smartphone of tablet.
    Bekijk de Canon EOS M50 bij Bol.com
    Bekijk de Canon EOS M50 bij CameraNu

 5. Sony Alpha A7

  Sony Alpha A7

  Voor beginnende fotografen die het wat professioneler aan willen pakken is er de Sony A7. In vergelijking met alle andere camera’s in dit lijstje heeft deze systeemcamera een full frame sensor, met 24 megapixel. Met 25 scherpstelpunten en een body die weersbestendig gebouwd is is deze camera ideaal voor de natuur- en landschapsfotograaf. Ook dit model heeft een kantelbaar scherm en je kunt je foto’s makkelijk overzetten met wifi en NFC.
    Bekijk de Sony Alpha A7 bij Bol.com
    Bekijk de Sony Alpha A7 bij CameraNu

Het verschil tussen een Systeemcamera en een Spiegelreflexcamera

Een systeemcamera is een camera zonder spiegel waarbij de spiegelreflexcamera, de naam zegt het al, wel een spiegel bevat. Ik hoor je denken, wat maakt de systeemcamera dan anders dan een compact camera? In tegenstelling tot de compactcamera kun je bij een systeemcamera de lenzen verwisselen en heb je meer controle over de instellingen van de foto, zoals ISO, sluitertijd, en diafragma.

Door dat een systeemcamera geen spiegel bevat, is deze veel compacter, lichter en handzamer dan een spiegelreflexcamera. Het grote verschil ten opzichte van spiegelreflexcamera's zit in de zoeker van de camera’s, het gedeelte waar je doorheen kijkt bij een camera. Waar een spiegelreflexcamera een optische zoeker heeft, waar je door de zoeker en via de spiegel door de lens kunt kijken, heeft een systeemcamera een elektronische zoeker. Bij een elektronische zoeker kijk je naar een klein lcd scherm in de camera, die ook meteen de geselecteerde instellingen zichtbaar maakt. Door dat je meteen ziet wat je instellingen doen is dit ook zeer handig voor beginners om de verschillende instellingen onder de knie te krijgen. Net zoals bij spiegelreflexcamera's, heb je bij een systeem camera ook het verschil tussen een cropcamera en een fullframe, met de cropcamera die een kleinere sensor heeft en dus een cropfactor van meestal rond de 1.6x

Wanneer je wilt oefenen is landschapsfotografie een uitkomst omdat deze vorm van fotografie je alle tijd geeft om te experimenteren met verschillende instellingen.

Lees ook: Welke instellingen zijn het beste voor landschapsfotografie?

Plaats reactie
Ook interessant

Verschil tussen de Canon 6D Mark II en 5D Mark IV

Verschil tussen de Canon 6D Mark II en 5D Mark IV

De Canon 6D Mark II en 5D Mark IV zijn spiegelreflex modellen van Canon, ontzettend sterke units die prachtige resultaten geven. Er is echter wel een groot prijsverschil tussen beide modellen. Wat zijn de verschillen?

Discover functie Lightroom

nieuws

Discover functie Lightroom

De Discover functie in Lightroom, niet heel bekend maar legt alle geheimen van de workflows van bekende fotografen op tafel. Blessing or a curse?

Supermaan fotograferen

landschap

Supermaan fotograferen

In deze blog vertelt fotograaf Peter Abbes hoe hij de supermaan heeft gefotografeerd. Hij neemt je mee met zijn planning, de instellingen en hoe de uiteindelijke foto tot stand is gekomen.