Spotshare, de mooiste fotolocaties bij jou in de buurt blog

Beste laptops voor fotobewerking

Geüpdatet op 09 oktober 2021 #Gear guides 2

Wanneer je op zoek bent naar een laptop die geschikt is voor fotobewerking, snappen we dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn talloze laptops op de markt, geschikt voor allerlei toepassingen. Maar welke past nou precies bij jou, de fotograaf? Wij leggen uit waar je laptop aan zou moeten voldoen wanneer je foto’s wilt bewerken en geven een aantal voorbeelden van krachtige en betaalbare laptops, geschikt om jouw platen nog mooier te maken.

Meteen naar de beste laptops voor fotografen »

Waar moet een laptop voor fotobewerking aan voldoen?

Bij de nabewerking van je foto’s maak je waarschijnlijk gebruik van bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom. Vaak zijn dit zware programma’s die veel rekenkracht vragen van je laptop. Helemaal wanneer je je foto’s in RAW vastlegt op hoge resolutie, wat je natuurlijk altijd doet als fotograaf ;-). 

Snelle processor voor bewerkingen

Wanneer je deze programma’s gebruikt, is het van belang dat de aanpassingen die je bij je foto’s aan brengt gelijk te zien zijn. Het nabewerken gaat namelijk veel tijd kosten wanneer je na elke bewerking moet wachten tot de computer hem verwerkt heeft. De snelheid van het berekenen van je aanpassingen, wordt gedaan door de processor die in je laptop zit. Hoe sneller een processor is, hoe meer berekeningen er per seconde verwerkt kunnen worden en hoe sneller bewerkingen kunnen worden toegepast in je foto.
In de meeste gevallen geeft het getal in de naam van de processor ook de snelheid aan. Bijvoorbeeld Intel Core i3, i5 en i7. Hoe hoger het getal, hoe sneller de processor. Voor fotobewerken is minimaal een Intel Core i5 of een AMD Ryzen 5 / AMD A12 nodig om je foto’s en bewerkingen soepel te verwerken.

Voldoende werkgeheugen

Naast een krachtige processor, heb je ook genoeg werkgeheugen (ook wel RAM genoemd) nodig. Een laptop gebruikt werkgeheugen om tijdelijk informatie op te slaan, die deze ook snel weer nodig heeft. Met veel werkgeheugen blijft je laptop snel werken. Echter, wanneer dit vol zit, moet je processor beslissen welke informatie er wel en niet in het werkgeheugen blijft. Hier wordt je laptop trager van en kost veel tijd. Wanneer je foto’s gaat bewerken, raden wij een werkgeheugen van minimaal 8 GB aan.

 

Opslag voor foto’s en programma’s

Wat niet meteen met het bewerken van foto’s, maar wel met de snelheid van je workflow te maken heeft, is het type opslag. Er zijn op dit moment 2 soorten opslag, namelijk HDD en SSD. HDD is langzamer dan SSD, maar biedt vaak een grotere opslagcapaciteit. Een SSD- schijf is vele malen sneller, maar ook duurder. Deze snelheid merk je voornamelijk bij het opstarten van programma’s op je laptop of het verplaatsen en opslaan van bestanden. Beide typen opslag zijn geschikt voor fotobewerking, maar het is belangrijk dat je jezelf afvraagt hoe je je opslag gaat gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een externe HDD-schijf hebt, is het nuttiger om voor een kleinere, maar snelle SSD-schijf te kiezen omdat je je bestanden toch extern opslaat.

 

Geschikte laptops voor fotobewerking

 • HP 15s-fq2980nd

  HP 15s-fq2980nd laptop voor fotobewerken

  De HP 15s-fq2980nd bevat een Intel Core i7 processor, en is daarmee geschikt om fotos mee te bewerken. Met 8 GB werkgeheugen bewerk je video's en multitask je met zware programma's zoals Photoshop. Deze HP heeft 512 GB SSD, waarmee je opslagcapaciteit hebt om programma’s of bestanden op te slaan. Ook heeft laptop een 15 inch scherm, groot genoeg om je foto’s te kunnen bewerken, compact genoeg om mee te kunnen nemen onderweg.

  Prijsklasse: €€

  » Bekijk de HP Pavilion 15-eg0900nd bij Coolblue
 • HP Pavilion 15-eg0900nd

  HP Pavilion 15-eg0900nd laptop voor fotobewerken

  De HP Pavilion 15-eg0900nd bevat een Intel Core i7 processor, en is daarmee sneller dan de vorige. Ook het werkgeheugen van 16 gig is groter. Deze HP heeft het dubbel aantal GB, namelijk 512 GB SSD, waarmee je opslagcapaciteit hebt om programma’s of bestanden op te slaan. Ook deze laptop heeft een 15 inch scherm, groot genoeg om je foto’s te kunnen bewerken, compact genoeg om mee te kunnen nemen onderweg.

  Prijsklasse: €€

  » Bekijk de HP Pavilion 15-eg0900nd bij Coolblue
 • Lenovo Ideapad Gaming 3 81Y40044MH

  Lenovo Ideapad Gaming 3 81Y40044MH voor fotobewerken

  De Lenovo Ideapad Gaming 3 81Y40044MH is in zijn prijsklasse een echte topper. Met een Intel Core i7 processor en maar liefst 16 GB werkgeheugen kan je hier razendsnel je foto’s mee bewerken. Naast de 256 GB SSD-schijf heeft deze laptop ook nog 1 TB aan HDD-geheugen. Zo hoef je geen externe harde schijf aan te schaffen of aan te sluiten om je foto’s op te slaan.

  Prijsklasse: €€€

  » Bekijk de Lenovo Ideapad Gaming 3 81Y40044MH bij Bol.com

 • Apple MacBook Pro (November, 2020) - 13.3 inch - Apple M1 - 512 GB - Spacegrey

  Apple MacBook Pro (November, 2020) - 13.3 inch - Apple M1 - 512 GB - Spacegrey voor fotobewerken

  Applefan? Of gewoon liever een MacBook? Hoewel je voor Apple vaak dieper in je buidel moet tasten, krijg je er topspecificaties voor terug. Ook de support en duurzaamheid van Apple producten zijn doorgaans redenen waarom je liever voor een MacBook kiest. Deze 16 inch MacBook heeft een Intel Core i9 processor, 16 GB werkgeheugen en 512 GB opslag. Een ontzettend krachtige laptop die je voor heel veel toepassingen kunt gebruiken. Een extra feature is de Touch Bar, die bij alles wat je doet relevante functies laat zien. Zo kan je nóg sneller en makkelijker werken.

  Prijsklasse: €€€€

  » Bekijk de Apple MacBook Pro (2019) Touch Bar MVVK2N bij Bol.com

Ga je fotograferen voor print? Let er dan op dat je de juiste (externe) monitor aanschaft met natuurgetrouwe kleuren! Klik hier voor de beste monitoren voor fotobewerking!

Beste laptops voor fotografen

We hopen dat je nu meer inzicht hebt waaraan een laptop moet voldoen, wil je deze gaan gebruiken voor fotobewerking, en welke aankoop je mogelijk kunt gaan doen. Kom je er toch niet helemaal uit, of heb je nog vragen? Laat ze dan achter in de reacties, we helpen je graag!
 

Plaats een reactie

Reacties

 • Geplaatst door gitte op 09/02/21 8:09pm

  Hallo,
  ik ga een fotovakopleiding doen, ik zoek een laptop voor de fotobewerking. er moeten programma's als Lightrrom en Photoshop op kunnen draaien. Processor inet/AMD/ARM processor met 64 bits ondersteuning, 2GHz of sneller.
  Besturingssysteem windows versie 1809 of hoger. Ram 16GB.
  Scherm 1920-1080 bij 100%UI-schaling. grafische kaart GPU met ondersteuning voor DirectX12, 4GB GPU geheugen voor schermen met 4K of meer.
  Welke computer kunt u me aanraden.
  vriendelijke groeten Gitte

  • Geplaatst door Spotshare op 09/02/21 8:58pm

   Hoi Gitte, wat een vette opleiding!

   Best zware specificaties die ze geven. Ik heb de volgende laptops voor je gevonden die voldoen aan de eisen;

   HP 15-DB1200 - 15.6″ FHD AG
   https://bit.ly/hp-15-inch

   Lenovo IdeaPad 5 82FG00KEMH
   https://bit.ly/lenovo-ideapad-5

   MSI GF63 10SCXR-1468NL
   https://cb.prf.hn/l/rGEaR8R

   Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ARH05 82EY00LUMH
   https://cb.prf.hn/l/7Avox55

   Onder de laptops zelf zitten nog een aantal verschillen, die ook terug te zien zijn in de prijs. Verder voldoen ze allemaal aan de eisen voor de opleiding!

   Veel succes en plezier! :-)