Spotshare, de mooiste fotolocaties bij jou in de buurt blog

Beste spiegelreflexcamera

Geüpdatet op 14 november 2022 #Gear guides 1

De beste spiegelreflexcamera’s van dit moment heb ik voor je op een rijtje gezet. Of je nou beginner, gevorderde of professioneel fotograaf bent, er is altijd een geschikte spiegelreflexcamera voor jouw niveau. In dit artikel leg ik hier meer over uit, geef ik advies en help je op weg met een juiste keuze maken, zodat jij de beste spiegelreflexcamera kan gaan kopen die het beste bij jou past!

Canon en Nikon zijn steeds meer aan het bewegen naar systeemcamera's maar hebben ook nog een goede range aan spiegelreflexcamera's beschikbaar. Daarnaast is een merk als Pentax zich wel vollop aan het richten op zeer hoge kwaliteit spiegelreflexcamera's. Ik heb bij elk niveau hierin een onderscheid gemaakt. Let er dus op dat, meestal, wanneer je voor een merk kiest en je lenzen collectie uitbreidt, je niet makkelijk kan overstappen van merk. Dan wordt het een dure switch wanneer je ook al je lenzen moet gaan vervangen. De verschillen tussen de merken zijn klein, dus voor welk merk je kiest maakt niet uit, kwaliteit is gegarandeerd!

Beste spiegelreflexcamera voor beginners

Een ‘instap’ spiegelreflexcamera heeft een paar specifieke functies ideaal voor beginners. Deze zijn makkelijk te bedienen en hebben meestal een speciale ingebouwde assistent die je helpt met alle functies. Moderne camera’s zijn meestal ook uitgerust met wifi, bluetooth of NFC, zodat je makkelijk je beelden kunt delen met je telefoon om snel je foto’s op social media te kunnen plaatsen.

Als beginner heb je dus niet gelijk de allerbeste (en allerduurste) camera nodig die er te koop is. Voor een eerste spiegelreflexcamera is het belangrijk dat deze makkelijk te gebruiken is. Op deze manier is het heel toegankelijk om de basistechnieken, (ISO, sluitertijd, diafragma en hoe deze werken in de belichtingsdriehoek) van fotografie onder de knie te krijgen.

Canon EOS 2000D

Canon EOS 2000D

De Canon EOS 2000D is in 2018 uitgebracht. Samen met de EOS 4000D is dit een goed instapmodel van Canon voor beginners. De 2000D heeft een 24 megapixel sensor en een maximale ISO-waarde van 12.800. De EOS 2000D heeft 9 scherpstelpunten en kan 3 foto’s per seconde maken wanneer je de camera op continue opname hebt ingesteld. Ook kan je met de 2000D filmen in Full HD kwaliteit. De gemaakte beelden kan je direct delen doordat de camera over WiFi en NFC beschikt. De 2000D heeft een 3 inch LCD-scherm, welke een live view-functie heeft. De camera weegt 475 gram en is dus goed te hanteren met dit gewicht. 

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »
Onze aanrader
Canon EOS 250D

Canon EOS 250D

De Canon EOS 250D is uitgebracht in 2019 en dus nieuwer dan de 2000D en 4000D. Deze spiegelreflexcamera heeft een kantelbaar 3 inch LCD-scherm en is net als de 2000D en 4000D een ideaal instapmodel om te beginnen met fotografie met een spiegelreflexcamera. Met de Creative Assist functie is de 250D ongeacht je ervaring erg makkelijk te gebruiken.

Met de 250D kan je in 4K kwaliteit video’s opnemen. Foto’s en video’s kunnen via de WiFi en Bluetooth functie gedeeld worden met anderen. Net als de 2000D heeft deze camera 24 megapixels. De 250D weegt 449 gram en is daarmee de lichtste spiegelreflexcamera op de markt.

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »
Canon EOS 850D

Canon EOS 850D

De Canon EOS 850D is het nieuwste instapmodel voor beginners. Met de nieuwste en modernste specificaties is dit model smullen voor de beginnende fotograaf. Met de DIGIC 8 beeldprocessor kan de camera heel snel je geschoten foto’s verwerken, tot wel 7 frames per seconde. De camera bevat net als de 250D Eye-AF, waarmee je moeiteloos scherp blijft stellen op het gezicht van je model. Met 24 megapixel, 45 scherpstelpunten en filmen in 4K is dit een uitgebreid en een van de meest complete spiegelreflexcamera’s voor beginners! 

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »

Verschillen tussen de canon camera’s

Zowel de 2000D als de 250D en de 850D hebben 24 megapixels, waar de 4000D 18 megapixels heeft.

De 2000D en 850D heeft WiFi en NFC, de 4000D alleen WiFi en de 250D heeft WiFi en Bluetooth om foto’s mee te delen. De 2000D is de zwaarste camera van de drie met 475 gram. De 4000D weegt 435 gram en is het lichtste van de drie camera’s. De 250D zit er met 449 gram tussenin. De 250D en 800D hebben een kantelbaar LCD-scherm.

Bekijk hier de vergelijking tussen de Canon EOS 250D en de 2000D

Specificatie Canon EOS 2000d Canon 250D Canon 850D
Megapixels 24,1 24,1 24,1
Frames per seconde 3 5 7
Scherpstel punten 9 143 45
Video Full HD 4k 4k
max ISO 6400 25600 25600
Prijs €€
Aanbieder Bol.com Bol.com Bol.com
Aanbieder CameraNu CameraNu CameraNu
Aanbieder Coolblue Coolblue Coolblue

Beste Nikon spiegelreflexcamera's voor beginners

Onze aanrader
Nikon D7500

Nikon D7500

Nikon is de laatste tijd zich meer aan het richten op systeemcamera's, en de spiegelreflexcamera's aan het uitfaseren. De D7500 is wel nog op de markt en een uitstekende camera voor de beginnende fotograaf. De camera heeft een ongelofelijk ISO bereik van 100-51200, maar liefst 51 scherpstelpunten en kan tot 8 foto's per seconde maken. Op deze manier mis je geen actie meer en heb je altijd het beste moment te pakken. Deze spiegelreflexcamera is het nieuwste model van de D7000 serie en is uitgerust met een magnesiumlegering behuizing, waardoor die tegen een stootje kan. Daarnaast heeft hij ook wifi, een krachtige beeldprocessor en is er ruimte voor twee geheugenkaarten. 

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »

Beste Pentax spiegelreflexcamera's voor beginners

Pentax K-70

Pentax K-70

Pentax staat bekend om hoge kwaliteit spiegelreflexcamera's, weerbestendig en stofdicht, ontworpen voor alle soorten buitenfotografie tot temperaturen van -10. Deze spiegelreflex beschikt over een 24 megapixel beeldsensor en een zeer hoge lichtgevoeligheid van maximaal ISO 102.400, een razendsnel en accuraat hybride autofocussysteem en een drie inch groot kantelbaar LCD-display met live view mogelijkheid. Voor een eerste spiegelreflexcamera zijn dit dus hele mooie specificaties. De camera bevat de door Pentax zelf ontwikelde Pixel Shift Resolution System. De camera maakt dan 4 opnames van elk één pixel verschuiving die deze achteraf weer samenvoegt, voor een foto met zeer hoge kleurnauwkeurigheid en een superhoge resolutie. 

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Amazon.nl »
Onze aanrader
Nieuw: Pentax KF

Nieuw: Pentax KF

De nieuwe Pentax KF heeft een 24.24 megapixel CMOS-sensor, met een maximaal ISO bereik van 102400. De camera levert beelden met een superhoge resolutie. De Pentax KF minimaliseert ruis op alle gevoeligheidsniveaus en legt je beelden met rijke kleurgradaties en zeer veel details vast, zelfs bij opnamen met een superhoge gevoeligheid met hoge ISO waardes. Daarnaast komt de camera met veel verschillende nieuwe functionaliteiten zoals een groot aantal geavanceerde intervalopnamefuncties(4K Interval Movie, Star Stream Movie, Interval Composite), zeer nauwkeurig autofocussysteem voor snelle en betrouwbare autofocus, en een Astrotracker functie waarmee je moeiteloos de sterrenhemel vastlegt. 

 

 

Verkrijbaar bij:

CameraNu »

Beste spiegelreflexcamera voor gevorderden

Wanneer je de basis onder de knie hebt, en tegen wat beperkingen aanloopt van je instapmodel spiegelreflex, is het tijd voor een upgrade. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je overstapt naar een full-frame model, waar een grotere sensor voor betere prestaties zorgt bij hogere iso. Of juist een APS-C sensor, met hogere maximale iso waarden. Dit geeft aan dat je dichterbij je door de cropfactor 1.6 keer dichterbij je onderwerp kan komen afhankelijk van het gebruikte objectief, dan wanneer je hetzelfde objectief op een fullframe camera gebruikt. Hierdoor is deze spiegelreflexcamera erg geschikt voor het fotograferen van dieren en sporters. Of een robuustere body die tegen een stootje kan en dus lang mee gaat. Deze modellen vallen vanzelfsprekend in een hogere prijsklasse, maar gaan ook langer mee dan de lichte instapmodellen.

Top 3 beste Canon spiegelreflexcamera's voor de gevorderde fotograaf

Onze aanrader
Canon EOS 6D Mark II

Canon EOS 6D Mark II

De Canon EOS 6D Mark II is sinds 2017 op de markt. Deze spiegelreflexcamera heeft 26 megapixels en heeft fullframe sensor, waar de camera’s uit het rijtje voor beginners een gecropt beeld hebben. 

Van de 6D Mark II is de ISO-waarde uit te breiden tot 102.400. Dit is gunstig in combinatie met de fullframe sensor, omdat bij minder licht en dus hogere ISO-waarden de fullframe sensor een betere kwaliteit van het beeld geeft. De 6D Mark II heeft maar liefst 45 autofocuspunten. In combinatie met 7 frames per seconde is dit uitstekend voor bewegende onderwerpen.

Het 3 inch LCD-scherm is kantelbaar, wat deze camera als enige kan als fullframe camera. De overige full frame spiegelreflexcamera’s van Canon hebben deze functie niet. Ook heeft deze 6D Mark II een ingebouwde GPS-functie, WiFi, NFC én Bluetooth. De camera is tot slot bestand tegen spatwater, waardoor de spiegelreflexcamera in slechtere weersomstandigheden te gebruiken is. De camera is gemaakt van metaal en weegt 1290 gram. De spiegelreflexcamera is daarmee een stuk robuuster dan de instapmodellen van Canon.

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Coolblue »Bol.com »
Canon EOS 90D

Canon EOS 90D

De Canon EOS 90D is in 2019 uitgekomen en is in tegenstelling tot de Canon EOS 6D Mark II een spiegelreflexcamera met een APS-C sensor met een cropfactor van 1.6.

De camera heeft 32.5 megapixels en maakt 10 frames per seconde, waardoor dit een erg snelle camera is. Ook hierdoor is deze camera erg geschikt om actiemomenten goed en scherp vast te leggen. De ISO-waarde is maximaal op 51.200 in te stellen. Ook kan deze spiegelreflexcamera 4k video’s opnemen en zelfs slowmotion video’s.

De 90D heeft een 3 inch LCD-scherm welke door middel van een touchscreen te bedienen is. Ook de 90D is voorzien van Wifi, NFC en Bluetooth om beelden te delen met anderen. Deze spiegelreflexcamera weegt 701 gram en is gemaakt van metaal.

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »

Verschillen tussen de Canon modellen

Tussen deze drie beschreven spiegelreflexcamera’s van Canon zitten redelijk wat verschillen. Zo is de Canon EOS 6D Mark II de enige full frame camera van de drie, waar de andere twee een APS-C sensor hebben. Ook liggen de megapixels uiteen; de Canon EOS 6D Mark II heeft 26 megapixels, de Canon EOS 90D 32.5 en de Canon EOS 7D Mark II 20. Ook in gewicht liggen de camera’s uiteen. De 6D Mark II is de zwaarste met 1290 gram en de 90D het lichtst met 701 gram.

De 6D Mark II en de 90D hebben beide functies als Wifi, Bluetooth en NFC om beelden met anderen te delen. De 7D Mark II heeft deze functies niet.

De Canon EOS 90D en 7D Mark II maken beide tien foto’s per seconde in de functie continu opname en zijn beide dus erg snelle camera’s. Dit maakt deze camera’s erg geschikt voor sport- en natuurfotografen. De 6D Mark II maakt in vergelijking 7 foto per seconde.

Specificatie Canon EOS 6D Mark II Canon EOS 90D
Megapixels 26 32,5
Frames per seconde 6.5 10
Scherpstel punten 45 45
Video Full HD 4k
max ISO 51200 25600
Prijs €€€ €€
Aanbieder Bol.com Bol.com
Aanbieder CameraNu CameraNu

Beste Nikon spiegelreflexcamera's voor de gevorderde fotograaf

Nikon D780

Nikon D780

De Nikon D780 is een spiegelreflexcamera voor de gevorderde en professionele fotograaf. Maak foto's en video's in hoge resolutie met de 24.5 megapixel full frame sensor. Met tot 12 beelden per seconde is deze camera geschikt voor vele soorten fotografie, van landschap tot sport. Wanneer je naast fotograferen ook video's wilt maken kan dat door de 4k resolutie met 30 fps in fullframe en maak slowmotion shots in Full HD met 120 fps. 

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Coolblue »Amazon.nl »
Onze aanrader
Nikon D850

Nikon D850

Voor fotografen waarbij de D780 nog niet aan hun eisen voldoet, heeft Nikon nog een pareltje verkrijgbaar. De Nikon D850 heeft een 45.4 (!) megapixel fullframe sensor. Genoeg megapixels dus om je huis mee te behangen. Met 153 scherpstelpunten en 7 fps zul je ook niet snel een moment missen. Wanneer je gek bent op timelapses, is dit model ook uitstekend, het kan namelijk 8k timelapses vastleggen. Ook filmt de D850 in 4k UHD en is dus echt een allrounder geschikt voor elk type fotograaf. Aan al deze geweldige specificaties hangt dan ook wel een prijskaartje.

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Amazon.nl »

Verschillen tussen de Nikon modellen

Wanneer je naar de 2 modellen kijkt vallen er een aantal dingen op. De D70 en D500 liggen qua specificaties redelijk bij een, op het aantal scherpstelpunten na. Deze zijn aanzienlijk meer bij de D500. Het verschil tussen de D500 en de D850 is zeker de prijs, en dit heeft voornamelijk te maken met het aantal megapixels dat je krijgt. Als we naar prijs/kwaliteit verhouding kijken is de D850 je beste zet!

Specificatie Nikon D780 Nikon D850
Megapixels 24,5 45,4
Frames per seconde 12 7
Scherpstel punten 273 153
Video 4K 4k
max ISO 51200 25600
Prijs €€€ €€€€
Aanbieder X Bol.com
Aanbieder CameraNu CameraNu

Beste spiegelreflexcamera voor professionals

De meeste fotografen zullen nooit een van deze modellen in huis halen. De specificaties van deze modellen zijn namelijk, zelfs voor de veeleisende fotografen, bijna nooit écht nodig, en daarnaast zijn de prijskaartjes echt alleen voor bedrijven of topnotch fotografen weggelegd.

Professionele modellen kenmerken zich door extreem lichtgevoelige sensors, wat leidt tot geweldige prestaties bij weinig licht. Ook de robuuste bodies zijn opvallend, doordat ze oersterk zijn, zijn ze niet kapot te krijgen en zijn dus bij alle weersomstandigheden te gebruiken.

Top 2 beste Canon spiegelreflexcamera’s voor de professionele fotograaf

Onze aanrader
Canon EOS 5D Mark IV

Canon EOS 5D Mark IV

De Canon EOS 5D Mark IV is uitgebracht in 2016 en is een fullframe camera. De camera heeft 30.4 megapixels, een ISO-waarde tot maximaal 102.400 en beschikt over maar liefst 61 autofocus punten. Hiermee kunnen enorm scherpe foto’s gemaakt worden. Ook beschikt deze camera over de mogelijkheid om 4K video’s te maken. Er kunnen zeven foto’s per seconde gemaakt worden.

De camera heeft twee sleuven voor geheugenkaarten, waardoor je feilloos over kan schakelen naar de andere kaart als de eerste geheugenkaart vol is. Door de WiFi en NFC kunnen beelden makkelijk met anderen gedeeld worden en de camera beschikt ook over GPS.

De body is gemaakt van magnesium legering, waardoor deze camera stof- en spatwaterdicht is. Hierdoor is 5D Mark IV geschikt om in verschillende weersomstandigheden gebruikt te worden. De body weegt 890 gram.

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »
Canon EOS 1D X Mark III

Canon EOS 1D X Mark III

Het nieuwe vlaggenschip van Canon is de 1D X Mark III. Wat deze camera kenmerkt is de indrukwekkende 20 (!!) fps. Door deze snelheid is het logisch dat het aantal megapixels ‘maar’ 20,1 is, maar levert desalniettemin kwaliteit van de bovenste plank. Het ‘Deep Learning Autofocus’ systeem zorgt voor ongelooflijk scherpe en heldere foto’s, en is in staat gezichten te herkennen. De camera presteert fantastisch bij weinig licht - tot ISO 102400, uitbreidbaar tot 819200. De EOS-1D X Mark III biedt daarmee een superieur dynamisch bereik.

Zelfs op video gebied is deze camera top of the bill. Leg full-frame 4K 60p of 5,5K RAW-opnamen vast, iets waar niet alle camera’s zomaar toe in staat zijn.

Verkrijbaar bij:

CameraNu »

Verschil tussen de Canon 5D Mark IV en 1D X Mark III

Toegegeven, de Canon 5D mark IV is meer toegankelijk voor de fotograaf dan de 1D X Mark III, en beide hebben ook een iets andere doelgroep. De 5D mark IV heeft met 30.4 meer megapixels dan de 1DX Mark III, en dat is ook niet gek wanneer je naar het aantal frames per seconde kijkt.

De beeldprocessor van de 5D mark IV is de DIGIC 6+, die het mogelijk maakt in 4K te filmen op maximaal 30fps. De 1D X Mark III heeft een DIGIC X-processor, welke nog beter presteert en het dus mogelijk is om in weinig licht nog extreem goede prestaties af te kunnen leveren.

Specificatie Canon EOS 5D Mark IV Canon EOS 1D Mark III
Megapixels 30,4 20,1
Frames per seconde 7 20
Scherpstel punten 61 191
Video 4K 4K
max ISO 32000 102400
Prijs €€ €€€€
Aanbieder CameraNu CameraNu

Beste Nikon spiegelreflexcamera’s voor de professionele fotograaf

Nikon D6

Nikon D6

De Nikon D6 is de opvolger van de Nikon D5. Het nieuwe vlaggenschip van Nikon, wat vergelijkbaar is met de Canon EOS 1D Mark III. Met 14 fps, een full frame 20,8 megapixel sensor en 105 scherpstelpunten een razendsnelle camera. De Nikon D6 heeft een standaard iso bereik tot 102400 (uitbreidbaar tot 3.200.000 (!)) en door de krachtige beeldprocessor presteert deze zeer goed bij weinig licht.

Verkrijbaar bij:

CameraNu »

Beste Pentax spiegelreflexcamera's voor professsionals

Onze aanrader
Pentax K-1 Mark II

Pentax K-1 Mark II

De Pentax K-1 Mark II is voor deze prijs echt een koopje, met professionele specificaties zoals een superhoge maximale ISO-gevoeligheid van 819.200, en een zeer gevoelige 36.4 megapixel fullframe CMOS-sensor zonder anti-aliasing, vijf-assige beeldstabilisatie, een weerbestendige constructie, kantelbaar LCD display, full HD video-opname, wifi en GPS. Het Pixel Shift Resolution II systeem maakt opnames met een zeer hoge resoluties mogelijk, zelfs bij fotograferen uit de hand! Hierdoor is de camera nog breder inzetbaar in de meest uiteenlopende omstandigheden.

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Amazon.nl »

Conclusie

Zo, dat waren alle beste spiegelreflexcamera’s voor elk niveau fotograaf, of je nu beginner, gevorderde of professioneel fotograaf bent, voor iedere fotograaf is er een passend model. Kom je er nou toch niet helemaal uit? Laat gerust een reactie achter en ik help je graag op weg met het maken van de juiste keuze camera!

BONUS: Accessoires voor je eerste camera

Wanneer je je eerste spiegelreflex aanschaft, kun je nog niet gelijk starten. Je hebt ook nog een lens nodig, geheugenkaart en waarschijnlijk een cameratas. De meeste camera's kun je aanschaffen met een zogenaamde kitlens. Zo heb je gelijk een body, en lens en hoef je eigenlijk alleen nog een geheugenkaartje te bemachtigen om aan de slag te kunnen.

Coolblue verkoopt zogenaamde 'starterskits'. Dit zijn bundels die naast een camera ook een tas, geheugenkaart en extra batterij bevatten, en dat tegen een mooie korting.

Lees meer over welke cameratas bij jou past

Ga je starten met landschapsfotografie? Dan heb je waarschijnlijk een statief nodig. Lees hier waar een goed statief aan moet voldoen, en welke de beste is voor landschapsfotografie.

Plaats een reactie

Reacties

  • Geplaatst door Thurli gs op 11/14/22 12:32pm

    U vergeet de pentax k3 mark 3. Beter is er niet EN Pentax is de enige e hte reflex bouwer. Canon en Nicon zijn om commerciële redenen gestopt.