Spotshare, de mooiste fotolocaties bij jou in de buurt blog

Beste systeemcamera voor beginners

Geüpdatet op 17 mei 2022 #Gear guides

Op zoek naar een systeemcamera voor beginners? We zetten de beste voor je op een rijtje, zodat je meteen aan de slag kunt met fotograferen met je nieuwe systeemcamera. De laatste jaren is de systeemcamera flink in opkomst. Waar vroeger nog door de fotografen gezworen werd bij de spiegelreflexcamera stappen veel fotografen over naar een systeemcamera.

Vergelijk de top systeemcamera’s voor beginners

Specificatie Canon EOS M200 Sony Alpha A6400 Canon EOS M50 Mark II
Megapixels 25,8 24,2 24,1
Frames per seconde  6  11  10
Scherpstel punten 143 425 3975
Video 4K 4k 4K
max ISO 25600 102400 25600
Prijs €€ €€€ €€
Aanbieder Bol.com » Coolblue » Bol.com »
Aanbieder CameraNu » CameraNu » CameraNu »

De beste systeemcamera voor beginners

 1. Canon EOS M200

  Canon EOS M200

  De Canon EOS M200 is de opvolger van de simplere M100, en in vele opzichten goed verbeterd. De M200 is een uitgebreide systeemcamera, ideaal voor de beginnende fotograaf. De systeemcamera heeft een touchscreen op de achterkant en deze is draai- en kantelbaar zodat je vanuit iedere hoek kunt fotograferen. Met 25.8 megapixels schiet je foto’s van fraaie kwaliteit die je op verschillende groottes kunt laten afdrukken zonder kwaliteitsverlies. Via wifi, bluetooth en de Canon Connect App zet je jouw foto's draadloos over naar een smartphone of tablet. Met een ISO van 100 tot 25600 heb je alle vrijheid om te fotograferen bij weinig licht, zeker met de bijgeleverde lens, met een maximaal diafragma van 3,5 - 6,3. Deze lens is geschikt voor zowel portret als landschapsfotografie!
  Bekijk de Canon EOS M200 bij Bol.com
  Bekijk de Canon EOS M200 bij CameraNu

 2. Sony Alpha A6400

  Sony Alpha A6400

  De Sony Alpha A6400 is op dit moment de populairste systeemcamera in zijn prijsklasse. Met 24.2 megapixel, ISO 100-102.400 en 425 scherpste punten mis je geen moment meer. Je kunt zelf functies toekennen aan de knoppen op de camera zodat je er snel aan went en binnen no-time de juiste instellingen kunt instellen, ideaal voor beginners dus! Met 11 beelden per seconde fotografeer je moeiteloos bewegende onderwerpen en kies je achteraf de beste foto uit je reeks. De live-view van de Sony Alpha A6400 komt met nieuwe functies, zoals bijvoorbeeld focus peaking. Zo kun je door middel van rode puntjes op je display precies zien welke delen van je foto in focus zijn, heel handig bij handmatig scherpstellen!
  Bekijk de Sony Alpha A6400 bij Coolblue
  Bekijk de Sony Alpha A6400 bij CameraNu

 3. Canon EOS M50 Mark II

  Canon EOS M50 Mark II

  De Canon EOS M50 Mark II systeemcamera is ideaal voor beginners. Met een kantelbaar scherm kun je fotograferen vanuit elke hoek en je schiet mooie scherpe foto’s door de sensor met 24,1 megapixels. De camera is compact en verrassend licht waardoor je hem makkelijk overal mee kunt nemen. Je schiet tot 10 beelden per seconde, en je kunt met deze camera zelfs in 4K filmen als je dat zou willen. Door de Creative Assist functie kun je diverse instellingen op de camera leren kennen, ideaal voor beginners. Via wifi, nfs of bluetooth stuur je de beelden draadloos naar je smartphone of tablet.
  Bekijk de Canon EOS M50 Mark II bij Bol.com
  Bekijk de Canon EOS M50 Mark II bij CameraNu
  Bekijk de Canon EOS M50 Mark II bij Coolblue

Het verschil tussen een Systeemcamera en een Spiegelreflexcamera

Een systeemcamera is een camera zonder spiegel waarbij de spiegelreflexcamera, de naam zegt het al, wel een spiegel bevat. Ik hoor je denken, wat maakt de systeemcamera dan anders dan een compact camera? In tegenstelling tot de compactcamera kun je bij een systeemcamera de lenzen verwisselen en heb je meer controle over de instellingen van de foto, zoals ISO, sluitertijd, en diafragma.

Door dat een systeemcamera geen spiegel bevat, is deze veel compacter, lichter en handzamer dan een spiegelreflexcamera. Het grote verschil ten opzichte van spiegelreflexcamera's zit in de zoeker van de camera’s, het gedeelte waar je doorheen kijkt bij een camera. Waar een spiegelreflexcamera een optische zoeker heeft, waar je door de zoeker en via de spiegel door de lens kunt kijken, heeft een systeemcamera een elektronische zoeker. Bij een elektronische zoeker kijk je naar een klein lcd scherm in de camera, die ook meteen de geselecteerde instellingen zichtbaar maakt. Door dat je meteen ziet wat je instellingen doen is dit ook zeer handig voor beginners om de verschillende instellingen onder de knie te krijgen. Net zoals bij spiegelreflexcamera's, heb je bij een systeem camera ook het verschil tussen een cropcamera en een fullframe, met de cropcamera die een kleinere sensor heeft en dus een cropfactor van meestal rond de 1.6x

Wanneer je wilt oefenen is landschapsfotografie een uitkomst omdat deze vorm van fotografie je alle tijd geeft om te experimenteren met verschillende instellingen.

Lees ook: Welke instellingen zijn het beste voor landschapsfotografie?

Plaats een reactie