Spotshare, de mooiste fotolocaties bij jou in de buurt blog

Discover functie Lightroom

Geüpdatet op 16 april 2021 #Tips en tricks

Een on-ontdekte functie binnen Lightroom die vanaf 2.3 desktop en 4.3 mobile is gekomen, is de Discover functie.

'Instagram' voor bewerkte fotografie

discover.png

Je vindt deze functie door in het menu links op de Home knop te drukken, en vervolgens naar Discover te gaan. Je ziet gelijk een soort instagram-achtig grid, dat de mooiste foto's laat zien. Bovenaan kun je kiezen voor verschillende categorieën, van bruidsfotografie, landschap naar macro en abstract. Je kunt de Discover tool ook online bekijken.

Wanneer ik voor landschap kies, zie ik meteen wat namen van bekende fotografen voorbij komen zoals Peter McKinnon en Meg Loeks.

Bewerkingen van de foto's

Wanneer ik over een van de foto's ga, veranderd de foto naar de onbewerkte versie. Wat een verschil! Je kunt dus bij elke foto gelijk zien welke bewerkingen ze hebben toegepast.

interactive_edits.png

Wanneer je op de foto klikt, zie je rechts alle bewerkingen die zijn gedaan, en Lightroom scrollt automatisch van de eerste bewerking naar de laatste bewerking in een soort geanimeerde variant, waardoor je bij elke bewerking de verandering in de foto ziet. Net als de Youtube video's die je wel eens ziet waar iemand foto's bewerkt, alleen dan verkort naar 10 seconden.

Opslaan als preset

Je kunt zelfs alle, of een gedeelte van de, bewerkingen opslaan als preset, zodat je deze zelf later kunt gebruiken en toepassen op je eigen foto's.

Blessing or a curse?

Wat vind jij? Leggen we zo alle fijne kneepjes van het vak zo op tafel, of vind je het juist een fantastisch inkijkje in de workflows van bekende fotografen? Laat het weten in de reacties!

Plaats een reactie