Spotshare, fotografie gear blog

Overstappen naar systeemcamera

Geüpdatet op 19 mei 2022 #Gear guides

Reden om over te stappen

Je hoort het al vaak om je heen. Fotografen die overstappen van een spiegelreflex naar een systeemcamera. Bijvoorbeeld omdat een systeemcamera de eigenschappen en functies van een spiegelreflex heeft, maar het formaat en gewicht van een compactcamera. Dit is natuurlijk fantastisch als je veel onderweg bent met je camera en je je niet een ongeluk wilt sjouwen. Of je ziet de voordelen van de elektronische zoeker. Wat het ook is, er zijn wel wat dingen om mee rekening mee te houden wanneer je de overstap maakt naar een systeemcamera.

Verschillen om rekening mee te houden

1. Elektronische zoeker bij systeemcamera.

Voordelen is dat je de settings die je  instelt direct ziet door je viewfinder. Je ziet het beeld dat je daadwerkelijk krijgt. Bij een optische zoeker die op een spiegelreflexcamera zit zie je je uiteindelijke beeld pas als je de foto hebt gemaakt. 

2. Accuduur is bij een systeemcamera minder

Door onder andere de elektrische zoeker verbruikt een systeemcamera meer stroom, waardoor de accuduur veel minder is in vergelijking met een spiegelreflexcamera. Waar je je spiegelreflex soms dagen niet hoeft op te laden, is dit bij een systeemcamera geen optie. De nieuwste modellen systeemcamera's hebben al grote stappen in gemaakt in het verbeteren van de accuduur, maar een extra batterij is zeker geen overbodige luxe.

3. Grootte en gewicht

Een systeemcamera is veel compacter en lichter dan een spiegelreflex. Wanneer je net als ik grote handen hebt, is het best wennen om opeens met de kleine knopjes van een systeemcamera te werken. Ook de grip die je bij een spiegelreflexcamera wel hebt, ontbreekt bij een systeemcamera. Zo kun je hem minder goed met één hand bedienen. Wat wel een voordeel is, is dat het totale gewicht van je gear natuurlijk aanzienlijk afneemt, en dit super handig is wanneer je veel onderweg bent!

Welke accessoires en objectieven kun je blijven gebruiken?

Waarschijnlijk heb je al wel een idee waar je naar toe wilt. Naar een systeemcamera van het merk dat je nu al bezit? Of naar een volledig nieuw merk? Dat heeft uiteraard gevolgen voor wat je kunt blijven gebruiken.

Van Canon spiegelreflexcamera naar Canon systeemcamera

Een systeemcamera van Canon heeft een andere lens-vatting dan een spiegelreflexcamera. De Canon EF- RF Mount Adapter maakt het mogelijk om EF en EF-S objectieven op uw Canon EOS R camera te gebruiken. Zo bent u niet alleen aan de RF objectieven gebonden, maar kun je je vorige lenzen nog steeds blijven gebruiken. De compacte en lichte mount adapter zorgt ervoor dat autofocus en image stabilization functionaliteiten van de EF en EF-S objectieven behouden blijven.
Bekijk de adapter bij Coolblue »  Bekijk de adapter bij CameraNu »

Van Nikon spiegelreflexcamera naar Nikon systeemcamera

Ga je van een Nikon-spiegelreflex naar een Nikon Z-systeemcamera, dan heb je een Nikon FTZ adapter nodig, zodat je je F-lenzen kunt blijven gebruiken op de nieuwe Z-mount. Let er wel op, dat de autofocus alleen blijft werken met objectieven met een eigen focusmotor (AF-P, AF-S en AF-I Nikkor-objectieven). Oudere Nikkor-objectieven zonder eigen focusmotor passen wel op de adapter, maar de autofocus werkt niet.
Bekijk de adapter bij CameraNu »

Sigma en Tamron lenzen

Het is niet vanzelfsprekend dat je sigma of tamron lens net zo zal werken als originele canon of nikon lenzen op de adapter. Daarom hebben Sigma en Tamron onder­zocht welke van hun objectieven met een adapter gebruikt kunnen worden op de Canon EOS R- en Nikon Z-systeemcamera’s. Soms is een firmware-update nodig. Op de website van deze fabrikanten kun je nagaan welke objectieven bruikbaar blijven. Bekijk de lijst van sigma » Bekijk de lijst van tamron »

Overstappen naar ander merk

Canon naar Sony

Wanneer je helemaal van merk wisselt, is het ook nog mogelijk dat je je lenzen kunt gebruiken op je nieuwe systeem. Als je bijvoorbeeld van Canon naar Sony switcht, bestaat er een EF EF-S naar Sony E-mount adapter. Er zijn er nogal wat op de markt van verschillende merken. Belangrijk is dat je checkt of bijvoorbeeld de autofocus, beeldstabilisatie, en belichtigsmogelijkheden behouden blijven. Alleen dan kan je de lens gebruiken zoals je dat gewend bent.

Nikon naar Sony

Voor Nikon lenzen bestaan er natuurlijk ook adapters, zoals de Viltrox NF-E1 Autofocus Lens Mount Adapter. Zoals je ziet is deze adapter duurder dan andere, dat komt doordat deze adapter zorgt dat al je functies op je lens behouden blijven. Met deze adapter behoud je bijvoorbeeld de autofocus, zodat je je lens op dezelfde manier kunt gebruiken als je gewend bent. Bij andere adapters is dit niet het geval. Let er dus op wanneer je een adapter aanschaft!

Plaats een reactie