Spotshare, de mooiste fotolocaties bij jou in de buurt blog

Sony A7 serie: de verschillen en welke je moet kopen

Geüpdatet op 16 mei 2022 #Gear guides

Als je als fotograaf op zoek bent naar een nieuwe fullframe systeemcamera kom je al snel de Sony Alpha A7 series tegen. Een prachtige serie camera’s die zowel geschikt is voor de amateur, gevorderde en professionele fotograaf. Wat je waarschijnlijk ook is opgevallen zijn de vele verschillende systeemcamera’s in deze serie. Wat zijn de verschillen bij de Sony A7 camera’s en welke is het meest geschikt voor jou als fotograaf?

Sony A7 verschillen in een overzicht

Swipe de tabel naar links op mobiele apparaten

Specificatie A7 III A7 IV A7r III A7r IV A7S III A7C
Megapixels 24,2 33 42,4 61 12,1 25,3
Frames per seconde 10 10 10 10 5 10
Scherpstel punten 693 759 399 567 759 425
Video 4K 4K 4K 4K 4K 4K
Batterijcapaciteit 2280 mAh 2280 mAh 2280 mAh 2280 mAh 1020 mAh 2280 mAh
Prijs €€€ €€€€ €€€€ €€€€ €€€€€ €€
Aanbieder Coolblue Coolblue X X X Coolblue
Aanbieder CameraNu CameraNu CameraNu CameraNu CameraNu CameraNu

Verschillen Sony Alpha A7 serie

De gehele serie bestaat uit: Sony Alpha A7, A7I, A7II, A7III, A7s I en II en de A7r I, II, III en IV. Met ook een flink prijsverschil tussen de Sony Alpha A7 en de Sony Alpha A7r snappen we dat je graag wilt weten waar dat vandaan komt.

Verschillen in de a7, a7s, a7r en a7c

De eerste versie van de sony a7 serie kwam in 2013 op de markt, samen met de a7s, waarbij de S staat voor ‘sensitive’, en de a7r, waarbij de R staat voor ‘resolution’. Dit zijn dus 3 varianten waarbij elk uitblinkt in een ander aspect. Zo heeft de A7s een hele lichtgevoelige sensor (vandaar de S van sensitive), dit is heel handig voor bijvoorbeeld filmmakers wanneer ze filmen bij weinig licht. De a7r blinkt uit in de aantal megapixels (namelijk tot 61 megapixel!), vandaar de R van resolutie. Deze 3 varianten zijn de allereerste systeemcamera’s van sony en hebben allemaal dezelfde E-mount.

Dit zijn dus 4 varianten waarbij elk uitblinkt in een ander aspect:

  • Zo heeft de A7s een hele lichtgevoelige sensor (vandaar de S van sensitive), dit is heel handig voor bijvoorbeeld filmmakers wanneer ze filmen bij weinig licht.
  • De a7r blinkt uit in de aantal megapixels (namelijk tot 61 megapixel!), vandaar de R van resolutie. Deze 3 varianten zijn de allereerste systeemcamera’s van sony en hebben allemaal dezelfde E-mount.
  • De A7C is een compactere versie van de A7 (vandaar de C van compat), met wat handige functies voor vloggers!

Zo zie je eigenlijk al gelijk welke meer bij je past. Heb je veel megapixels nodig, voor bijvoorbeeld hele grote afdrukken (denk aan behang of een canvas van groter dan 150cm) dan is de a7r geschikt door het grote aantal megapixel.

Film je liever dan dat je fotografeert? Dan is door de lichtgevoelige sensor de a7s voor jou! Zo kan je zorgeloos filmen zonder dat je beeld wordt verstoord door teveel ruis.

En de normale a7 serie dan, hoor ik je denken. Deze is vooral gericht op de semi-professionele fotograaf, die niet perse op bizar grote formaten hoeft af te drukken.

De A7C heeft sony heel compact gemaakt: 124 x 71.1 x 59.7mm. Ter vergelijking, de A7 III heeft afmetingen van: 126.9 x 95.6 x 73.7mm. Ook het gewicht is drastisch verminderd, namelijk 509 gram ten opzichte van 650 gram voor de A7III. Ideaal dus voor op reis!

Opvolgers van de a7 serie

De nieuwe versies van de a7 serie bevatten vooral praktische verbeteringen, zoals een betere batterijduur, verbeteringen van het ontwerp van de body en een betere beeldstabilisatie. De verschillende modellen kun je het beste vergelijken in onze vergelijkingstabel, die je bovenaan deze pagina vindt.

Dus welke Sony a7 is voor mij geschikt?

Om erachter te komen welke systeemcamera de beste is voor jou, is het handig om bij jezelf na te gaan wat je graag zou willen fotograferen, of filmen, natuurlijk.

  • Fotograaf je liever dan dat je filmt? Dan zijn de andere modellen meer geschikt, maar is er nog wel wat uitzoekwerk.
    • Vaak op reis, of gebruik je je camera ook vaak voor vlogs? Dan is de lichte en compacte Sony A7C ideaal
    • Als landschapsfotografie een passie van je is, voldoen de A7 III en A7 IV ook prima aangezien de specificaties nog steeds buitengewoon zijn.

Van spiegelreflex camera naar systeemcamera

Stap je over van een spiegelreflexcamera naar een systeemcamera? Of van een ander merk camera naar deze Sony A7 serie? Dan wil je natuurlijk niet al je aangekochte lenzen moeten vervangen. Gelukkig zijn er voor deze Sony serie zogenaamde adapters beschikbaar, zodat je bijvoorbeeld je Canon lezen op je nieuwe Sony Systeemcamera kan gebruiken!

Adapter voor Canon EF/EF-S lenzen

Adapter voor Nikon F lenzen

Bekijk alle adapters voor Sony E-mount »

Plaats een reactie