Spotshare, fotografie gear blog

Supermaan fotograferen

Geüpdatet op 15 april 2021 #Interview

 

In deze blog vertelt fotograaf Peter Abbes hoe hij de supermaan heeft gefotografeerd. Hij neemt je mee met zijn planning, de instellingen en hoe de uiteindelijke foto tot stand is gekomen. Meer werk van Peter zien? Bekijk dan zijn facebook pagina en instagram! Veel leesplezier!

Hoe krijg je de supermaan op de foto? En hoe vind je een mooie locatie? Dat zijn de belangrijkste vragen om een mooie foto van de maan te krijgen. Een foto van de maan is op zich niet heel lastig. Vaak is de maan helder genoeg om je camera het werk te laten doen. Scherpstellen kan in ieder geval vaak automatisch. Maar een foto van de maan alleen is vaak al snel saai, al zeg ik het zelf. 

Maan app fotograferen

Ik ben op zoek gegaan in de buurt naar een geschikte locatie om de maan naast, of in ieder geval in de buurt te krijgen. Al snel kwam ik op de locatie waar ik vaker kom, de oude haven van Schokland. Daar staan nog 2 huisjes en een vuurtorentje. Hier moet ik een mooie compositie kunnen maken. Via een app ben ik gaan kijken waar de maan exact op kwam en ben naar die plek gegaan. 

Statief neerzetten, camera instellen, de lens dop eraf. Vooral die laatste is zeer belangrijk. En nu wachten tot de supermaan op komt. 

Omdat ik de voorgrond in mijn compositie het belangrijkste vind ben ik gaan scherpstellen op de vuurtoren. Ook heb ik gezocht naar de beste instellingen om alles mooi in beeld te krijgen. In mijn geval was dit ISO320, f2.8, 4 sec en 200 mm. 

Maan fotograferen

Nu moest ik wachten. Al kreeg ik steeds meer het gevoel dat het niet ging lukken, omdat er 5 minuten na opkomst nog geen teken van de maan te zien was. Ik ben de horizon blijven controleren op een teken van licht. En na een minuut of 20 zag ik wat licht verschijnen en kwam de maan langzaam achter het wolkendek tevoorschijn. Snel wat plaatjes schieten en ondertussen kijken wat de beste plek is voor mijn compositie.

Maan app fotograferen

Er zat maar 1 ding op. Alle spullen weer pakken en gaan lopen. Omdat mijn compositie die ik bedacht had nu niet meer klopte. De compositie was bedacht op de opkomst en we waren inmiddels al 20 minuten verder. De maan staat dan hoger dus er zat maar 1 ding op. Over het schrikdraad en door t weiland en rennen met de camera. Uiteindelijk op de plek weer op nieuw scherpstellen en schieten. Omdat ik de voorgrond (de vuurtoren) scherp wil krijgen, wordt de maan automatisch onscherp. Ik weet dus op dat moment al dat ik thuis moet gaan stacken. Oftewel van 2 foto’s 1 foto maken. 

Volgende keer toch maar een filtertje meenemen om de maan minder fel te krijgen. Maar voor nu heb ik ervoor gekozen om het thuis verder af te maken en de foto te gaan stacken in Photoshop.

Maan fotograferen

In mijn geval gaat het dus om 2 foto’s met compleet verschillende instellingen. Bij de ene ben ik gaan focussen op de voorgrond en bij de tweede foto op de maan. 

Apps als hulpmiddel

Het allerbelangrijkste is dus de voorbereiding. Weet waar en hoe laat de maan op komt. Je kan dit niet zonder een goede voorbereiding. Er zijn verschillende apps waar je dit mee kan doen. Denk bijvoorbeeld aan PhotoPills of LunaSolCal. Deze laatste is een gratis app die ikzelf al een tijdje gebruik. Via deze app kan je kijken via een kaart waar de maan of zon op komt en je kan de precieze lijn vinden om de juiste locatie te vinden. Ook de tijden van de opkomst en ondergangen kan je zien. Ideaal om dit soort foto’s te plannen.
PhotoPills kan hetzelfde alleen heeft veel meer functies, ook voor sterren, de Melkweg etc. 

Instellingen voor het fotograferen van de maan

Tip: Blijf ten alle tijden je instellingen in de gaten houden. De maan die net op komt is nog niet heel fel, maar dat gaat al erg snel veranderen naar fel. Dus hou hiermee rekening dat je je sluitertijd en diafragma en of ISO hierop aanpast.

Ik zal ook niet met een standaard instelling komen, omdat de maan erg verschilt. Staat hij hoog aan de hemel en is hij vol, gebruik je een snelle sluitertijd, en is hij minder fel en komt hij net op, gebruik je een langzamere sluitertijd. Het mooiste hiervan is, vind ik, lekker spelen met je instellingen en bekijken welke je het beste vindt. 

De witbalans kan achteraf ingesteld worden, maar ook hiermee kan je heerlijk gaan spelen. Kijken welke witbalans het meest realistisch overkomt met het moment. Ik kwam erachter dat hij op TL (fluorescerend) stond voor het beste en mooiste resultaat. Als je in RAW schiet kan je dit altijd nog achteraf veranderen natuurlijk.

Het fantastische eindresultaat:

peter abbes maan fotograferen

Plaats een reactie