Spotshare, de mooiste fotolocaties bij jou in de buurt blog

Vergelijking Canon EOS 250D met Canon EOS 800D

Geüpdatet op 14 April 2021 #Gear guides

Canon is al jaren een van de bekendste camera producenten ter wereld. Bijna iedere fotograaf heeft wel eens gewerkt met één van de camera's van Canon. Niet voor niets: het merk staat voor kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. De afkorting EOS staat voor Elekto-Optical System en binnen deze productielijn van Canon vallen de spiegelreflexcamera’s en de systeemcamera’s. Ze zijn eenvoudig te bedienen en zijn hierdoor uiterst geschikt voor de beginnende fotograaf.

In dit artikel vergelijken we de spiegelreflex camera's Canon EOS 250D en de Canon EOS 800D met elkaar. Wat zijn de overeenkomsten van beide modellen en welke verschillen zijn er tussen beide?

Overeenkomsten Canon EOS 250D vs. Canon EOS 800D

Zowel de 250D alsook de 800D komen uit uit de ‘drie cijferige lijn’ van Canon: EOS XXXD. Deze camera’s staan bekend om hun hoogwaardige (crop)sensoren en de body’s zijn gemaakt van stevig kunststof. Hierdoor zijn ze erg sterk en kunnen ze tegen een stootje. De spiegelreflexcamera’s uit deze serie maken gebruik van Canon EF en EF-s lenzen.

De Canon EOS 800D werd in 2017 geïntroduceerd. De 250D is de opvolger van de 200D en werd vorig jaar, in 2019 geïntroduceerd. Beide cameramodellen zitten in hetzelfde prijssegment en zijn gericht op de beginnende fotograaf. Zo zijn ze uiterst gebruiksvriendelijk en staan ze garant voor kwalitatief hoogwaardige foto’s en video’s.

In veel opzichten lijken de twee spiegelreflexcamera’s dan ook op elkaar. Wat betreft de (technische) specificaties hebben beide modellen de volgende overeenkomsten:

 • Ze zijn allebei voorzien van een touchscreen. Het beeldscherm is gevoelig (er is geen druk nodig) en de werking is heel soepel.
 • Een 3” LCD-scherm, dat bij beide camera’s kantelbaar is. Dit maakt het eenvoudig om te filmen vanuit lastigere standpunten en bijzondere perspectieven.
 • Ze hebben beide een APS-C sensor met cropfactor 1,6. Omdat het beeld al is ingezoomd door de cropfactor, is er een minder grote zoomlens nodig.
 • Beide spiegelreflexcamera’s hebben een resolutie van 24 megapixels. Kleine kanttekening hierbij: de Canon EOS 250D is recenter (meer dan twee jaar) dan de Canon EOS 800D, waardoor eerstgenoemde spiegelreflexcamera, als gevolg van technologische vooruitgang, in de praktijk beter uit de verf zal komen.
 • De twee camera’s hebben een ISO-waarde van 100-25600, wat optioneel kan worden uitgebreid naar 100-51200.
 • Optische zoeker, met als resultaat natuurlijke kleuren en een groot dynamisch bereik.
 • De modellen zijn allebei uitgerust met beeldstabilisatie. Dit betekent: foto’s maken zonder bewegingsonscherpte.
 • Ze hebben beide toegang tot Wi-Fi en Bluetooth, wat het eenvoudig maakt om foto- of videobestanden naar mobiel of laptop te kopiëren.
 • De Live View functie bij beide spiegelreflexcamera's. Dit houdt in dat er tegelijkertijd foto’s kunnen worden gemaakt en naar het LCD-scherm kan worden gekeken.
 • Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijk: het gebruiksgemak van beide modellen. Beide camera’s zijn zeer geschikt voor de beginnende fotograaf. Er is veel uitleg en hulp bij het gebruik van elke functie en dit maakt het gebruik ervan heel overzichtelijk en toegankelijk.

Verschillen tussen Canon EOS 250D vs. Canon EOS 800D

Behalve de overeenkomsten, zijn er ook de nodige verschillen te ontdekken, wanneer we beide modellen met elkaar vergelijken:

 • Een eerste, overduidelijke, verschil zit hem in het feit dat de Canon EOS 250D een hogere videoresolutie heeft dan de 800D. De 250D kan videobeelden maken met 4K/25p, terwijl de 800D hierin beperkt is tot 1080/60p (Full HD). De beeldkwaliteit van de 250D is dus hoger dan die van de 800D. Maar hier dient echter ook een kanttekening bij geplaatst te worden. Als gevolg van het filmen in 4K is er ook een grote ‘crop’. Dit kan zowel gunstig (voor natuuropnames) als ongunstig (opnames binnenshuis) worden ervaren door de fotograaf, en hierbij is het dus afhankelijk van het doel.
 • De beeldprocessor van de 250D is moderner dan die van de 800D: respectievelijk DIGIC 8 en DIGIC 7. Onder andere de snelheid van de camera is van deze beeldverwerkings processor afhankelijk en dit maakt de 250D dan ook sneller dan de 800D. Maar daarnaast biedt de vernieuwde processor meer mogelijkheden, zoals de eerder genoemde verhoogde videoresolutie, en resulteert het in kwalitatief betere JPEG-bestanden.
 • De frames per seconde van de D800 is hoger. Met de D800 kunnen 6 beelden per seconde worden gemaakt. Dit in tegenstelling tot de D250, waar 5 beelden per seconde kunnen worden vastgelegd. Bij bewegend beeld heeft een hogere frequentie dus voorkeur.
 • De body van de Canon EOS 800D is robuuster dan die van de 250D, die op zijn beurt een stuk compacter is. De D800 is met 532 gram groter en zwaarder dan de 449 gram wegende D250.
 • Een ander verschil zit hem in het feit dat de 250D, in tegenstelling tot de 800D, een optionele GPS-functie heeft. Op deze manier kun je precies nagaan op welke locatie de foto’s/video’s zijn genomen.
 • De batterij van de 250D gaat langer mee. Met een volle accu kunnen er 1070 opnamen worden gemaakt, terwijl dit bij de 800D zo’n 600 opnamen per volle accu bedraagt (vergeleken met eenzelfde bestandsformaat).
 • De mogelijkheden tot scherpstellen van de 250D is uitgebreider en specifieker dan de 800D. Het aantal autofocus punten bij eerstgenoemde camera is groter. Meer scherpstelpunten houdt in dat er meer vrijheid wordt geboden in het kiezen van een focuspunt. Behalve de automatische focus in de lens en de handmatige focus die beide camera’s hebben, heeft de 250D daarbovenop ook nog een automatische focus in de body.
 • De Canon 250D maakt gebruik van time-lapse fotografie mogelijk, uiteraard ook in 4K. De camera beschikt over een ingebouwde intervalometer waarmee de fotograaf lange video-opnames kan bekijken in slechts enkele seconden.
 • Als laatste ondersteunt de 800D NFC, waarmee de fotograaf snel, draadloos en veilig beeld kan overbrengen op korte afstand. Deze manier van data-uitwisseling kost minder energie dan via bijvoorbeeld Bluetooth. De NFC-functie wordt niet ondersteund door de 250D.

Onze review over de Canon EOS 250D vind je hier »

Conclusie

Beide spiegelreflexcamera’s hebben veel raakvlakken. Een van de meest opvallende raakvlakken is dat beide camera’s speciaal voor de beginnende fotograaf zijn ontwikkeld. Ze zijn uiterst gebruiksvriendelijk en zeer toegankelijk en overzichtelijk. Indien je veel wil oefenen en leren, is één van deze spiegelreflexcamera’s zeker aan te bevelen.

Hoewel beide cameramodellen in veel opzichten op elkaar lijken zijn er wel degelijk verschillen tussen de Canon EOS 250D en de Canon EOS 800D.

Wanneer we beide camera’s met elkaar vergelijken is het duidelijk dat de EOS 250D meer pluspunten en betere specificaties heeft in vergelijking met de EOS 800D. De 250D is dan ook meer dan twee jaar jonger dan de 800D en voor een groot deel zijn technische specificaties hieraan te danken.

Echter, het blijft van belang om duidelijk voor ogen te houden met welk doel de spiegelreflexcamera wordt aangeschaft. Bepaalde voordelen van de D800 kunnen voor een (beginnend) fotograaf in verhouding zwaarder wegen, en doen besluiten voor deze camera te kiezen. Uiteraard is dit heel persoonlijk en subjectief en sterk afhankelijk van persoonlijke wensen, behoeften en voorkeuren van de fotograaf.

Lees ook: de beste spiegelreflexcamera’s voor beginners »

Plaats een reactie