Spotshare, de mooiste fotolocaties bij jou in de buurt blog

Verschil tussen de Canon 6D Mark II en 5D Mark IV

Geüpdatet op 12 april 2021 #Gear guides

De Canon 6D Mark II en 5D Mark IV zijn spiegelreflex modellen van Canon voor de gevorderde tot professionele fotograaf. Beide modellen zijn ontzettend sterke units die prachtige resultaten geven. Er is echter wel een groot prijsverschil tussen beide modellen aangezien de 6D Mark II als 'instap' full-frame camera wordt bestempeld. Dit model is echter wel 1 jaar later geïntroducteerd (2017) dan de 5D Mark IV (2016) en heeft daardoor op sommige vlakken toch betere specificaties.

We vergelijken de modellen met elkaar en laten je zien wat de overeenkomsten en verschillen zijn, en welke je het beste kunt kiezen voor jouw gebruikerssituatie.

Overeenkomsten tussen de Canon 6D Mark II en 5D Mark IV

Zowel de 6D Mark II als de 5D Mark IV staan bekend om de robuuste body's met geweldige specificaties die voor professionele resultaten zorgen. Beide spiegelreflexcamera's maken gebruik van de EF-vatting waardoor er geen EF-S lenzen op passen.

Beide camera's hebben een scherm met touchscreen, zodat je gemakkelijk door het menu kunt navigeren en je instellingen selecteren. Ook hebben ze beide een full-frame sensor, die daardoor lichtgevoelig is en hebben beide een ISO range van 50 - 102400.

Wi-fi, NFC én GPS, waardoor je op beide camera's via je telefoon geschoten foto's kunt bekijken en meteen delen, en achteraf snel kunt zien op welke plek je je foto's hebt gemaakt.

Als je naar de externe aansluitingen kijkt zijn de camera's identiek. Beide bevatten een Mini HDMI en USB aansluiting, microfoon aansluiting (3.5mm) en hot shoe accessoireschoen.

Verschillen tussen de Canon 6D Mark II en 5D Mark IV

Het aantal overeenkomsten is dus niet heel erg groot. Wanneer je naar de verschillen kijkt hebben beide camera's hun voordelen.

Wanneer je ook met camera wilt filmen is de 5D Mark IV toch wel de grote winnaar. Waar de 6D Mark II alleen in Full HD kan filmen, heeft de 5D Mark IV te optie om in 4K te filmen en zelfs de mogelijkheid om in HD 120fps te filmen voor prachtige slowmotion beelden.

Wanneer je naar het aantal megapixels kijkt, komt de 5D Mark IV met 30,4 megapixels iets beter uit de bus, waar de 6D Mark II er 26 heeft. Wanneer je je foto's alleen online gebruikt, of laat afdrukken op geen extreem grote formaten heb je daar ook meer dan genoeg aan.

De beeldprocessor van de 6D Mark II (DIGIC 7) is moderner dan die van de 5D Mark IV (DIGIC 6+). Dit resulteert in een snellere verwerking van je foto's. Je zou verwachten dat dat ook resulteert in een snellere fps, maar dit ligt niet ver uit elkaar en kan de 5D Mark IV zelfs tot 7 fps aan, waarbij dat bij de 6D Mark IV 6,5 fps is.

Waar beide camera's met SD geheugenkaart werken, heeft de 5D Mark IV ook nog een extra mogelijkheid voor CF kaarten, mocht je die nog ergens hebben liggen ;-). Het maximale geheugen van de kaarten is bij de 5D Mark IV wel hoger, namelijk 512 gb, waar dat bij de 6D Mark II 256 gb is.

Verder heeft de 5D Mark IV iets meer scherpstelpunten, namelijk 61, en de 6D Mark II heeft er 45.

Conclusie

Beide camera's hebben dus eigen kwaliteiten en is het maar net waar je precies naar op zoek bent. Voor foto én video liefhebbers is de keuze duidelijk. De 5D Mark IV heeft in dat opzicht meer mogelijkheden en zou de betere optie zijn. Ook wanneer je van plan bent je foto's heel groot af te drukken kunnen die extra megapixels van de 5D Mark IV van pas komen en is dat model de favoriet.

Over het algemeen heeft de 5D Mark IV nét wat betere specificaties, maar wanneer je niet het dubbele (!) kwijt wilt zijn voor je camera, maar toch een full frame spiegelreflexcamera wilt aanschaffen met zeer goede specificaties dan is de Canon 6D Mark II echt een hele goede keuze. De verschillen zijn namelijk helemaal niet erg groot, maar het prijskaartje is dat zeker!

Plaats een reactie