Spotshare, fotografie gear blog

Canon EOS R10 - De ideale reisgenoot

Geüpdatet op 25 mei 2022 #Gear review

Naast de Canon EOS R7 lanceert Canon ook de nieuwe EOS R10. Een systeemcamera met, net zoals de R7, een APS-C sensor. In dit artikel gaan we kijken naar de specificaties van de nieuwe EOS R10 en of dit een geschikte camera voor je is!

Lees hier de eerste indruk van de R7 »

Lees hier de verschillen tussen de R7 en R10 »

Intro Canon EOS R10

Sinds deze R7 en R10 heeft Canon nieuwe systeemcamera’s gemaak met APS-C sensor in de R serie. Voorgaande camera’s in deze serie bevatte namelijk alleen maar full-frame sensoren, en eerdere systeemcamera’s met APS-C sensor waren familie van de M-serie.

De R10 is gericht op een vergelijkbare markt voor enthousiaste fotografen, die bekend zijn met modellen zoals de bestaande EOS 90D en de EOS 7D Mark II.

Nieuwe Autofocus-opties

Net zoals bij de R7, heeft de R10 een vernieuwde autofocus en dat geeft de camera 100% ‘focus-coverage’, wat betekend dat je kan focussen in je gehele foto, ook op onderwerpen die net binnen de randen van je foto te zien zijn. Daarnaast is het autofocussysteem uitgebreid met ondermeer auto- (die waar je in rijdt) dier- en lichaam detectie dat werkt in zowel foto als video modus. Zo mis je dus geen enkele actie meer!

24.2 Megapixel APS-C sensor en 15 frames per seconde

De Canon EOS R10 heeft een 24.2 megapixel APS-C sensor en dus een crop-factor van 1.6x. Je beelden worden daarmee 1.6x ingezoomd ten opzichte van een full-frame sensor. Ideaal dus wanneer je in de natuur foto’s van wildlife gaat schieten, of aanwezig bent bij sport wedstrijden. Naast de crop-factor is ook het aantal frames per seconde zeer voordelig wanneer er veel actie in je shot is. De R7 heeft namelijk een fps van 15, en zelfs een fps van 30 bursts met de elektronische sluiter van de camera.

Sterke video-specs voor influcencers

De camera filmt in 4k op 30 fps óf 60 fps, en 120 fps in 1080p voor de mooiste slow-mo shots. Ook het opnamelimiet is groter dan vergelijkbare camera’s, namelijk 2 uur per clip! Zo hoef je niet talloze 30 minuten shots op te slaan, maar kan je lekker door blijven filmen.

Conclusie

De Canon EOS R10 is echt een allrounder en daarmee voor veel gebruikssituaties ideaal. Goed voor foto, goed voor video en vooral voor het meenemen onderweg door het lichte ontwerp en compacte grip.

De R10 heeft zeker een paar specificaties in zijn voordeel: het is het enige model in zijn klasse dat 4K/60-opname biedt (al is er wel een aanzienlijke crop-factor), en de enige in zijn klasse die kan fotograferen met een indrukwekkende 15 fps met behulp van de mechanische sluiter. De buffer is niet enorm groot, dus het zal niet je eerste keuze zijn voor sport fotografie, maar voor korte actiemomenten zal het een sterker aanbod zijn dan er momenteel op de markt is bij Fujifilm, Nikon of Sony.

Beschikbaarheid Canon EOS R10

Het nieuwe model is beschikbaar vanaf juni bij o.a. Coolblue en CameraNu.

Plaats een reactie