Basis fotografie: Zoveel instellingen! Welke camerastand doet wat?

Basis fotografie: Zoveel instellingen! Welke camerastand doet wat?

Wanneer je met je camera aan de slag gaat, zal je al gauw opvallen dat er vele standen zijn waarin je hem kan gebruiken. Als je serieus aan de slag wilt als fotograaf, wil je natuurlijk weten wat al die standen betekenen en wat ze met je foto kunnen doen. Weten wat elke instelling doet, maakt het mogelijk om sneller te werken. Dit omdat je sneller het antwoord kan geven op de volgende vraag: ‘In welke stand kan ik nu het beste fotograferen?’ In dit artikel behandelen we deze instellingen en bespreken we in welke situatie je welke stand het beste kan gebruiken.

Tegenwoordig zijn er vier standen die op vrijwel iedere digitale camera te vinden zijn:

Program stand (P)

De program stand staat ook wel bekend als de ‘halfautomatische stand’. Wanneer je camera in deze stand staat, bepaalt deze zelf alle instellingen. Gewoon automatisch! Echter, kan je zelf controle uitoefenen op de belichting, het diafragma en de sluitertijd. De camera past de andere instellingen dan vanzelf aan.

Sluitertijdvoorkeuze (Tv of S)

De naam verraadt het eigenlijk al. Met de Sluitertijdvoorkeuze bepaal je de sluitertijd. Je camera stelt hier dan automatisch het ideale diafragma bij in. Tv betekent ‘Time Value’ en S staat voor ‘Shutter Value’. In deze stand wil je fotograferen wanneer je hele snelle objecten wilt vastleggen en dus een korte sluitertijd wilt gebruiken, denk aan een sportwedstrijd, rijdende auto’s of vogels in de lucht. Door een korte sluitertijd te selecteren in de Sluitertijdvoorkeuze weet je zeker dat je onderwerp er scherp op staat. Lees ons artikel over sluitertijd wanneer je meer informatie wilt wat de sluitertijd is en hoe je hier mee werkt.

Diafragmavoorkeuze (Av of A)

De Diafragmavoorkeuze lijkt erg op de Sluitertijdvoorkeuze, maar in plaats van de sluitertijd, bepaal je met deze stand het diafragma. Je camera stelt dan vanzelf de ideale sluitertijd in, om tot een shot te komen met een goede belichting. De Diafragmavoorkeuze stand wil je bijvoorbeeld gebruiken als je een mooie wazige achtergrond wilt creeeren. Je stelt zelf een groot diafragma in en de sluitertijd bepaalt de camera voor je. AV betekent ‘Aperture Value’ en A staat voor ‘Aperture’. 

Manuele stand (M)

Gebruik je de Manuele stand, dan heb jij de volledige regie. Sluitertijd, diafragma en iso, alles wordt gefotografeerd zoals jij zelf hebt ingesteld. M staat voor manueel, wat ‘met de hand’ betekent.

Probeer elke stand eens uit, en kijk wat de de camera met de instellingen van elke stand met het eindresultaat doet. Zoek een mooie locatie op die je wilt fotograferen, schiet een plaatje in de drie verschillende standen en kijk welke stand de juiste instellingen voor je foto kiest!

Enne… vergeet deze dan niet te posten op SpotShare! ;-)

Plaats reactie
Ook interessant

Beste cameratas voor jouw spiegelreflex of systeemcamera

tips

Beste cameratas voor jouw spiegelreflex of systeemcamera

Wanneer je een nieuwe cameratas gaat kopen is het verstandig om na te gaan waar je hem precies voor gaat gebruiken, en natuurlijk wat voor soort fotograaf je bent. Hieronder een kort overzicht met tips waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe cameratas!

Beste laptops voor fotobewerking

tips

Beste laptops voor fotobewerking

Wij leggen uit waar je laptop aan zou moeten voldoen wanneer je foto’s wilt bewerken en geven een aantal voorbeelden van krachtige en betaalbare laptops, geschikt om jouw platen nog mooier te maken.

Sony A7: de verschillen en welke je moet kopen

tips

Sony A7: de verschillen en welke je moet kopen

Als je als fotograaf op zoek bent naar een nieuwe fullframe systeemcamera kom je al snel de Sony Alpha A7 series tegen. Wat zijn de verschillen bij de Sony A7 camera’s en welke is het meest geschikt voor jou als fotograaf?