Spotshare, fotografie gear blog

Het juiste moment voor landschapsfotografie

Geüpdatet op 15 april 2021 #Landschapsfotografie

Je kent ze wel, die prachtige plaatjes met zacht gouden licht, of die prachtige stadsgezichten waar lichtjes als kleine sterretjes de stad laat schitteren tegen de helderblauwe lucht. Deze foto’s zijn niet toevallig geschoten. Het moment is goed gepland door de fotograaf, die rond het gouden- of blauwe uur zorgt dat hij op locatie is. Zo kan hij het moment op zijn mooist vastleggen, met het perfecte licht.

Het gouden en blauwe uur

Bij landschapsfotografie praten we graag over het gouden of het blauwe uur. Met deze termen duiden we de uren voor en na zonsondergang of zonsopkomst aan. In de vroege ochtend, het uur voor de zon opkomt, is het blauwe uur. Het uur na opkomst noemen we het gouden uur. 's Avonds draaien we dit om: het uur voor zonsondergang is het gouden uur en het uur na zonsondergang het blauwe uur. Ondanks we deze perioden aanduiden met 'uur', kan de tijd waarin het moment plaatsvindt erg verschillen. Soms houdt een blauwe lucht of een gouden gloed langer aan, maar soms duurt hij slechts een paar minuten.

Fotograferen bij het blauwe uur

Wanneer je foto’s gaat maken bij het blauwe uur moet je met andere dingen rekening houden dan met het gouden uur. Bij het blauwe uur is de zon net onder gegaan, of moet ze nog op komen. Op dit moment is er dus weinig licht te zien. Bij weinig licht heb je een langere sluitertijd nodig om een foto te maken met een goede belichting. De geringe aanwezigheid van licht en de langere sluitertijd betekenen dan ook dat je bijna altijd een statief nodig zult hebben om de foto er haarscherp uit te laten zien. Het blauwe uur kenmerkt zich door helderblauwe luchten en verlichte steden. De lucht is het meest kleurrijk aan de kant waar de zon net is ondergegaan of aan de kant waar ze op zal komen. De andere kant zal eerder zwart worden dan blauw, wat in sommige gevallen natuurlijk ook mooi uit kan pakken.

Blauwe uurtje fotografie

Door de prachtig blauwe lucht tijdens het blauwe uur komen de verlichte molens mooi uit.

Het gouden uur fotograferen

Wanneer je tijdens het gouden uur fotografeert, is de kans groot dat de zon ergens in je frame aanwezig is. Hierdoor kan er zogenoemde lensflare optreden, waardoor er rondjes en strepen in je foto te zien zullen zijn. Door je camera te herpositioneren kun je dit meestal oplossen. Als je in een semi-automatische stand fotografeert kan het ook zo zijn dat je camera het landschap ‘goed’ wil belichten en daardoor je foto lichter maakt dan dat je het met je eigen ogen ziet. Dit kan je makkelijk oplossen door een stop onder te belichten met de bracketing functie.

Landschapsfotografie bij zonsopkomst

Bij een zonsopkomst moet je natuurlijk vroeg je bed uit. Althans, dat denken de meeste mensen. In de winter kun je als fotograaf langer blijven liggen en alsnog een prachtige zonsopkomst vastleggen, aangezien dan de zon pas later opkomt. Het voordeel van de zonsopkomst is dat je meer kans hebt op een mistige ochtend, waardoor je foto nog meer magie zal bevatten. Houd goed het weerbericht in de gaten, want wanneer er warme dagen zijn gevolgd door een koele nacht is de kans groot dat de grond is bedekt met een goede laag mist in de ochtend.

Landschapsfotografie bij zonsondergang

Ben je niet zo’n ochtendmens? Geen paniek: ook ‘s avonds heb je natuurlijk de kans om het gouden en blauwe uur vast te leggen. Net zoals je bij zonsopkomst moet weten waar de zon tevoorschijn komt, is het bij zonsondergang belangrijk om te weten waar de zon verdwijnt. Wanneer heb ik de zon wel en niet in beeld? Zijn er misschien obstakels zoals bergen of gebouwen die de zon tegenhouden, of kan je juist goed gebruik maken van deze elementen? Om dit vooraf te plannen heb je handige apps beschikbaar, zoals The Photographer’s Ephemeris.

De zon precies tussen het gebouw door tijdens het gouden uurtje

Foto: Melvin Jonker

Melvin Jonker heeft mooi gebruik gemaakt van het moment en gewacht tot de zon precies door het gebouw scheen.

Dus, wanneer de mooiste foto?

Hiermee bedoelen we niet dat je alléén tijdens zonsopkomst en zonsondergang een mooie foto kan maken. Ook op andere tijden zijn er genoeg momenten waarop je een uniek shot vast kan leggen. Met apps zoals GoldenHour.one (voor iOS) ben je op de hoogte van alle voorspellingen van een mooie zonsondergang of zonsopkomst. De beste locatie of dag plan je met The Photographer’s Ephemeris. Vergeet je ze ook niet te delen op onze website? ;-)

Plaats een reactie