Spotshare, fotografie gear blog

Interview met Melvin Jonker

Geüpdatet op 15 april 2021 #Interview

Op SpotShare vinden we natuurlijk veel fotografen, ieder met zijn eigen verhaal. Vandaag zijn we in gesprek met Melvin Jonker.

Melvin Jonker is een gepassioneerd fotograaf en komt uit Groningen. Het meerendeel van zijn fotolocaties op de website zijn dan ook dichtbij zijn woonplaats. We houden van de gebalanceerde kleuren in zijn foto's en de manier waarop Melvin net op de goede tijd en plaats is, om dat ene prachtige moment vast te kunnen leggen. We hebben Melvin wat vragen gesteld over zijn fotografie, zijn favoriete fotolocaties en wat voor advies hij andere fotografen zou geven.

Hoe ben je begonnen met fotografie?

Ik hou van reizen en daar is eigenlijk mijn liefde voor fotografie ook ontstaan. 4 jaar geleden was ik met mijn vrouw, toen nog vriendin, in Thailand. Daar hadden we zo’n goedkoop maar prima cameraatje. Ik liep daar een beetje mee te klooien en wilde de landschappen en stranden vastleggen maar het lukte me niet om vast te leggen wat ik zag. Toen dacht ik, ik moet een spiegelreflexcamera hebben, die zijn veel beter. Nog niet wetende dat er natuurlijk veel meer factoren nodig zijn om een goede foto te maken. Een half jaar later had ik dan toch mijn eerste camera aangeschaft, een Sony A58.

Wat is je go-to-spot voor landschapsfotografie en hoe scout je goede fotografie locaties?

Ik woon dicht bij het Reitdiephaven en heb wat weilanden met schapen en koeien in de buurt. Maar het liefst ga ik naar zoveel mogelijk verschillende plekken en probeer ik mezelf elke keer weer uit te dagen. Ik heb verschillende apps waarmee ik precies kan zien hoe laat en waar de zon op of onder gaat. Ook kan ik dan via street view een beetje kijken of de locatie wel geschikt is. Soms ga ik overdag al even kijken en als daar geen tijd voor is dan ga ik gewoon en zie ik wel op locatie of de plek geschikt is.

Wat zit er in je cameratas op dit moment?

Op dit moment zit er in mijn cameratas een Sony A7 II, een 24-70 F/4 Zeiss/Sony lens. (Binnenkort nog een 70-200 F4) Een 50 mm 1.8, die ik vooral gebruik voor portretten. Een landschapsfotograaf kan niet zonder filters! Een big stopper, een Little stopper, nog wat Grijsverloopfilters en andere accessoires zoals een afstandsbediening, schoonmaakdoekjes en dergelijke. Verder heb ik een Carbon statief van Benro. Ik ben vast wat vergeten maar de belangrijkste dingen zijn benoemd. 

Hoe ziet een typische fotografie dag eruit?

Het liefst ga ik in de ochtend op pad. De sfeer, door eventuele nevel en mist is dan prachtig. De rust die je voelt als je alleen door een bos loopt. Dat is gewoon bij een zonsondergang niet haalbaar, ook al kan dat ook fantastisch zijn. De dag van te voren plan ik waar ik naartoe ga en houd ik alle apps en weerberichten goed in de gaten. Ook heb ik al data in mn agenda staan waarvan ik weet dat de zon op een bepaalde plek opkomt, zodat ik precies weet waar ik moet staan. Dat scheelt dan weer voorbereiding. Als ik de exacte locatie weet, wil ik daar uiterlijk een half uur voor de zon op of onder gaat zijn. Mocht ik de locatie niet precies weten vaak een uur van te voren. Eenmaal weer thuis aangekomen bewerk ik mijn foto’s in Lightroom en sommige kleine dingen in photoshop als ik dat niet voor elkaar krijg in Lightroom. 

Wie zijn twee van je favoriete fotografen en waarom? Wat is het dat je zo inspireert in deze werken?

Toen ik begon met fotograferen zocht ik vaak naar foto’s op internet en daar vond ik dan Bas Meelker. Wat een prachtige foto’s en wat een sfeer ademt zijn werk. Dat wil ik ook! Een tijdje later vond ik nog zo’n fotograaf: Albert Dros. Wauw, wat een platen maakt die man. Bij hem is het toch ook de sfeer die ik zo fantastisch vind. Ook vind ik zijn nabewerking erg goed. 

Wat is het belangrijkste advies dat je anderen zou willen geven voor het maken van goede landschapsfoto's?

Het belangrijkste advies wat ik mee wil geven is: Maak foto’s! Het komt niet aanwaaien. De mooiste foto’s zijn inderdaad vaak in de vroege ochtend als iedereen nog lekker in zn bed ligt. Maar wil je mooie foto’s maken en je zelf proberen te onderscheiden? Ga er op uit! En heb vooral veel plezier :) de rest komt vanzelf wel! 

Bedankt voor deze wijze woorden Melvin! We zijn ontzettend blij dat we zo'n talent actief hebben op SpotShare. Wil je op de hoogte blijven van de fotografie avonturen van Melvin? Check zijn fotografie locaties op zijn profiel, en bekijk de prachtige foto's op zijn instagram of website!

Plaats een reactie