Sony A7: de verschillen en welke je moet kopen

Sony A7: de verschillen en welke je moet kopen

Als je als fotograaf op zoek bent naar een nieuwe fullframe systeemcamera kom je al snel de Sony Alpha A7 series tegen. Een prachtige serie camera’s die zowel geschikt is voor de amateur, gevorderde en professionele fotograaf. Wat je waarschijnlijk ook is opgevallen zijn de vele verschillende systeemcamera’s in deze serie. Wat zijn de verschillen bij de Sony A7 camera’s en welke is het meest geschikt voor jou als fotograaf?

Sony A7 verschillen in een overzicht

Swipe de tabel naar links op mobiele apparaten

Specificatie A7 A7 II A7 III A7r II A7r III A7S A7S II
Megapixels 24,3 24,3 24,2 42,4 42,4 12,2 12,2
Frames per seconde 5 5 10 5 10 2.5 5
Scherpstel punten 117 117 693 424 399 25 169
Video full HD full HD 4K 4K 4K 4K 4K
Batterijcapaciteit 1080 mAh 1020 mAh 2280 mAh 1020 mAh 2280 mAh 1080 mAh 1020 mAh
Prijs €€ €€€ €€€ €€€€ €€ €€€
Aanbieder Coolblue Coolblue Coolblue Coolblue X Coolblue X
Aanbieder CameraNu CameraNu CameraNu CameraNu CameraNu CameraNu CameraNu
Aanbieder X Amazon Amazon Amazon X Amazon Amazon

Verschillen Sony Alpha A7 serie

De gehele serie bestaat uit: Sony Alpha A7, A7I, A7II, A7III, A7s I en II en de A7r I II en III. Met ook een flink prijsverschil tussen de Sony Alpha A7 en de Sony Alpha A7r snappen we dat je graag wilt weten waar dat vandaan komt.

Verschillen in de a7, a7s en a7r

De eerste versie van de sony a7 serie kwam in 2013 op de markt, samen met de a7s, waarbij de S staat voor ‘sensitive’ en de a7r, waarbij de R staat voor ‘resolution’. Dit zijn dus 3 varianten waarbij elk uitblinkt in een ander aspect. Zo heeft de A7s een hele lichtgevoelige sensor (vandaar de S van sensitive), dit is heel handig voor bijvoorbeeld filmmakers wanneer ze filmen bij weinig licht. De a7r blinkt uit in de aantal megapixels (namelijk 42 megapixel!), vandaar de R van resolutie. Deze 3 varianten zijn de allereerste systeemcamera’s van sony en hebben allemaal dezelfde E-mount.

Zo zie je eigenlijk al gelijk welke meer bij je past. Heb je veel megapixels nodig, voor bijvoorbeeld hele grote afdrukken (denk aan behang of een canvas van groter dan 150cm) dan is de a7r geschikt door het grote aantal megapixel.

Bekijk Sony A7RII bij Coolblue Bekijk Sony A7RII bij CameraNu

Film je liever dan dat je fotografeert? Dan is door de lichtgevoelige sensor de a7s voor jou! Zo kan je zorgeloos filmen zonder dat je beeld wordt verstoord door teveel ruis.

En de normale a7 serie dan, hoor ik je denken. Deze is vooral gericht op de semi-professionele fotograaf, die niet perse op bizar grote formaten hoeft af te drukken.

Opvolgers van de a7 serie

De nieuwe versies van de a7 serie bevatten vooral praktische verbeteringen, zoals een betere batterijduur, verbeteringen van het ontwerp van de body en een betere beeldstabilisatie. De verschillende modellen kun je het beste vergelijken in onze vergelijkingstabel, die je bovenaan deze pagina vindt.

Dus welke Sony a7 is voor mij geschikt?

Om erachter te komen welke systeemcamera de beste is voor jou, is het handig om bij jezelf na te gaan wat je graag zou willen fotograferen, of filmen, natuurlijk. Wanneer je namelijk voor video kiest is het A7s model zeer geschikt aangezien dit model over specialistische video functies bevat. Als alleen filmen in 4K voor jou van belang is, zijn ook de A7III, A7r II en III een mogelijkheid.

Fotograaf je liever dan dat je filmt? Dan zijn de andere modellen meer geschikt, maar is er nog wel wat uitzoekwerk. Leg je vaak sportevenementen vast, of zelfs wildlife? Dan is een hoge fps van belang, je wilt namelijk niet dat je net het mooiste shot mist! De A7III en A7r kunnen beide tot 10 frames per seconde vastleggen en dus zeer geschikt voor deze takken van fotografie.

Wanneer het aantal frames per seconde en het aantal scherpstelpunten niet belangrijk zijn, bijvoorbeeld bij landschapsfotografie, voldoen de A7 en A7II ook. Deze modellen hebben 117 scherpstelpunten en 24 megapixels, prima specificaties voor een prachtige landschapsfoto.

Van spiegelreflex camera naar systeemcamera

Stap je over van een spiegelreflexcamera naar een systeemcamera? Of van een ander merk camera naar deze Sony A7 serie? Dan wil je natuurlijk niet al je aangekochte lenzen moeten vervangen. Gelukkig zijn er voor deze Sony serie zogenaamde adapters beschikbaar, zodat je bijvoorbeeld je Canon lezen op je nieuwe Sony Systeemcamera kan gebruiken!

Adapter voor Canon EF/EF-S lenzen Adapter voor Nikon F lenzen Bekijk alle lensadapters »

Plaats reactie
Ook interessant

Kiezen van fotolocatie en plannen van tijd en datum

landschap

Kiezen van fotolocatie en plannen van tijd en datum

De locatie en tijd is bij landschapsfotografie van groot belang. De richting van waar het zonlicht vandaan komt, of deze hoog of laag staat en de lichtval op je onderwerp kunnen veel met een foto doen. Het maakt of kraakt je foto!

Spotshare versie 2 komt eraan

nieuws

Spotshare versie 2 komt eraan

We zijn bezig met een nieuwe versie van de website! Waarom? Om de functionaliteiten beter te laten werken. Beter en sneller locaties zoeken en aanmaken en je foto's toevoegen. Daarnaast breiden we uit met extra functies!

Evenement: Kinderdijk verlichtingsweek 2019!

nieuws

Evenement: Kinderdijk verlichtingsweek 2019!

Een spektakel voor landschapsfotografen, de Illumination week, oftewel de verlichtingsweek van Kinderdijk. Van 2 tot 7 september worden de molens s'avonds prachtig verlicht, wat gegarandeerd staat voor mooie plaatjes!