Spotshare, de mooiste fotolocaties bij jou in de buurt blog

Verschil tussen Canon EOS 90D en 6D Mark II

Geüpdatet op 05 juni 2022 #Gear guides 1

De Canon EOS 90D en Canon EOS 6D Mark II zijn beide hele goede spiegelreflexcamera’s voor de gevorderde fotograaf. Het zijn een uitstekende volgende stap na je eerste instapcamera. De prijs van de twee body’s zijn echter gelijk, dus welke camera is de beste keuze?

In dit artikel kijken we naar de verschillen en overeenkomsten van de 90D en 6D Mark II zodat je weet welke camera het beste bij je past en je de juiste keuze kunt maken bij je aankoop.

Verschillen tussen de Canon 90D en 6D Mark II

 • Full-frame vs APS-C sensor: Gelijk al een opvallend verschil is de sensor van de camera’s. De Canon 6D Mark II is heeft een full-frame sensor wat deze ideaal maakt voor portret of landschapsfotografie. De Canon 90D heeft een APS-C sensor, en daarmee een cropfactor van 1.6x, waar je dus meer baat bij hebt wanneer je wildlife en sportfotografie uitoefent.
 • Aantal megapixel: De Canon 90D schiet foto’s van 32,5 megapixel en de Canon 6D Mark II 26 megapixel. Geen groot verschil maar wel iets om rekening mee te houden.
 • Maximale ISO bereik: Met de Canon 6D Mark II heb je met een standaard maximale ISO van 40000 meer mogelijkheden om te fotograferen bij weinig licht. De Canon 90D heeft een standaard maximale waarde van 25600, wat nog steeds hoog is.
 • Dynamisch bereik: Het voordeel van een full frame sensor is het dynamisch bereik. Daardoor heeft de Canon 6D Mark II veel meer detail in heldere delen en donkere schaduwen. Dit biedt meer mogelijkheden bij het nabewerken van je foto’s.
 • Type beeldprocessor: Omdat de Canon 90D een jonger model is, bevat deze een snellere beeldprocessor, namelijk de DIGIC 8. De Canon 6D Mark II bevat de DIGIC 7. Naast de snelheid in het verwerken van je foto’s heeft de DIGIC 8 ook verbeteringen in o.a. autofocus, image stabilisatie, continuous shooting, en low-light performance.
 • Frames per seconde: De 90D komt hier beter uit de bus met 10 frames per seconde, tegenover 6,5 frame voor de 6D Mark II. Ook hier zie je het verschil in gebruikers-behoeften. Voor sport en wildlife is een hogere fps meer gewenst en de 90D dus meer geschikt. Voor landschap of portret geen noodzaak en daarom een lagere fps.
 • Video: Wanneer je naast fotografie ook aan de slag wilt met video, is de 90D een uitstekende optie. Deze camera heeft met de nieuwere sensor namelijk 4k ondersteuning, terwijl de 6D Mark II ‘maar’ kan filmen in Full HD (1080p).
 • GPS: Als landschapsfotograaf is het leuk en nuttig om te zien waar je precies je foto’s hebt geschoten. Daarom heeft de 6D Mark II een ingebouwde GPS die deze data aan je foto’s toevoegt. De 90D heeft dit niet.

Overeenkomsten tussen de Canon 90D en 6D Mark II

 • Type autofocus: Beide camera’s werken met Contrast detection, Phase detection autofocus.
 • Aantal scherpstelpunten: Beide modellen hebben 45 scherpstelpunten, waardoor je gemakkelijk kunt autofocussen op je onderwerp, zelfs al is deze in beweging.
 • Wifi, Bluetooth, NFC: Zowel de 90D als 6D Mark II bevatten wifi, bluetooth en NFC zodat je geen kabeltjes nodig hebt om je beelden over te zetten.
 • Batterijcapaciteit: Beide camera’s hebben een capaciteit van 1865 mAh

 

Verschil Canon EOS 90D vs Canon EOS 6D Mark II

 

Product Canon EOS 90D Canon EOS 6D Mark II
Megapixels 32,5 26
Beeldprocessor DIGIC 8 DIGIC 7
Gewicht 701 gram 765 gram
Video 4K Cinema, Full HD (1080p), HD ready (720p), Ultra HD (4K) Full HD (1080p)
ISO 100 - 25600 100 - 40000
Sensor APS-C, 1,6x crop Full-frame, 1x crop
Scherpstelpunten 45 45
Accu 1865 mAh 1865 mAh
Image Stabilisation Nee Nee
Frames per seconde 10 6,5
Bluetooth ondersteuning Ja Ja
Wifi ondersteuning Ja Ja
NFC ondersteuning Ja Ja
GPS ondersteuning Nee Ja
Aanbieder Coolblue » Coolblue »
Aanbieder CameraNu » CameraNu »
Aanbieder Bol.com » Bol.com »

Dus, kies ik voor de Canon 90D of de Canon 6D Mark II?

Hoewel de prijs dicht bij elkaar ligt van beide camera’s, zijn ze toch gemaakt voor verschillende type fotografen.

Waar de 90D vooral gemaakt is voor fotografie in natuur of op sportvelden met o.a. de cropfactor van 1.6 zodat je alle actie zeer dichtbij kunt halen, iets meer megapixel zodat je ook nog wat kunt croppen in de nabewerking als de fps die hoger ligt.

De 6D Mark II is daarentegen ideaal voor de portret- en landschapsfotograaf, door zijn full-frame sensor, hogere ISO waarde en groter dynamisch bereik.

Plaats een reactie

Reacties

 • Geplaatst door louis dederen op 08/08/22 3:10pm

  Dat de 90D beter is voor natuurfotografen ben ik niet zo van overtuigd. Ja, als er licht genoeg is zal het zeker zo zijn, maar in bijv. Nederland is bij natuurfotografie vaak het licht een beperkende factor. Mijn ervaring is dat meer pixels op een kleinere sensor vaak meer ruis geven, omdat kleinere pixels namelijk relatief meer licht nodig hebben. Het concluderen dat natuurfotografie op alle delen van de wereld beter met een 90D kan worden gedaan is volgens mij te makkelijk. Ik heb nu een 80D en merkte daarmee al een hogere ruiskans op. Ook heb ik het idee dat Canon behalve in de 5Ds steeds een ruisapplicatie/filter heeft ingeprogrammeerd (low pass cancelation filter). Bij werken in Adobe Lightroom op een niet te snelle PC zie je dat zelfs. Vlak na het inlezen van de foto is de foto heel even scherper dan wat uiteindelijke beschikbaar komt voor bewerking. Kortom, full frame minder geschikt noemen voor natuurfotografie vind ik nogal erg gedurft.