Spotshare, fotografie gear blog

Beste laptops voor fotobewerking

Geüpdatet op 13 november 2022 #Gear guides 2

Wanneer je op zoek bent naar een laptop die geschikt is voor fotobewerking, snappen we dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn talloze laptops op de markt, geschikt voor allerlei toepassingen. Maar welke past nou precies bij jou, de fotograaf? Wij leggen uit waar je laptop aan zou moeten voldoen wanneer je foto’s wilt bewerken en geven een aantal voorbeelden van krachtige en betaalbare laptops, geschikt om jouw platen nog mooier te maken.

Meteen naar de beste laptops voor fotografen »

Waar moet een laptop voor fotobewerking aan voldoen?

Bij de nabewerking van je foto’s maak je waarschijnlijk gebruik van bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom. Vaak zijn dit zware programma’s die veel rekenkracht vragen van je laptop. Helemaal wanneer je je foto’s in RAW vastlegt op hoge resolutie, wat je natuurlijk altijd doet als fotograaf ;-). 

Snelle processor voor bewerkingen

Wanneer je deze programma’s gebruikt, is het van belang dat de aanpassingen die je bij je foto’s aan brengt gelijk te zien zijn. Het nabewerken gaat namelijk veel tijd kosten wanneer je na elke bewerking moet wachten tot de computer hem verwerkt heeft. De snelheid van het berekenen van je aanpassingen, wordt gedaan door de processor die in je laptop zit. Hoe sneller een processor is, hoe meer berekeningen er per seconde verwerkt kunnen worden en hoe sneller bewerkingen kunnen worden toegepast in je foto.
In de meeste gevallen geeft het getal in de naam van de processor ook de snelheid aan. Bijvoorbeeld Intel Core i3, i5 en i7. Hoe hoger het getal, hoe sneller de processor. Voor fotobewerken is minimaal een Intel Core i5 of een AMD Ryzen 5 / AMD A12 nodig om je foto’s en bewerkingen soepel te verwerken.

Voldoende werkgeheugen

Naast een krachtige processor, heb je ook genoeg werkgeheugen (ook wel RAM genoemd) nodig. Een laptop gebruikt werkgeheugen om tijdelijk informatie op te slaan, die deze ook snel weer nodig heeft. Met veel werkgeheugen blijft je laptop snel werken. Echter, wanneer dit vol zit, moet je processor beslissen welke informatie er wel en niet in het werkgeheugen blijft. Hier wordt je laptop trager van en kost veel tijd. Wanneer je foto’s gaat bewerken, raden wij een werkgeheugen van minimaal 8 GB aan.

 

Opslag voor foto’s en programma’s

Wat niet meteen met het bewerken van foto’s, maar wel met de snelheid van je workflow te maken heeft, is het type opslag. Er zijn op dit moment 2 soorten opslag, namelijk HDD en SSD. HDD is langzamer dan SSD, maar biedt vaak een grotere opslagcapaciteit. Een SSD- schijf is vele malen sneller, maar ook duurder. Deze snelheid merk je voornamelijk bij het opstarten van programma’s op je laptop of het verplaatsen en opslaan van bestanden. Beide typen opslag zijn geschikt voor fotobewerking, maar het is belangrijk dat je jezelf afvraagt hoe je je opslag gaat gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een externe HDD-schijf hebt, is het nuttiger om voor een kleinere, maar snelle SSD-schijf te kiezen omdat je je bestanden toch extern opslaat.

 

Geschikte laptops voor fotobewerking

Prijsklasse: €€
Lenovo IdeaPad 5 15ITL05 82FG01S2MH

Lenovo IdeaPad 5 15ITL05 82FG01S2MH

Deze bevat een Intel Core i5 processor, en is daarmee geschikt om fotos mee te bewerken. Met 16 GB werkgeheugen bewerk je video's en multitask je met zware programma's zoals Photoshop en Lightroom. De laptop heeft 512 GB SSD, waarmee je opslagcapaciteit hebt om programma’s of bestanden op te slaan. Ook heeft laptop een 15 inch scherm, groot genoeg om je foto’s te kunnen bewerken, compact genoeg om mee te kunnen nemen onderweg.

Verkrijbaar bij:

Coolblue »
Prijsklasse: €€
Asus Vivobook 15 X515JA-BQ2761W

Asus Vivobook 15 X515JA-BQ2761W

De Asus Vivobook bevat een Intel Core i7 processor, en is daarmee sneller dan de vorige. Met 16 gb werkgeheugen is het mogelijk om te multitasken tussen Photoshop en Lightroom, zonder dat je laptop vast loopt. Deze HP heeft 512 GB SSD, waarmee je ruime opslagcapaciteit hebt om programma’s of bestanden op te slaan en snel op te starten. Ook deze laptop heeft een 15 inch scherm, groot genoeg om je foto’s te kunnen bewerken, compact genoeg om mee te kunnen nemen onderweg.

Verkrijbaar bij:

Coolblue »
Prijsklasse: €€€
HP Pavilion 15-eh1977nd

HP Pavilion 15-eh1977nd

Wanneer je meer opslag capaciteit wilt hebben op je computer zelf, is deze laptop de beste keuze. Met 1TB aan opslagruimte heb je ruimte voor 20.000 foto's en 200 uur full hd beeldmateriaal. Met de Ryzen 7 en 16 gb aan werkgeheugen vlieg je door alle programma's heen zonder haperen. 

Verkrijbaar bij:

Coolblue »
Prijsklasse: €€€€€
Apple MacBook Pro (2022) MNEJ3N/A - CTO - 13.3 inch - Apple M2 - 512 GB - Spacegrijs

Apple MacBook Pro (2022) MNEJ3N/A - CTO - 13.3 inch - Apple M2 - 512 GB - Spacegrijs

Applefan? Of gewoon liever een MacBook? Hoewel je voor Apple vaak dieper in je buidel moet tasten, krijg je er topspecificaties voor terug. Ook de support en duurzaamheid van Apple producten zijn doorgaans redenen waarom je liever voor een MacBook kiest. Deze 13 inch MacBook heeft een Apple M2 chip, 16 GB werkgeheugen en 512 GB opslag. Een ontzettend krachtige laptop die je voor heel veel toepassingen kunt gebruiken en vele jaren mee zal gaan.

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »

Ga je fotograferen voor print? Let er dan op dat je de juiste (externe) monitor aanschaft met natuurgetrouwe kleuren! Klik hier voor de beste monitoren voor fotobewerking!

Als fotograaf heb je al snel extra (backup) opslag nodig voor je foto's. beste externe opslag voor fotografen!

Beste laptops voor fotografen

We hopen dat je nu meer inzicht hebt waaraan een laptop moet voldoen, wil je deze gaan gebruiken voor fotobewerking, en welke aankoop je mogelijk kunt gaan doen. Kom je er toch niet helemaal uit, of heb je nog vragen? Laat ze dan achter in de reacties, we helpen je graag!
 

Plaats een reactie

Reacties

 • Geplaatst door gitte op 09/02/21 8:09pm

  Hallo,
  ik ga een fotovakopleiding doen, ik zoek een laptop voor de fotobewerking. er moeten programma's als Lightrrom en Photoshop op kunnen draaien. Processor inet/AMD/ARM processor met 64 bits ondersteuning, 2GHz of sneller.
  Besturingssysteem windows versie 1809 of hoger. Ram 16GB.
  Scherm 1920-1080 bij 100%UI-schaling. grafische kaart GPU met ondersteuning voor DirectX12, 4GB GPU geheugen voor schermen met 4K of meer.
  Welke computer kunt u me aanraden.
  vriendelijke groeten Gitte

  • Geplaatst door Spotshare op 09/02/21 8:58pm

   Hoi Gitte, wat een vette opleiding!

   Best zware specificaties die ze geven. Ik heb de volgende laptops voor je gevonden die voldoen aan de eisen;

   HP 15-DB1200 - 15.6″ FHD AG
   https://bit.ly/hp-15-inch

   Lenovo IdeaPad 5 82FG00KEMH
   https://bit.ly/lenovo-ideapad-5

   MSI GF63 10SCXR-1468NL
   https://cb.prf.hn/l/rGEaR8R

   Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ARH05 82EY00LUMH
   https://cb.prf.hn/l/7Avox55

   Onder de laptops zelf zitten nog een aantal verschillen, die ook terug te zien zijn in de prijs. Verder voldoen ze allemaal aan de eisen voor de opleiding!

   Veel succes en plezier! :-)