Spotshare, fotografie gear blog

De perfecte landschapsfoto plannen

Geüpdatet op 16 april 2021 #Landschapsfotografie

De locatie en tijd is bij landschapsfotografie van groot belang. De richting van waar het zonlicht vandaan komt, of deze hoog of laag staat en de lichtval op je onderwerp kunnen veel met een foto doen. Ook de locatie, en zeker de verkenning daarvan is belangrijk. Het maakt of kraakt je foto!

Kijk maar eens naar dit voorbeeld, beide gemaakt op een ander tijdstip van de dag.

verschil moment en tijd landschapsfotografie

Je ziet dat bij de linker je ontzettend harde schaduwen krijgt door het directe zonlicht. Ook de hooglichten zorgen voor een groot contrast in de kleuren. Al met al niet heel fraai om naar te kijken. De rechter foto met precies hetzelfde onderwerp ziet er opeens geweldig uit. De zon staat op een heel andere positie dan bij de linker foto en dat zie je meteen. Doordat het zonlicht gelijkmatig wordt verdeeld heb je geen last van harde schaduwen, en ziet de foto er veel vrediger uit.  

Dus hoe zorg je er nou voor dat je thuis komt met het rechter resultaat, in plaats van de linker? We geven je een aantal praktische tips!

Verken de locatie vooraf

Idealiter heb je de locatie al een paar keer bezocht, het liefst op verschillende tijdstippen zodat je precies weet wanneer de zon op welke positite staat, en wat voor soort lichtval dit geeft. Op deze manier weet je precies wat je te wachten staat wanneer je op de locatie aan komt, en heb je misschien ook al je compositie uitgekozen. Een locatie verkennen is niet alleen er zijn en kijken hoe het licht valt. Het is ook het ontdekken van nieuwe composities en er achter komen welke compositie werkt en welke niet.

Je gaat op zoek naar de juiste voorgrond, en verkent deze van verschillende standpunten. Pro-tip: neem gewoon je mobieltje eens mee en maak wat testfoto's. Zo heb je gelijk referentiemateriaal als je thuis bent om je uiteindelijke compositie te bepalen, of juist wanneer je op locatie bent en je je fotografie gear snel paraat wilt hebben op de juiste plek. Pak je telefoon erbij en je weet precies waar je je camera ook al weer op zou richten.

Op deze manier is het alleen de juiste weersvoorspellingen afwachten, naar de locatie gaan en afdrukken maar!

Gebruik apps

Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om de fotolocatie vooraf te verkennen, zijn apps een handig middel om toch te voorspellen wanneer en hoe de zon op je onderwerp komt te vallen. 

PhotoPills

Een van deze apps is Photopills. Deze app maakt het mogelijk om de beste datum en tijd te plannen, door de exacte positie van de zon op een bepaalde datum en tijd te weergeven op een satelliet weergave. Het is een geweldige en zeer uitgebreide app met veel functies, vooral voor landschapsfotografen. PhotoPills kan helpen bij het organiseren van je planning, inclusief het opslaan en delen van je plannen en het beheren van locaties.

photopills fotografie app voor landschapsfotografie

Je krijgt toegang tot veel informatie over de zon en de maan om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn met precies de juiste verlichting. Het bevat ook augmented reality voor het bekijken van de positie en het pad van de zon, de maan en de Melkweg.

photopills app voor landschapsfotografen features

PhotoPills kan je ook helpen bij het berekenen van belichtingen, scherptediepte en het berekenen van de benodigde parameters voor time-lapse-reeksen. Deze app is een must voor elke landschapsfotograaf en daarom staat hij op de eerste plaats op de lijst van de beste apps voor landschapsfotografie!

Download: iOS | Android

En nu fotograferen!

En nu is het alleen nog een kwestie van de locatie bezoeken en je geplande foto werkelijkheid maken. Zorg ervoor dat je je batterijen hebt opgeladen, je geheugenkaartje leeg is en uiteraard weet waar je moet zijn en hoe laat de zon op het punt staat waar jij hem wilt hebben. Succes!

Plaats een reactie