Discover functie Lightroom

Discover functie Lightroom

Een on-ontdekte functie binnen Lightroom die vanaf 2.3 desktop en 4.3 mobile is gekomen, is de Discover functie.

'Instagram' voor bewerkte fotografie

Je vindt deze functie door in het menu links op de Home knop te drukken, en vervolgens naar Discover te gaan. Je ziet gelijk een soort instagram-achtig grid, dat de mooiste foto's laat zien. Bovenaan kun je kiezen voor verschillende categorieën, van bruidsfotografie, landschap naar macro en abstract. Je kunt de Discover tool ook online bekijken.

Wanneer ik voor landschap kies, zie ik meteen wat namen van bekende fotografen voorbij komen zoals Peter McKinnon en Meg Loeks.

Bewerkingen van de foto's

Wanneer ik over een van de foto's ga, veranderd de foto naar de onbewerkte versie. Wat een verschil! Je kunt dus bij elke foto gelijk zien welke bewerkingen ze hebben toegepast.

Wanneer je op de foto klikt, zie je rechts alle bewerkingen die zijn gedaan, en Lightroom scrollt automatisch van de eerste bewerking naar de laatste bewerking in een soort geanimeerde variant, waardoor je bij elke bewerking de verandering in de foto ziet. Net als de Youtube video's die je wel eens ziet waar iemand foto's bewerkt, alleen dan verkort naar 10 seconden.

Opslaan als preset

Je kunt zelfs alle, of een gedeelte van de, bewerkingen opslaan als preset, zodat je deze zelf later kunt gebruiken en toepassen op je eigen foto's.

Blessing or a curse?

Wat vind jij? Leggen we zo alle fijne kneepjes van het vak zo op tafel, of vind je het juist een fantastisch inkijkje in de workflows van bekende fotografen? Laat het weten in de reacties!

Plaats reactie
Ook interessant

Verschil tussen de Canon 6D Mark II en 5D Mark IV

Verschil tussen de Canon 6D Mark II en 5D Mark IV

De Canon 6D Mark II en 5D Mark IV zijn spiegelreflex modellen van Canon, ontzettend sterke units die prachtige resultaten geven. Er is echter wel een groot prijsverschil tussen beide modellen. Wat zijn de verschillen?

Supermaan fotograferen

landschap

Supermaan fotograferen

In deze blog vertelt fotograaf Peter Abbes hoe hij de supermaan heeft gefotografeerd. Hij neemt je mee met zijn planning, de instellingen en hoe de uiteindelijke foto tot stand is gekomen.

Overstappen naar systeemcamera

Overstappen naar systeemcamera

Je hoort het al vaak om je heen. Fotografen die overstappen van een spiegelreflex naar een systeemcamera. Nu jij ook aan de beurt bent is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. Waarmee? Lees het hier!