Wat is een spiegelreflexcamera?

Wat is een spiegelreflexcamera?

Hou je van fotograferen, maar loop je tegen de grenzen van de mogelijkheden van je compactcamera aan? Wil je graag meer invloed hebben op hoe je foto eruit komt te zien, zodat je niet meer eindeloos hoeft na te bewerken? Dan is het tijd om over te stappen op een spiegelreflexcamera!

Maar wat is nu eigenlijk een spiegelreflexcamera? En waar moet je op letten als je er een gaat kopen? Wat is het beste ‘instapmodel’ voor de beginner en wat heb je verder nodig voordat je kunt starten met fotograferen? Dat leggen we je in dit artikel allemaal uit. Welkom in de wereld van de digitale spiegelreflexcamera!

Hoe werkt een spiegelreflexcamera?

Om te begrijpen hoe een spiegelreflexcamera werkt duiken we eerst even de techniek in. Een spiegelreflex wordt ook wel een DSLR genoemd, wat staat voor Digital Single Lens Reflex. Het beeld dat je wilt fotograferen gaat door een lens naar een spiegel (vandaar de naam). Deze spiegel kaatst het beeld vervolgens omhoog naar een prisma en het prisma zorgt er weer voor dat het beeld op de juiste manier weergegeven wordt wanneer jij door de zoeker (ook wel oculair) kijkt. Om een foto te nemen druk je op de ontspanner, waarna de spiegel omhoog klapt. Hierop opent de sluiter en komt het beeld gedurende de door jou ingestelde belichtingstijd op de beeldsensor (hierover later meer). Et voilà, je foto is gemaakt!

De verschillen tussen een compactcamera, een systeemcamera en een spiegelreflexcamera

Compactcamera vs Spiegelreflexcamera

Een compactcamera is het meest eenvoudige soort camera dat er is. Zoals de naam al zegt is het een compacte camera, van klein formaat. Dit soort camera’s heeft geen verwisselbare lens en een beperkt aantal instellingen en is daardoor makkelijk te bedienen. Tegenwoordig hebben compactcamera’s vaak wel een groot optisch zoombereik, waardoor je zowel foto’s van onderwerpen die zich vlak voor je camera als onderwerpen die zich verder weg bevinden kunt maken. Helaas zorgt veel zoomen wel voor kwaliteitsverlies. De betere camera’s binnen dit genre hebben een lichtsterk objectief en een wat grotere sensor, waardoor je ook bij mindere lichtomstandigheden nog aardige foto’s kunt maken. Compactcamera’s zijn prima als je vooral dingen ‘vast wilt leggen’, bijvoorbeeld de verjaardag van je neefje of die gezellige dag aan het strand met je vrienden. Maar als je wat meer wilt van een camera kom je al snel uit bij een systeemcamera of een DSLR.

Systeemcamera vs Spiegelreflexcamera

Een systeemcamera biedt namelijk al wat meer mogelijkheden. Zo heeft deze camera wel de mogelijkheid om lenzen te verwisselen. Je kunt dus kiezen welk objectief het meest geschikt is voor de foto die je wilt gaan maken. Verder is de sensor van dit soort camera’s groter dan die van een compactcamera. Het is namelijk een full-frame sensor. Dankzij deze sensor kun je ook foto’s maken onder mindere lichtomstandigheden en ontstaat er minder ‘ruis’, je weet wel, wanneer je de pixels op een foto bijna kunt tellen. De verschillen tussen systeemcamera’s en spiegelreflexen worden steeds kleiner, maar het belangrijkste verschil zal altijd blijven: een systeemcamera heeft geen spiegel in de body en werkt met een elektronische zoeker in plaats van een optische. Omdat er geen spiegelhuis inzit, is een systeemcamera compacter en lichter dan een spiegelreflex. Als jij foto’s van hoogwaardige kwaliteit wilt maken, maar de voorkeur geeft aan een wat lichter toestel, dan is een systeemcamera zeer geschikt.

Waarom zou je toch kiezen voor een spiegelreflexcamera in plaats van een systeemcamera?

Alhoewel een systeemcamera voordelen heeft ten opzichte van een spiegelreflex (compact formaat, minder gevoelig voor slijtage) zijn er ook nadelen. Zo zijn de lenzen voor beide camera’s gelijk qua grootte. Wil je bijvoorbeeld vooral natuurfoto’s maken met een telelens, dan kun je je voorstellen dat een telelens op een kleinere body niet zo stabiel in de hand ligt en zelfs topzwaar wordt. Een spiegelreflex biedt in zo’n situatie veel meer grip. Dankzij de spiegel krijgt een DSLR ook minder snel stof op de sensor. En bij een spiegelreflex zijn over het algemeen meer van de instellingen aan te passen met knoppen in plaats van het menu op je camera. Dit zorgt ervoor dat je sneller foto’s kunt maken.

Waar je op moet letten bij het kopen van een spiegelreflexcamera

Welke spiegelreflex het beste bij jou past is afhankelijk van diverse factoren. Maar het belangrijkste is waarvoor je jouw camera het meeste wilt gaan gebruiken. Wil je je bijvoorbeeld gaan toeleggen op natuurfotografie of ligt jouw passie bij het maken van prachtige portretten? Misschien vind je het belangrijk dat je goede vlogs kunt maken of wil je juist schitterende foto’s maken van door jou bereide gerechten. Hieronder geven we advies over waar je op moet letten bij het bepalen welke camera het beste aan jouw wensen voldoet.

De beeldsensor

De beeldsensor in je camera is simpel gezegd een chip waarop het licht terecht komt en die dit licht weer omzet naar beeld. Het formaat van deze sensor bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van het beeld. De twee belangrijkste formaten zijn full-frame en APS-C (Advanced Photo System Type-C).

Full-frame sensor

De grootste beeldsensor is de full-frame. Je krijgt met deze sensor scherpere foto’s en een betere beeldkwaliteit. Dankzij het grote aantal pixels op een full-frame heb je minder last van ruis en kun je ook bij weinig licht betere foto’s maken. Met deze sensor kun je ook de volle hoek van je objectief benutten. Camera’s met een full-frame sensor zijn echter over het algemeen wel prijziger en zwaarder qua gewicht.

APS-C sensor

Deze sensor wordt het meest gebruikt in digitale spiegelreflexen. Zonder al te technisch te worden moet je er met een APS-C sensor rekening mee houden dat de beeldhoek van je objectief verandert en dat het ook effect heeft op je scherptediepte. Zo lijkt door de ‘cropfactor’ die ontstaat met een kleinere sensor een 50 mm objectief wel een 75 mm objectief. Je bent als het ware wat meer ingezoomd. Doordat deze sensor kleiner is dan een full-frame sensor zul je in donkere omstandigheden moeten kiezen voor een hogere ISO-waarde, waardoor je weer meer kans hebt op ruis.

Mocht je veel onder moeilijke lichtomstandigheden willen gaan fotograferen of veel gebruik gaan maken van een groothoeklens, dan kun je beter kiezen voor een camera met een full-frame sensor. Anders kun je ook prima uit de voeten met een APS-C sensor.

Aantal instellingsmogelijkheden

Iedere camera heeft een automatische stand, waarbij dingen als sluitertijd, diafragma en focus allemaal door de camera geregeld worden. Je hoeft alleen maar de ontspanknop in te drukken. Het leuke van een spiegelreflex is juist dat je enkele of alle instellingen zelf kunt bepalen en zo je eigen stempel drukt op je foto’s. Speel bijvoorbeeld eens wat met scherptediepte en belichting. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bij het aanschaffen van een camera let je daarom op het aantal in te stellen knoppen en welke functies je juist in het menu in moet stellen. Ook als beginnende fotograaf is het prettig als je in ieder geval zaken als sluitertijd, diafragma en ISO-waarde met een knop in kunt stellen en hiervoor niet helemaal het menu in hoeft.

Megapixels

Veel mensen denken dat hoe meer megapixels een camera heeft, hoe beter de foto’s worden. Dit is echter een misverstand. Het aantal megapixels bepaalt de grootte van de foto. Een foto genomen met een camera met 24.1 megapixels kun je groter afdrukken dan dezelfde foto genomen met een camera met 10 megapixels. Denk dus na over wat je met jouw foto’s wilt gaan doen: wil je vooral posten op internet of wil je ook (groot) gaan afdrukken?

Frames per seconde

Het aantal frames per seconde (fps) geeft aan hoe snel een camera kan fotograferen. Voor veel instapmodellen ligt dit aantal op 3 frames per seconde. Als je echte actiefoto’s wilt gaan maken, waarbij onderwerpen volop in beweging zijn (bijvoorbeeld tijdens sportwedstrijden of concerten) dan kun je beter kijken naar een camera met minimaal 5 fps. Ook het aantal scherpstelpunten is van belang, want je wilt dat je camera zo snel mogelijk automatisch scherpstelt op het (bewegende) onderwerp dat je wilt fotograferen. Hoe meer scherpstelpunten, hoe beter.

Lens

Veel spiegelreflexen worden geleverd met een standaardlens, bijvoorbeeld een 18-55 mm lens met een 3.5-5.6 diafragma. Dit zijn prima lenzen om mee te beginnen, maar je zult waarschijnlijk snel tegen de beperkingen aanlopen. Met zo’n lens kun je namelijk niet ver inzoomen of fotograferen bij weinig licht. Afhankelijk van het soort fotografie dat je wilt beoefenen kun je andere lenzen aan gaan schaffen. Soms kun je er ook voor kiezen om alleen een body aan te schaffen. Dit is verstandig als je verwacht echt niet met de standaardlens uit de voeten te kunnen. Dan kun je beter zelf een passende lens uitzoeken.

Maximale ISO-waarde

Wanneer je veel onder donkere omstandigheden fotografeert en/of filmt is het belangrijk dat je een camera hebt die dit aankan qua lichtgevoeligheid. Let daarom ook op de maximale ISO-waarde van een spiegelreflex.

Filmen

Als je je spiegelreflex (ook) wilt gaan gebruiken voor het maken van vlogs is een goede videofunctie natuurlijk belangrijk. Je kunt, net als bij het fotograferen, gebruik maken van de automatische stand, of ervoor kiezen om een en ander handmatig in te stellen. De beste beeldkwaliteit krijg je met 4K, maar ook in Full-HD kun je prima video’s maken.

Verschillende merken spiegelreflexcamera’s

Er zijn diverse fabrikanten die digitale spiegelreflexen produceren. De bekendste zijn toch wel Canon en Nikon. Iets minder bekend zijn Sony (die in 2006 de cameratak van Konica-Minolta overnam), Olympus en Pentax.

Een stukje geschiedenis

In 1989 ontwikkelde Minolta al een spiegelreflex met een digitale achterwand waar de beelden werden opgeslagen op een videotape. Dezelfde fabrikant bracht in 1995 de eerste digitale spiegelreflexcamera op de markt, de RD175, die vergelijkbaar is met hoe wij die nu kennen. Maar het was Canon die met de EOS 300D in 2003 de digitale spiegelreflex pas echt populair maakte. Hierna volgde Nikon met de D70 en pas eind 2004 hoorden we weer wat van Minolta toen de Dynax 7d werd geïntroduceerd. Op dit moment zijn het vooral Canon, Nikon en Pentax die zich nog bezighouden met de productie van spiegelreflexcamera’s. Sony en Olympus richten zich meer op de systeemcamera’s.

Canon versus Nikon

Canon en Nikon zijn de grootste, bekendste en meest populaire producenten van spiegelreflexcamera’s. Maar het blijft een eeuwige strijd tussen fotografen: welk merk is nu beter? Sommige fotografen geven duidelijk de voorkeur aan Canon, andere juist aan Nikon. Maar in feite is er geen echt noemenswaardig verschil te noemen. Zo is de gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit van beide merken vrijwel gelijk. De enige verschillen die nog wel eens genoemd worden zijn dat Canon iets beter is qua video en autofocus en dat Nikon een wat betere beeldkwaliteit heeft. Belangrijker is dat beide merken prima instapmodellen bieden voor de beginnende fotograaf. Ook kun je voor allebei makkelijk aan (tweedehands) lenzen en andere accessoires als flitsers komen.

Nummers van verschillende modellen

Alle spiegelreflexcamera’s hebben een nummer, bijvoorbeeld de Canon EOS 2000D of de Nikon D5600. Bij Canon zit er enige logica in wat deze modelnummers betekenen. Een uitgebreid overzicht hiervan vind je in ons artikel Canon spiegelreflexcamera's. Bij Nikon is dit minder logisch, maar ook bij deze modelnummers zit een gedachtegang en opvolging van elkaar in. Deze vind je in ons artikel over Nikon spiegelreflexcamera's

Enkele van de beste modellen van Canon voor de beginnende fotograaf

Canon EOS 2000D

Dit is een ideale camera voor beginners, en ook als gevorderde fotograaf kun je er nog prima mee uit de voeten. Het is een compact model met een beperkt aantal instelknoppen. Deze DSLR heeft een zogenaamde ‘feature guide’, die je laat zien wat verschillende instellingen voor effect op je foto hebben, bijvoorbeeld een korte of juist een lange sluitertijd. Zo kun je spelenderwijs ontdekken wat alle functies op de camera doen. Maar je kunt natuurlijk ook beginnen in de volledig automatische modus. Deze DSLR met 24,1 megapixel en een APS-C sensor heeft zowel een optische zoeker als een live view-modus (waarbij je de beelden direct op je scherm ziet). Je kunt er Full HD-video’s mee maken en de camera heeft diverse creatieve filters, zoals eentje speciaal voor foodfotografie. De 2000D heeft 9 scherpstelpunten en kan per seconde 3 foto’s in jpeg-formaat schieten, wat hem wat minder geschikt maakt voor actiefotografie. De maximale ISO-waarde is 6400. Foto’s en video’s deel je eenvoudig via wifi.

Bekijk bij Coolblue Bekijk bij CameraNu

Canon EOS 250D

Ook dit is een fijne camera voor beginnende fotografen. Het is een zeer gebruiksvriendelijke DSLR, die een eenvoudige, intuïtieve bediening heeft. Deze camera is relatief licht en heeft een ‘variangle touchscreen’. Je kunt dus ook onder lastige hoeken foto’s en video’s maken. Ga meteen aan de slag met de Creative Assist-modus en laat je creativiteit de vrije loop. De EOS 250D heeft met een 24,1 megapixel APS-C sensor een uitstekende beeldkwaliteit. Je kunt er ook mee filmen in 4K-kwaliteit, wat dit een prima camera maakt om mee te vloggen. De EOS 250D is een wat snellere camera, waarmee je maximaal 5 frames per seconde kunt schieten. Hij heeft maar liefst 143 scherpstelpunten, dus jouw onderwerp komt altijd strak in beeld. Deze spiegelreflex is daarom een uitstekende keus als je je toe wilt gaan leggen op actiefotografie. De maximale ISO-waarde van deze camera is 25600. Je foto’s en video’s kun je delen via wifi en bluetooth.

Bekijk onze review over de Canon EOS 250D »

Bekijk bij Coolblue Bekijk bij CameraNu

Canon EOS 4000D

Dit is de goedkoopste van de drie hier besproken Canon camera’s. Voor minder dan € 350,- heb je al een EOS 4000D met een standaard 18-55 mm lens. De camera met een 18 megapixel APS-C sensor is compact en licht (dankzij de kunststof body) en heel gebruiksvriendelijk. Het gebruik van kunststof voor de body drukt de kosten, maar let op, want ook de lensvatting is van kunststof in plaats van metaal. Dit heeft als gevolg dat je beter niet te vaak van lens kunt wisselen, omdat kunststof sneller kapot gaat. Dat gezegd hebbende is ook deze Canon een prima DSLR voor de beginner. Je kunt kiezen voor de automatische modus, of laat je door de verschillende standen leiden met behulp van de ‘feature guide’. Video’s neem je op in Full-HD. Deze camera heeft een snelheid van 3 fps in jpeg-formaat en een maximale ISO-waarde van 6400. Met wifi stuur je meteen jouw mooiste foto’s door naar je smartphone of tablet.
 

Bekijk bij Coolblue 

Bekijk de beste spiegelreflexcamera's voor elk niveau

Enkele van de beste modellen van Nikon voor de beginnende fotograaf

Nikon D3500

Zowel beginners als gevorderde fotografen kunnen uitstekend uit de voeten met deze spiegelreflexcamera. De hulpprogramma’s op de Nikon D3500 leiden je langs alle belangrijke functies van de camera. De standaardlens die bij deze spiegelreflex geleverd wordt (18-55 mm VR) heeft een interne beeldstabilisator, waardoor je veel minder last hebt van onscherpe beelden. Deze spiegelreflex heeft een diepe grip, waardoor hij goed in je hand ligt. De 24,2 megapixel APS-C sensor zorgt voor een uitstekende beeldkwaliteit. Ook met minder licht kun je nog prima foto’s maken, want de D3500 heeft een maximale ISO-waarde van 25600. Deze spiegelreflex heeft 11 scherpstelpunten en je kunt er maximaal 5 foto’s per seconde mee maken. Filmen in Full-HD kan ook met deze camera. Met bluetooth of de SnapBridge app van Nikon stuur je eenvoudig je foto’s naar je telefoon of tablet.

Bekijk bij Coolblue Bekijk bij CameraNu

Nikon D5600

De Nikon D5600 biedt net wat meer dan de D3500. Zo heeft deze camera meer scherpstelpunten (maar liefst 39), wat hem uiterst geschikt maakt voor ‘snellere’ fotografie, zoals sportfotografie. Je kunt er maximaal 5 frames per seconde mee schieten. Ook heeft dit model een kantelbaar scherm, wat handig is als je onder een lastige hoek wilt fotograferen of filmen. Deze spiegelreflex van Nikon heeft een 24,2 megapixel APS-C sensor en een maximale ISO-waarde van 25600. Je foto’s kun je makkelijk delen via bluetooth of wifi of laat je camera direct met je telefoon synchroniseren met de SnapBridge app. Deze camera heeft veel automatische standen en creatieve functies waar je mee kunt experimenteren. Filmen doe je in Full-HD. Deze spiegelreflex heeft bovendien een ingebouwde stereomicrofoon, ideaal voor bijvoorbeeld vloggen.

Bekijk bij Coolblue Bekijk bij CameraNu

Nikon D7500

En de D7500 gaat nog een stapje verder dan de D3500 en de D5600, maar hier is de prijs ook naar. Deze camera is daarom misschien meer geschikt voor de semi-professionele fotograaf. Maar mocht je nu al weten dat je echt verder wilt met fotografie, dan kan het de moeite waard zijn om te investeren in deze spiegelreflexcamera met nog meer mogelijkheden. In het begin kun je er sowieso voor kiezen om (vooral) gebruik te maken van de automatische standen en speciale effecten, om later steeds meer zelf in te stellen. De D7500 heeft veel scherpstelpunten, namelijk 51, en je kunt er maximaal 8 frames per seconde mee schieten. Het ISO-bereik van deze camera is ontzettend groot, 100-51200, waardoor je ook met weinig licht nog kunt fotograferen en filmen. Deze spiegelreflex van Nikon heeft een 20,9 megapixel APS-C sensor. Je kunt filmen in 4K of Full-HD en geluid neem je op in stereo met de ingebouwde microfoons. Het lcd-scherm kun je (alleen) verticaal kantelen. Je bestanden synchroniseer je makkelijk met de SnapBridge app of via wifi.

Bekijk bij Coolblue Bekijk bij CameraNu

De beste camera voor jou

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een duidelijk beeld van de camera die het beste bij jouw wensen past. Het belangrijkste advies is om eerst te bepalen wat je met de spiegelreflex wilt gaan doen. De volgende stap is om te bepalen aan welke eisen een camera dan moet voldoen. Ga je je bijvoorbeeld vooral richten op portretfotografie, dan kun je waarschijnlijk prima uit de voeten met een vrij basic camera met een standaardlens die makkelijk te bedienen is. Wil je concerten of sportwedstrijden fotograferen? Dan kijk je naar camera’s met veel scherpstelpunten, die snel kunnen fotograferen en een hoge maximale ISO-waarde hebben. Als laatste kijk je welke camera’s die aan die eisen voldoen binnen je budget passen.

Bekijk de beste spiegelreflexcamera's voor elk niveau

We wensen je heel veel plezier met fotograferen!

Plaats reactie
Ook interessant

Vergelijking Canon EOS 250D met Canon EOS 2000D

Vergelijking Canon EOS 250D met Canon EOS 2000D

De Canon EOS 250D en Canon EOS 2000D zijn bekende spiegelreflexcamera’s voor de beginnende fotograaf. Beide hebben goede specificaties en zijn ideaal als instap spiegelreflex. Er is echter wel een prijsverschil tussen beide modellen en dat heeft dan ook zijn redenen.

Vergelijking Canon EOS 250D met Canon EOS 800D

Vergelijking Canon EOS 250D met Canon EOS 800D

In dit artikel vergelijken we de spiegelreflex camera's Canon EOS 250D en de Canon EOS 800D met elkaar. Wat zijn de overeenkomsten van beide modellen en welke verschillen zijn er tussen beide?

Canon EOS 250D Review

Canon EOS 250D Review

De Canon EOS 250D is door Canon bekend gemaakt op 10 april 2019. De 250D is de opvolger van de Canon EOS 200D. In deze review neem ik je mee in de bevindingen van de Canon EOS 250D.