Spotshare, fotografie gear blog

5 redenen waarom je niet hoeft te reizen voor goede landschapsfoto’s

Geüpdatet op 15 april 2021 #Tips en tricks

Als fotograaf ben je volop actief op social media, om je gemaakte werken te delen met de buitenwereld. Naast het delen van je eigen werk kom je natuurlijk ook werken tegen van mede-fotografen en je zult ongetwijfeld foto’s tegen zijn gekomen van verre locaties die adembenemend zijn.

Wanneer je je kin weer van de grond hebt gehaald lees je de beschrijving om erachter te komen waar deze precies is genomen. Die locatie wordt snel toegevoegd aan je steeds groeiende bucketlist met plaatsen die je echt nog eens moet bezoeken. Wanneer je ook maar een klein beetje op mij lijkt, is die lijst met must-visit-locaties al aanzienlijk langer dan je arm.

Maar, is reizen naar exotische en iconische locaties eigenlijk het beste wat je kunt doen om je landschapsfotografie te verbeteren?

In mijn ervaring zou ik beweren dat dit rondje over de hele wereld je fotografie kan schaden, en dat het leren kennen van je directe omgeving een van de meest lonende dingen is die je kunt doen voor je landschapsfotografie. We leggen je uit waarom.

1. Je hebt alle tijd van de wereld

Paarse uur door Joran Quinten

 Foto: Joran Quinten

Reizen is leuk, lonend en verhelderend, daar bestaat geen twijfel over. Een ding waar je tijdens het reizen altijd aan tekort komt, is tijd. Er is altijd de volgende iconische locatie om af te vinken of het volgende vliegtuig die je moet halen.

Deze onzichtbare klok die boven je statief doemt, past niet goed bij de geduldige wereld van landschapsfotografie. Je wilt eigenlijk de mogelijkheid hebben om op locatie te blijven zolang als nodig is om die foto te maken waar je al zo lang van droomt, en hoewel dat niet altijd mogelijk is bij fotograferen in de buurt, is het zeker gemakkelijker dan wanneer je in een strakke planning en reis stress bevindt.

Landschapsfotografie onderweg komt vaak neer op het maken van die must-have shot voordat je verder gaat naar het volgende deel van je reis. Als je landschap in de buurt fotografeert, kun je daarentegen wachten op het perfecte moment, nieuwe composities verkennen of zelfs gewoon ontspannen en je afstemmen op de omgeving.

Je hebt waarschijnlijk ook het voordeel dat je al je fotografie-apparatuur bij de hand hebt, in plaats van te vertrouwen op je uitgedunde fotografie stack omdat al die lenzen toch wel wat zwaar beginnen te worden onderweg.

2. Je voelt geen druk

Regenboog Huizen Foto: HM Kaandorp

Veel landschapsfotografen zetten zichzelf tijdens het reizen onderbewust onder druk. Dit is een reis die je al maanden hebt gepland, betaald en verwacht, dus je kunt beter dat shot maken als je er bent!

Ik weet dat ik me in het verleden schuldig heb gemaakt aan dit soort denkwijzen, maar als er één ding is dat ik heb geleerd, is het dat druk creativiteit doodt. Het resultaat is een verzameling landschapsbeelden van de meest voor de hand liggende composities vanuit de meest voor de hand liggende gezichtspunten. Kortom, je maakt precies wat elke andere passerende fotograaf vastlegt.

Waarom gebeurt dit? Dat is eenvoudig: faalangst.

Dit is begrijpelijk. Je hebt veel tijd en moeite gestoken in het bereiken van dit punt en dit kan je enige kans zijn, dus op safe spelen en het voor de hand liggende shot krijgen lijkt een goed idee.

Die fotografen die zich dichter bij huis concentreren, hebben dit probleem niet. Ze kunnen keer op keer terugkeren naar de locatie, dus het maakt echt niet uit of een van hun uitstapjes resulteert in een iets minder gelukt shot. Ze kunnen het gewoon afschrijven als een slechte dag en een andere keer terugkeren naar de locatie.

Dit opent een wereld van creatief potentieel. Je kunt verschillende composities, gezichtspunten, perspectieven en camera-instellingen uitproberen zonder dat je bang bent om te falen.

3. Je leert de regels van de omgeving

Kiekkaaste 

Foto: Marco Bats

Er zijn veel plannings-apps en websites voor landschapsfotografie beschikbaar, maar niets kan worden vergeleken met persoonlijke ervaring. Door in de buurt te fotograferen, raak je  bekend met het landschap.

Je leert over alle verschillende onderwerpen en wanneer ze er op hun best uitzien. Misschien ziet een bepaalde boom er perfect uit in het vroege herfst licht, en misschien is het uitzicht in de andere richting beter geschikt voor een zomerse zonsondergang. Dit zijn de belangrijke details die je leert wanneer je steeds opnieuw dezelfde locatie bezoekt, en ze vergroten je kansen om dat speciale beeld te krijgen.

Niet alleen dat, maar ze geven je ook een nieuw begrip en waardering van het gebied. Dit is niet zomaar een toeristische trekpleister. Het is een omgeving die elk uur van de dag er anders uit ziet. Het opbouwen van dit gevoel met het landschap is belangrijk wanneer je probeert je fotografie naar het volgende niveau te brengen.

4. Je kunt een project starten

Purple morning

Foto: Tom Hengst

Als je een favoriete locatie dicht bij huis hebt, kun je aan een fotografieproject werken.

Nadat je alle kleine details en fijne kneepjes van het landschap hebt geleerd, kun je ideeën voor potentiële projecten in je hoofd smeden. Dit kan een bepaald beeld in verschillende seizoenen zijn, de verborgen juweeltjes van de locatie verkennen, alleen fotograferen met een groothoeklens of een samenhangend fotografisch verhaal opbouwen. Laat je fantasie de vrije loop. Onthoud: je hebt alle tijd in de wereld!

5. Het is goedkoper

Rotterdam by night

Foto: Qurien Marijs

Dit is vanzelfsprekend. Het is duidelijk dat het uitgeven van duizenden euro’s aan een fotografie vakantie met tal van andere voordelen gepaard gaat, maar het is veel goedkoper om de aandacht van uw landschapsfotografie dichter bij huis te richten.

Natuurlijk, de verre reis is iets dat moet worden aangemoedigd, maar vertrouwen op verre locaties voor al je landschapsfotografie zal je bankrekening snel leegmaken! Ook Nederland kent fanastische plekken, kijk maar eens naar de Erasmusbrug ;-).

Welke locaties bezoek jij vaak in de buurt, en hoe pak je dat aan? Laat het ons weten in de reacties!

Plaats een reactie