Spotshare, fotografie gear blog

Beste Desktop PC voor foto bewerken

Geüpdatet op 19 januari 2024 #Gear guides

Fotografie enthousiastelingen en professionals staan vaak voor de uitdaging om de juiste desktop PC te vinden die krachtig genoeg is voor fotobewerkingssoftware zoals Adobe Lightroom, Photoshop, en Capture One. Deze programma's vereisen aanzienlijke rekenkracht, vooral bij het hanteren van grote RAW-bestanden. Dit artikel biedt een gedetailleerd overzicht van de minimale en aanbevolen specificaties voor een desktop PC die is geoptimaliseerd voor fotobewerking, met een focus op de nieuwste trends en technologieën in 2024.

Snel naar beste dekstop »

Specificaties voor een goede desktop PC voor fotobewerking

  • Processor (CPU): De kern van elke fotobewerkings-PC. Om programma's zoals Lightroom en Photoshop soepel te laten draaien, is een krachtige processor vereist. De nieuwste generatie Intel Core i7 / AMD Ryzen 7 processoren wordt aanbevolen, terwijl voor Apple-gebruikers minimaal de Apple M1-chip een sterke keuze blijft. Deze processors bieden niet alleen de benodigde rekenkracht maar zijn ook efficiënt in energieverbruik en warmteafvoer, wat belangrijk is voor lange bewerkingssessies.
  • Werkgeheugen (RAM): Het werkgeheugen, of RAM, in een computer fungeert als een essentiële ruimte voor snelle toegang tot data. Hoe meer werkgeheugen je computer heeft, hoe efficiënter en sneller hij taken kan verwerken. Wanneer het werkgeheugen zijn capaciteitslimiet nadert, moet de computer prioriteiten stellen over welke gegevens actief in het RAM gehouden worden. Dit kan resulteren in een merkbare vertraging van de systeemprestaties, aangezien het constant moet wisselen tussen data in het werkgeheugen en de tragere opslagmedia. RAM is cruciaal voor de snelheid waarmee je PC taken uitvoert. Een minimum van 8 GB RAM wordt aanbevolen, maar voor meer veeleisende taken en grotere fotobestanden is 16 GB of meer ideaal. Met voldoende RAM kan je computer moeiteloos meerdere bewerkingen en applicaties tegelijkertijd afhandelen, wat leidt tot een soepelere workflow en minder wachttijd.
  • Opslagruimte (SSD/HDD): De keuze tussen SSD en HDD kan een significant verschil maken in de prestaties van je fotobewerkings-PC. SSD's bieden snellere toegang tot bestanden en programma's, wat essentieel is voor het efficiënt laden en bewerken van fotobestanden. Een combinatie van een SSD voor je besturingssysteem en fotobewerkingssoftware, samen met een grotere HDD voor het opslaan van fotocollecties, wordt aanbevolen. Normaal gesproken kan een SSD schijf sneller informatie verwerken dan een HDD, maar is wel duurder (klik hier voor een uitgebreid artikel over HDD en SSD). Wanneer je puur naar de opslag kijkt, is een HDD voldoende om foto's op te zetten, en gebruik je de SSD om je programma's op op te slaan zodat deze snel kunnen opstarten of je RAW files op weg te schrijven zodat deze snel inladen in je fotobewerking programma. Advies: Minimaal 256 GB SSD, en wanneer je kiest voor opslag op je PC, ook 1TB aan HDD geheugen.
  • Videokaart (GPU): Hoewel een high-end GPU niet essentieel is voor standaard fotobewerking, kan het een verschil maken voor taken zoals 3D-rendering, videobewerking en het werken met complexe filters en effecten in Photoshop. Voor fotografen die ook video's bewerken, is een krachtigere GPU, zoals de nieuwste NVIDIA of AMD modellen, aan te raden.
  • Windows of OS X?: Of je nu kiest voor Windows of OS X hangt af van persoonlijke voorkeur. Beide besturingssystemen bieden uitstekende ondersteuning voor fotobewerkingssoftware. Het is belangrijk om een systeem te kiezen waar je vertrouwd mee bent, zodat je je kunt concentreren op het creatieve proces in plaats van te worstelen met technische details.
  • Beeldscherm: Een goede monitor is cruciaal voor fotobewerking. Zoek naar monitoren met hoge resolutie, uitstekende kleurnauwkeurigheid, en brede kleurengamma-ondersteuning. Monitoren die 100% van het sRGB-kleurenspectrum dekken, zijn een must voor accurate kleurweergave. Overweeg ook monitoren met een IPS-paneel voor brede kijkhoeken en consistente kleuren. Bekijk hier waar een goede monitor voor fotobewerking aan moet voldoen.

Optimalisatie en Prestatie Tips voor je Desktop

  • Efficiënte Opslaggebruik: Regelmatig onderhoud van je opslag, zoals het opschonen van ongebruikte bestanden en defragmenteren van HDD's (indien van toepassing), kan de algehele prestaties verbeteren.
  • Systeemupdates: Houd je besturingssysteem en fotobewerkingssoftware up-to-date voor optimale prestaties en beveiliging.
  • Extra Hardware: Overweeg het toevoegen van randapparatuur zoals een grafische tekentablet voor een meer intuïtieve bewerkingservaring.

Welke desktop voor fotobewerking is de beste?

Omdat je natuurlijk vele verschillende gebruikers situaties hebt is één desktop niet perse de beste. We hebben een aantal computers uitgezocht in verschillende prijsklasses, en onderverdeeld in een windows of Apple computer! 

Goedkoopste windows
Acer Aspire XC-1780 I5400

Acer Aspire XC-1780 I5400

Wanneer je niet heel vaak foto's bewerkt, is dit een prima keuze. Deze Acer Aspire heeft een Intel Core i5 processor en 8 GB werkgeheugen. Net genoeg om een kleine lading foto's mee te bewerken. Daarnaast heeft het wel veel opslag geheugen 512 GB SSD. Genoeg dus om al je foto's op te kunnen slaan.

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »
Beste prijs/kwaliteit windows
Acer Aspire TC-1780 I7502

Acer Aspire TC-1780 I7502

Deze computer heeft de beste prijs/kwaliteit verhouding op dit moment voor fotobewerking. Met een hele grote SSD schijf (512 gb) is het opslaan van programma's en je foto's geen probleem meer. Ze worden razendsnel ingeladen in je favoriete fotobewerkings programma zodat je gelijk aan de slag kunt. Daarnaast heeft deze computer een werkgeheugen van 16 gb en een Intel i7 processor, zodat je snel kunt blijven werken. 

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »
Beste windows
HP OMEN 40L GT21

HP OMEN 40L GT21

Wanneer je een tijdje zoet wilt zijn met je aankoop en lang vooruit wilt met de rekenkracht en opslag, is dit de allerbeste desktop die je kan kopen. Met bizarre specificaties zoals de AMD Ryzen 9 processor en 32 gb werkgeheugen weet je zeker dat zelfs de grootste RAW bestanden snel en vloeiend worden ingeladen en bewerkt. Met 2 TB (!) opslag kan je ontzettend veel foto's kwijt zodat je voorlopig niet aan een externe harde schijf hoeft te denken.

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »
Goedkoopste Apple
Apple Mac Mini (2023) M2 (8 core CPU/10 core GPU) 8GB/256GB

Apple Mac Mini (2023) M2 (8 core CPU/10 core GPU) 8GB/256GB

Al hoewel een Mac Mini een kleine desktop lijkt voor kleine taken, is niets minder waar. Met de vernieuwde M2 chip is dit een krachtig apparaat geworden die programma's als Photoshop en Lightroom moeiteloos kan draaien. Met 8 GB werkgeheugen en 256 GB SSD opslag is dit voldoende om snel en vloeiend je foto's te kunnen bewerken. Ik raad wel een externe harde schijf aan om je foto's apart op te kunnen slaan.

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »
Beste prijs/kwaliteit Apple
Apple Mac Mini (2023) - M2 Pro chip - 16GB - 512GB SSD

Apple Mac Mini (2023) - M2 Pro chip - 16GB - 512GB SSD

Voor de beste prijs/kwaliteit is de Apple Mac Mini met 16gb werkgeheugen en 512 GB SSD de beste keuze. Ook deze heeft een M2 chip waardoor je programma's lekker snel voelen, en met de grotere SSD heb je meer ruimte om je programma's of foto's op te slaan. Met het grotere werkgeheugen heb de computer ook meer ruimte om snel informatie op te zoeken zodat je voor langere tijd vloeiend kan werken.

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »
Beste Apple
Apple iMac 24" (2023) M3 (8 core CPU/10 core GPU) 16GB/512GB Blauw QWERTY

Apple iMac 24" (2023) M3 (8 core CPU/10 core GPU) 16GB/512GB Blauw QWERTY

Voor de allerbeste Apple ga je voor het laatst uitgebrachte iMac model. Het voordeel van een iMac is natuurlijk dat je geen extra monitor hoeft aan te schaffen. Dit model heeft de M3 chip met 10-core GPU, waardoor je wel 30% snellere rekenkracht hebt wanneer je je foto's of video's bewerkt. Daarnaast heeft deze computer 16 gb werkgeheugen en 512GB SSD opslag. Hier zal je de komende jaren heel blij mee zijn!

Verkrijbaar bij:

Coolblue »

Plaats een reactie