Spotshare, de mooiste fotolocaties bij jou in de buurt blog

Beste Desktop PC voor foto bewerken

Geüpdatet op 12 november 2022 #Gear guides

Programma's zoals Adobe Lightroom, Photoshop of Capture One zijn best zwaar om te draaien op een Desktop / PC. Zeker als je grote RAW files wilt bewerken van je vorige foto sessie.

Wanneer je zeker wilt zijn dat je je foto's vloeiend kunt bewerken zal je desktop computer aan een aantal minimale eisen moeten voldoen. Ik zal deze specificaties bespreken zodat je een duidelijker beeld hebt van waar je op moet letten wanneer je een PC voor foto bewerken wilt aanschaffen en zet de beste desktops op een rijtje!

Snel naar beste dekstop »

Specificaties voor een goede desktop PC voor fotobewerking

  • Processor: De processor in een computer zorgt voor de rekenkracht. Hoe meer rekenkracht, hoe sneller en meer taken de computer kan uit voeren. Voor het draaien van programma's zoals Lightroom en Photoshop raad ik minimaal een Intel Core i7 / AMD Ryzen 7 processor aan, of wanneer je voor Apple gaat, de Apple M1-chip, zodat je vloeiend je foto's kunt bewerken.
  • Werkgeheugen: Het werkgeheugen in een computer zorgt ervoor dat informatie dichtbij is om snel op te kunnen halen. Hoe groter je werkgeheugen, des te langer je lekker snel kan blijven werken. Wanneer dit vol begint te raken, zal je PC keuzes moeten maken wat hij wel en niet in het werkgeheugen op slaat, en zal tot een tragere computer leiden. Ik raad een werkgeheugen van minimaal 8 GB RAM aan, zodat je computer niet elke keer hoeft te denken/laden na elke bewerking op je foto.
  • Intern geheugen: Natuurlijk wil je uiteindelijk je foto's ergens opslaan. Dit kan je op je computer zelf doen, of gaan voor een externe harde schijf. Wanneer je dit op je computer wilt doen zorg dan voor voldoende opslag. Er bestaan 2 soorten opslag, namelijk SSD en HDD. Normaal gesproken kan een SSD schijf sneller informatie verwerken dan een HDD, maar is wel duurder (klik hier voor een uitgebreid artikel over HDD en SSD). Wanneer je puur naar de opslag kijkt, is een HDD voldoende om foto's op te zetten, en gebruik je de SSD om je programma's op op te slaan zodat deze snel kunnen opstarten of je RAW files op weg te schrijven zodat deze snel inladen in je fotobewerking programma. Advies: Minimaal 256 GB SSD, en wanneer je kiest voor opslag op je PC, ook 1TB aan HDD geheugen.
  • Videokaart: Een krachtige videokaart is echt alleen van belang wanneer je bijvoorbeeld ook video's wilt gaan bewerken, of wilt gaan gamen op je computer. Een videokaart zorgt er namelijk voor dat bewegende beelden vloeiend verlopen met een snelle fps (frames per seconde). Dit is dus niet heel belangrijk wanneer je puur voor foto bewerking gaat.
  • Windows of OS X?: Dit is altijd een gevoelig punt, vooral voor de Apple liefhebber :-). In mijn ogen gaat dit echt over voorkeur. Ben je altijd al gewend om op een windows of mac te werken? Ga dan gewoon voor hetzelfde besturingssysteem. Voor fotobewerking is de een niet beter dan de ander. Alle fotobewerking software werkt namelijk op beide systemen.
  • Beeldscherm: Zonder beeldscherm heb je niets aan een desktop computer. Voor fotobewerking is een goede monitor een must. Bekijk hier waar een goede monitor voor fotobewerking aan moet voldoen.

Welke desktop voor fotobewerking is de beste?

Omdat je natuurlijk vele verschillende gebruikers situaties hebt is één desktop niet perse de beste. We hebben een aantal computers uitgezocht in verschillende prijsklasses, en onderverdeeld in een windows of Apple computer! 

Goedkoopste windows
Acer Aspire XC-1760 I5408

Acer Aspire XC-1760 I5408

Wanneer je niet heel vaak foto's bewerkt, is dit een prima keuze. Deze Acer Aspire heeft een Intel Core i5 processor en 8 GB werkgeheugen. Net genoeg om een kleine lading foto's mee te bewerken. Daarnaast heeft het wel veel opslag geheugen 512 GB SSD. Genoeg dus om al je foto's op te kunnen slaan.

Verkrijbaar bij:

Coolblue »
Beste prijs/kwaliteit windows
Acer Aspire TC-1760 I7514

Acer Aspire TC-1760 I7514

Deze computer heeft de beste prijs/kwaliteit verhouding op dit moment voor fotobewerking. Met een hele grote SSD schijf (512 gb) is het opslaan van programma's en je foto's geen probleem meer. Ze worden razendsnel ingeladen in je favoriete fotobewerkings programma zodat je gelijk aan de slag kunt. Daarnaast heeft deze computer een werkgeheugen van 16 gb en een Intel i7 processor, zodat je snel kunt blijven werken. 

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »
Beste windows
HP OMEN 40L GT21

HP OMEN 40L GT21

Wanneer je een tijdje zoet wilt zijn met je aankoop en lang vooruit wilt met de rekenkracht en opslag, is dit de allerbeste desktop die je kan kopen. Met bizarre specificaties zoals de AMD Ryzen 9 processor en 32 gb werkgeheugen weet je zeker dat zelfs de grootste RAW bestanden snel en vloeiend worden ingeladen en bewerkt. Met 2 TB (!) opslag kan je ontzettend veel foto's kwijt zodat je voorlopig niet aan een externe harde schijf hoeft te denken.

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »
Goedkoopste Apple
Apple Mac Mini (2020) MGNR3FN/A

Apple Mac Mini (2020) MGNR3FN/A

Al hoewel een Mac Mini een kleine desktop lijkt voor kleine taken, is niets minder waar. Met de vernieuwde M1 chip is dit een krachtig apparaat geworden die programma's als Photoshop en Lightroom moeiteloos kan draaien. Met 8 GB werkgeheugen en 256 GB SSD opslag is dit voldoende om snel en vloeiend je foto's te kunnen bewerken. Ik raad wel een externe harde schijf aan om je foto's apart op te kunnen slaan.

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »
Beste prijs/kwaliteit Apple
Apple Mac Mini (2020) 16GB/512GB Apple M1 chip

Apple Mac Mini (2020) 16GB/512GB Apple M1 chip

Voor de beste prijs/kwaliteit is de Apple Mac Mini met 16gb werkgeheugen en 512 GB SSD de beste keuze. Ook deze heeft een M1 chip waardoor je programma's lekker snel voelen, en met de grotere SSD heb je meer ruimte om je programma's of foto's op te slaan. Met het grotere werkgeheugen heb de computer ook meer ruimte om snel informatie op te zoeken zodat je voor langere tijd vloeiend kan werken.

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »
Beste Apple
Apple iMac 24" (2021) 16GB/512GB Apple M1 met 8 core GPU Zilver

Apple iMac 24" (2021) 16GB/512GB Apple M1 met 8 core GPU Zilver

Voor de allerbeste Apple ga je voor het laatst uitgebrachte iMac model. Het voordeel van een iMac is natuurlijk dat je geen extra monitor hoeft aan te schaffen. Dit model heeft de M1 chip met 8-core GPU, waardoor je wel 20% snellere rekenkracht hebt wanneer je je foto's of video's bewerkt. Daarnaast heeft deze computer 16 gb werkgeheugen en 512GB SSD opslag. Hier zal je de komende jaren heel blij mee zijn!

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »

Plaats een reactie