Spotshare, fotografie gear blog

Beste monitor voor foto bewerken

Geüpdatet op 12 november 2022 #Gear guides

Je hebt dit vast al eens meegemaakt; Je hebt een prachtige foto gemaakt en laten afdrukken voor aan de muur. Dan komt eindelijk je canvas binnen en zijn de kleuren anders op het canvas dan op je monitor. Erg vervelend natuurlijk. Maar, hoe krijg je nou de kleuren tijdens het bewerken net zoals dat het ook daadwerkelijk geprint wordt?

Dan heb je al snel een monitor met IPS paneel nodig. Dit is ook een van de kenmerken die een goede monitor voor foto bewerken moet bevatten. Dit paneel zorgt er namelijk voor dat je kleuren van je foto er zo natuurgetrouw mogelijk uit zien. We sommen de kenmerken van een goede monitor voor je op, en geven je de beste monitoren voor fotobewerking, zodat je foto's vanaf nu precies zoals je bedoelt had aan de muur komen te hangen!

Snel naar beste monitoren »

Waar moet een goede monitor voor foto bewerking aan voldoen?

  • IPS Paneel: Zoals eerder gezegd is een IPS paneel een must, aangezien de weergaven van de kleuren op je scherm de belangrijkste factor is. Met zo'n paneel bekijk je je foto vanuit elke hoek, zonder dat deze er anders uit komt te zien. Het dynamisch contrast van monitors met een IPS paneel is ook groter, waardoor je ook kleine kleurverschillen ziet.
  • 4k monitor: Met een 4k scherm kan je alle details van je foto goed bekijken door de grote pixeldichtheid.
  • Kalibratie software: Het hebben van een IPS paneel is (helaas) niet genoeg. Dit paneel zorgt er alleen voor dat je alle kleuren vanuit elke hoek natuurgetrouw ziet, zonder dat er in de hoeken van je scherm opeens donkere plekken ontstaan. De kleuren zelf dien je nog te kalibreren. Dit kan met software van de monitor zelf, of je kiest voor een losse kalibrator zoals de Datacolor SpyderX Pro.
  • Kap: Sommige monitoren komen met een extra kap. Deze kap zorgt ervoor dat er geen vervelende lichtreflecties op je beeldscherm terecht komen. Zo kun je ook werken in lichte ruimtes zonder dat dit je foto bewerking hindert.
  • Grootte scherm: Wanneer je specifiek voor foto bewerking een monitor aanschaft, is het handig dat je veel ruimte hebt om je foto's te bekijken en toegang hebt tot je bewerkings tools, zonder dat deze je foto overlappen. 24 inch is minimaal, maar een monitor van 27 inch werkt nog prettiger.
  • Meerdere kleurruimtes: Ik hoor je al denken, wat the !@# zijn kleurruimtes? Je hebt vast wel eens gehoord van RGB, en bij het opslaan van je foto's de kleurruimte sRGB gezien. sRGB is een van de kleurruimtes die bepalen welke en hoeveel kleuren je scherm weergeeft. sRGB biedt de minste verschillen op scherm, en is vooral bedoeld voor afbeeldingen die alleen op een scherm weergeven worden. Deze kleurruimte laat maar een bepaald aantal kleuren zien, waarbij de “stappen” tussen verschillende kleuren relatief groot zijn. Hierdoor kunnen kleurnuances in je beelden wegvallen, en kan het zo zijn dat op je scherm (vooral bij groen-blauwe kleuren) een ander resultaat ziet dan op een print.
  • Daarom is het verstanding een monitor te kiezen die ook de Adobe RGB kleurruimte ondersteund. Dan is er ook nog een dekkingspercentage van de kleuren. Het liefst wil je zoveel mogelijk procent van de kleuren van een ruimte zien. Wanneer je een zo goed mogelijke weergave van je foto wilt hebben zoals die op print er ook uit ziet, is een 99% dekking van Adobe RGB aan te raden.
  • Kleurdiepte: Hierin heb je keuze tussen 8-bit kleurdiepte en 10-bit kleurdiepte, waarbij de 8-bit minder overgangen in kleur toont dan een 10-bit kleurdiepte. Een monitor met 10-bit kleurdiepte is daarom het beste voor fotobewerking. Hiermee zie je vloeiende kleurovergangen in je foto's, zowel digitaal als op print.
  • Helderheid en contrast: Voor hobby fotografen zijn dit niet de meest belangrijke opties. De meeste monitoren bieden voldoende helderheid en contrast voor hun doeleinden. Als je echt professioneel te werk wilt gaan, is dit iets om mee te nemen in je beslissing, maar voor pure hobby is een contrast ratio van 1000:1 voldoende, en helderheid is bij normale lichtomstandigheden 250 cd/m2 genoeg. Wanneer je buiten of in hele lichte ruimtes gaat werken, is 350 cd/m2 of meer aan te raden om reflecties te voorkomen.

Welke monitor is voor foto bewerken het beste?

Goedkoopste
MSI Optix MAG274QRF

MSI Optix MAG274QRF

Wanneer je voor een schappelijke prijs een degelijke monitor wilt hebben is de MSI Optix MAG274QRF een goede keus. Met een 27 inch 4k beeldscherm heb je genoeg ruimte en scherpte om alle details in je gemaakte foto te bekijken.

Met een helderheid van 300 cd/m2 en contrastratio van 3000:1 heb je meer dan genoeg om in een normaal verlichtte ruimte en zelfs met lichtere omgeving je foto's te bewerken.

Je hebt de mogelijkheid om voor de kleurruimte Adobe RGB te kiezen, en de dekking is 99%. Je zult dus bijna álle kleurnuances in je foto kunnen zien.

De monitor wordt helaas niet geleverd met kap, zodat wanneer je in echt verlichtte ruimtes bent wel last kunt hebben van weerspiegelingen.

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »
Beste prijs/kwaliteit
BenQ Mobiuz EX3210U

BenQ Mobiuz EX3210U

Wanneer je iets meer te besteden hebt en voor de beste prijs/kwaliteit wilt gaan, is de BenQ Mobiuz EX3210U een zeer goede keuze. 

Deze monitor heeft ook een 4k, 27 inch scherm waardoor je genoeg ruimte hebt op je scherm. Met 10 bit kleurdiepte heeft het veel detail in de overgang van je kleuren, en heeft 99% (!) dekking Adobe RGB kleurruimte.

De monitor heeft een helderheid van 600 cd/m2 (!) en een contrastratio van 1000:1 en wordt zonder kap geleverd.

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »
Beste
Eizo CG2700X

Eizo CG2700X

Wanneer je foto's wilt bewerken als professional of gewoon voor het allerbeste scherm wilt gaan, is de Eizo CG2700X de beste keuze.

Al hoewel de grootte en pixeldichtheid van het scherm (27inch en 4k) hetzelfde is als de eerder besproken monitoren, heeft deze zowel 99% dekking in de Adobe RGB Kleurruimte als 10 bit kleurdiepte. Met een helderheid van 500 cd/m2, contrastratio van 1600:1 én meegeleverde kap bewerk je zorgeloos je foto's in lichte ruimtes, zonder dat je één detail mist.

Daarnaast heeft deze monitor professionele hardware-kalibratie waardoor je altijd je beelden zo natuurgetrouw mogelijk bekijkt.

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Amazon.nl »

Wanneer je nog vragen hebt over monitoren voor fotobewerking, laat dit dan vooral weten in de reacties! ☺️

Plaats een reactie