Beste laptops voor fotobewerking

Beste laptops voor fotobewerking

Wanneer je op zoek bent naar een laptop die geschikt is voor fotobewerking, snappen we dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn talloze laptops op de markt, geschikt voor allerlei toepassingen. Maar welke past nou precies bij jou, de fotograaf? Wij leggen uit waar je laptop aan zou moeten voldoen wanneer je foto’s wilt bewerken en geven een aantal voorbeelden van krachtige en betaalbare laptops, geschikt om jouw platen nog mooier te maken.

Waar moet een laptop voor fotobewerking aan voldoen?

Bij de nabewerking van je foto’s maak je waarschijnlijk gebruik van bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom. Vaak zijn dit zware programma’s die veel rekenkracht vragen van je laptop. Helemaal wanneer je je foto’s in RAW vastlegt op hoge resolutie, wat je natuurlijk altijd doet als fotograaf ;-). 

Snelle processor voor bewerkingen

Wanneer je deze programma’s gebruikt, is het van belang dat de aanpassingen die je bij je foto’s aan brengt gelijk te zien zijn. Het nabewerken gaat namelijk veel tijd kosten wanneer je na elke bewerking moet wachten tot de computer hem verwerkt heeft. De snelheid van het berekenen van je aanpassingen, wordt gedaan door de processor die in je laptop zit. Hoe sneller een processor is, hoe meer berekeningen er per seconde verwerkt kunnen worden en hoe sneller bewerkingen kunnen worden toegepast in je foto.
In de meeste gevallen geeft het getal in de naam van de processor ook de snelheid aan. Bijvoorbeeld Intel Core i3, i5 en i7. Hoe hoger het getal, hoe sneller de processor. Voor fotobewerken is minimaal een Intel Core i5 of een AMD Ryzen 5 / AMD A12 nodig om je foto’s en bewerkingen soepel te verwerken.

Voldoende werkgeheugen

Naast een krachtige processor, heb je ook genoeg werkgeheugen (ook wel RAM genoemd) nodig. Een laptop gebruikt werkgeheugen om tijdelijk informatie op te slaan, die deze ook snel weer nodig heeft. Met veel werkgeheugen blijft je laptop snel werken. Echter, wanneer dit vol zit, moet je processor beslissen welke informatie er wel en niet in het werkgeheugen blijft. Hier wordt je laptop trager van en kost veel tijd. Wanneer je foto’s gaat bewerken, raden wij een werkgeheugen van minimaal 8 GB aan.

 

Opslag voor foto’s en programma’s

Wat niet meteen met het bewerken van foto’s, maar wel met de snelheid van je workflow te maken heeft, is het type opslag. Er zijn op dit moment 2 soorten opslag, namelijk HDD en SSD. HDD is langzamer dan SSD, maar biedt vaak een grotere opslagcapaciteit. Een SSD- schijf is vele malen sneller, maar ook duurder. Deze snelheid merk je voornamelijk bij het opstarten van programma’s op je laptop of het verplaatsen en opslaan van bestanden. Beide typen opslag zijn geschikt voor fotobewerking, maar het is belangrijk dat je jezelf afvraagt hoe je je opslag gaat gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een externe HDD-schijf hebt, is het nuttiger om voor een kleinere, maar snelle SSD-schijf te kiezen omdat je je bestanden toch extern opslaat.

 

Geschikte laptops voor fotobewerking

 • HP 15-da1956nd

  HP 15-da1956nd voor fotobewerken

  De HP 15-da1956nd heeft een Intel Core i5 processor en 8 GB werkgeheugen. Voldoende om programma’s als Photoshop en Lightroom te kunnen draaien, zodat jij je foto’s kunt bewerken. De laptop heeft een SSD schijf van 128 GB, dus je zal een externe harde schijf nodig hebben om grotere hoeveelheden foto’s op te kunnen slaan. Wel zullen de laptop en je programma’s lekker snel opstarten. Met een 15 inch scherm is deze laptop groot genoeg om je foto’s te kunnen bewerken en is hij compact genoeg om mee te kunnen nemen onderweg.

  599,- €

    Bekijk de HP 15-da1956nd bij Coolblue
 • Acer Aspire 5 A515-52G-70CN

  HP 15-da1956nd voor fotobewerken

  De Acer Aspire 5 A515-52G-70CN bevat een Intel Core i7 processor, en is daarmee sneller dan de HP. Ook deze laptop heeft een werkgeheugen van 8 GB. De Acer heeft een 256 GB SSD, waarmee je meer opslagcapaciteit hebt om programma’s of bestanden op te slaan. Ook deze laptop heeft een 15 inch scherm, groot genoeg om je foto’s te kunnen bewerken, compact genoeg om mee te kunnen nemen onderweg.

  819,- €€

    Bekijk de Acer Aspire 5 A515-52G-70CN bij Coolblue
 • HP Pavilion G15-cx0830nd

  HP 15-da1956nd voor fotobewerken

  De HP Pavilion G15-cx0830nd is in zijn prijsklasse een echte topper. Met een Intel Core i7 processor en maar liefst 16 GB werkgeheugen kan je hier razendsnel je foto’s mee bewerken. Naast de 256 GB SSD-schijf heeft deze laptop ook nog 1 TB aan HDD-geheugen. Zo hoef je geen externe harde schijf aan te schaffen of aan te sluiten om je foto’s op te slaan.

  999,- €€€

    Bekijk de HP Pavilion G15-cx0830nd bij Coolblue

 • Apple MacBook Pro 15" Touch Bar (2018) MR962N/A Silver

  HP 15-da1956nd voor fotobewerken

  Applefan? Of gewoon liever een MacBook? Hoewel je voor Apple vaak dieper in je buidel moet tasten, krijg je er topspecificaties voor terug. Ook de support en duurzaamheid van Apple producten zijn doorgaans redenen waarom je liever voor een MacBook kiest. Deze 15 inch MacBook heeft een Intel Core i7 processor, 16 GB werkgeheugen en 256 GB SSD-opslag. Een ontzettend krachtige laptop die je voor heel veel toepassingen kunt gebruiken. Een extra feature is de Touch Bar, die bij alles wat je doet relevante functies laat zien. Zo kan je nóg sneller en makkelijker werken.

  2.299,- €€€€

    Bekijk de Apple MacBook Pro 15" Touch Bar (2018) MR962N/A Silver bij Coolblue

   

   

Beste laptops voor fotografen

We hopen dat je nu meer inzicht hebt waaraan een laptop moet voldoen, wil je deze gaan gebruiken voor fotobewerking, en welke aankoop je mogelijk kunt gaan doen. Kom je er toch niet helemaal uit, of heb je nog vragen? Laat ze dan achter in de reacties, we helpen je graag!
 

Plaats reactie
Ook interessant

Evenement: Kinderdijk verlichtingsweek 2019!

nieuws

Evenement: Kinderdijk verlichtingsweek 2019!

Een spektakel voor landschapsfotografen, de Illumination week, oftewel de verlichtingsweek van Kinderdijk. Van 2 tot 7 september worden de molens s'avonds prachtig verlicht, wat gegarandeerd staat voor mooie plaatjes!

Beste cameratas voor jouw spiegelreflex of systeemcamera

tips

Beste cameratas voor jouw spiegelreflex of systeemcamera

Wanneer je een nieuwe cameratas gaat kopen is het verstandig om na te gaan waar je hem precies voor gaat gebruiken, en natuurlijk wat voor soort fotograaf je bent. Hieronder een kort overzicht met tips waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe cameratas!

Sony A7: de verschillen en welke je moet kopen

tips

Sony A7: de verschillen en welke je moet kopen

Als je als fotograaf op zoek bent naar een nieuwe fullframe systeemcamera kom je al snel de Sony Alpha A7 series tegen. Wat zijn de verschillen bij de Sony A7 camera’s en welke is het meest geschikt voor jou als fotograaf?