Beste laptops voor fotobewerking

Beste laptops voor fotobewerking

Wanneer je op zoek bent naar een laptop die geschikt is voor fotobewerking, snappen we dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn talloze laptops op de markt, geschikt voor allerlei toepassingen. Maar welke past nou precies bij jou, de fotograaf? Wij leggen uit waar je laptop aan zou moeten voldoen wanneer je foto’s wilt bewerken en geven een aantal voorbeelden van krachtige en betaalbare laptops, geschikt om jouw platen nog mooier te maken.

Meteen naar de beste laptops voor fotografen »

Waar moet een laptop voor fotobewerking aan voldoen?

Bij de nabewerking van je foto’s maak je waarschijnlijk gebruik van bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom. Vaak zijn dit zware programma’s die veel rekenkracht vragen van je laptop. Helemaal wanneer je je foto’s in RAW vastlegt op hoge resolutie, wat je natuurlijk altijd doet als fotograaf ;-). 

Snelle processor voor bewerkingen

Wanneer je deze programma’s gebruikt, is het van belang dat de aanpassingen die je bij je foto’s aan brengt gelijk te zien zijn. Het nabewerken gaat namelijk veel tijd kosten wanneer je na elke bewerking moet wachten tot de computer hem verwerkt heeft. De snelheid van het berekenen van je aanpassingen, wordt gedaan door de processor die in je laptop zit. Hoe sneller een processor is, hoe meer berekeningen er per seconde verwerkt kunnen worden en hoe sneller bewerkingen kunnen worden toegepast in je foto.
In de meeste gevallen geeft het getal in de naam van de processor ook de snelheid aan. Bijvoorbeeld Intel Core i3, i5 en i7. Hoe hoger het getal, hoe sneller de processor. Voor fotobewerken is minimaal een Intel Core i5 of een AMD Ryzen 5 / AMD A12 nodig om je foto’s en bewerkingen soepel te verwerken.

Voldoende werkgeheugen

Naast een krachtige processor, heb je ook genoeg werkgeheugen (ook wel RAM genoemd) nodig. Een laptop gebruikt werkgeheugen om tijdelijk informatie op te slaan, die deze ook snel weer nodig heeft. Met veel werkgeheugen blijft je laptop snel werken. Echter, wanneer dit vol zit, moet je processor beslissen welke informatie er wel en niet in het werkgeheugen blijft. Hier wordt je laptop trager van en kost veel tijd. Wanneer je foto’s gaat bewerken, raden wij een werkgeheugen van minimaal 8 GB aan.

 

Opslag voor foto’s en programma’s

Wat niet meteen met het bewerken van foto’s, maar wel met de snelheid van je workflow te maken heeft, is het type opslag. Er zijn op dit moment 2 soorten opslag, namelijk HDD en SSD. HDD is langzamer dan SSD, maar biedt vaak een grotere opslagcapaciteit. Een SSD- schijf is vele malen sneller, maar ook duurder. Deze snelheid merk je voornamelijk bij het opstarten van programma’s op je laptop of het verplaatsen en opslaan van bestanden. Beide typen opslag zijn geschikt voor fotobewerking, maar het is belangrijk dat je jezelf afvraagt hoe je je opslag gaat gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een externe HDD-schijf hebt, is het nuttiger om voor een kleinere, maar snelle SSD-schijf te kiezen omdat je je bestanden toch extern opslaat.

 

Geschikte laptops voor fotobewerking

 • HP Laptop 15s-fq1708nd

  HP Pavilion 15-cs3718nd laptop voor fotobewerken

  De HP Laptop 15s-fq1708nd heeft een Intel Core i5 processor en 8 GB werkgeheugen. Voldoende om programma’s als Photoshop en Lightroom te kunnen draaien, zodat jij je foto’s kunt bewerken. De laptop heeft een SSD schijf van 256 GB, dus je zal een externe harde schijf nodig hebben om grotere hoeveelheden foto’s op te kunnen slaan. Wel zullen de laptop en je programma’s lekker snel opstarten. Met een 15 inch scherm is deze laptop groot genoeg om je foto’s te kunnen bewerken en is hij compact genoeg om mee te kunnen nemen onderweg.

  Prijsklasse: €

    Bekijk de HP Laptop 15s-fq1708nd bij Bol.com
 • Acer Aspire 3 A315-55G-75WT

  Acer Aspire 3 A315-55G-75WT laptop voor fotobewerken

  De Acer Aspire 3 A315-55G-75WT  bevat een Intel Core i7 processor, en is daarmee sneller dan de HP. Ook deze laptop heeft een werkgeheugen van 8 GB. De Acer heeft ook een 256 GB SSD, waarmee je opslagcapaciteit hebt om programma’s of bestanden op te slaan maar waarschijnlijk wel een externe harde schijf nodig hebt voor grotere foto bestanden. Ook deze laptop heeft een 15 inch scherm, groot genoeg om je foto’s te kunnen bewerken, compact genoeg om mee te kunnen nemen onderweg.

  Prijsklasse: €€

    Bekijk de Acer Aspire 3 A315-55G-75WT bij Bol.com
 • Lenovo Ideapad Gaming 3 81Y40044MH

  Lenovo Ideapad Gaming 3 81Y40044MH voor fotobewerken

  De Lenovo Ideapad Gaming 3 81Y40044MH is in zijn prijsklasse een echte topper. Met een Intel Core i7 processor en maar liefst 16 GB werkgeheugen kan je hier razendsnel je foto’s mee bewerken. Naast de 256 GB SSD-schijf heeft deze laptop ook nog 1 TB aan HDD-geheugen. Zo hoef je geen externe harde schijf aan te schaffen of aan te sluiten om je foto’s op te slaan.

  Prijsklasse: €€€

    Bekijk de Lenovo Ideapad Gaming 3 81Y40044MH bij Bol.com

 • Apple MacBook Pro 15" Touch Bar (2019) MV902N/A Space Gray

  Apple MacBook Pro 15" Touch Bar (2019) MV902N/A Space Gray voor fotobewerken

  Applefan? Of gewoon liever een MacBook? Hoewel je voor Apple vaak dieper in je buidel moet tasten, krijg je er topspecificaties voor terug. Ook de support en duurzaamheid van Apple producten zijn doorgaans redenen waarom je liever voor een MacBook kiest. Deze 16 inch MacBook heeft een Intel Core i9 processor, 16 GB werkgeheugen en maar liefst 1000 GB opslag. Een ontzettend krachtige laptop die je voor heel veel toepassingen kunt gebruiken. Een extra feature is de Touch Bar, die bij alles wat je doet relevante functies laat zien. Zo kan je nóg sneller en makkelijker werken.

  Prijsklasse: €€€€

    Bekijk de Apple MacBook Pro (2019) Touch Bar MVVK2N bij Bol.com

   

   

Beste laptops voor fotografen

We hopen dat je nu meer inzicht hebt waaraan een laptop moet voldoen, wil je deze gaan gebruiken voor fotobewerking, en welke aankoop je mogelijk kunt gaan doen. Kom je er toch niet helemaal uit, of heb je nog vragen? Laat ze dan achter in de reacties, we helpen je graag!
 

Plaats reactie

Reacties

 • Els 5 months ago 00

  Hallo,hebt u ook aanbevelingen voor PC desktops voor fotobewerking.Photoshop,Lightroom,Luminar...

  • spotsharenl 5 months ago 00

   Hoi Els, we hebben je gemaild met wat suggesties. Als je nog vragen hebt horen we die graag!
Ook interessant

Verschil tussen de Canon 6D Mark II en 5D Mark IV

Verschil tussen de Canon 6D Mark II en 5D Mark IV

De Canon 6D Mark II en 5D Mark IV zijn spiegelreflex modellen van Canon, ontzettend sterke units die prachtige resultaten geven. Er is echter wel een groot prijsverschil tussen beide modellen. Wat zijn de verschillen?

Discover functie Lightroom

nieuws

Discover functie Lightroom

De Discover functie in Lightroom, niet heel bekend maar legt alle geheimen van de workflows van bekende fotografen op tafel. Blessing or a curse?

Supermaan fotograferen

landschap

Supermaan fotograferen

In deze blog vertelt fotograaf Peter Abbes hoe hij de supermaan heeft gefotografeerd. Hij neemt je mee met zijn planning, de instellingen en hoe de uiteindelijke foto tot stand is gekomen.